Ezt csak én érzem igazságtalannak? Tényleg a drága tanárok megérdemelnék ezt??? Ti mit gondoltok??
Nem akartam facebookon kommentelni, mert sajnos ismerősöm a gyermekem pár tanára. Egyre több posztot/ tv műsort látok/ olvasok mindehol, ahol a tanárok fizetéséről filozofálnak. Tudni kell, hogy jogászként teszem fel a kérdést, nem pedig egy kevésbé iskolázott, szűklátókörű emberként. Félreértés ne essék, nem felvágni szeretnék, meg senkit sem nezék le, csak szeretném, hogy lássátok, hogy van némi rálátásom a dolgokra. A gyermekem 11-es most. A főbb tantárgyakat tanító tanárok közül legalább 4 olyan van, akinek a magyarázása, tanítása a stílusa a nullával egyenlő, megkeseredettek és életuntak. Már az mellékes, hogy majdnem minden gyerek, minden érettségi tantárgyból magánórára jár, a tanárok ,, tökéletes" tanítása miatt, de a covid óta mintha a gyerekemnek nem lenne iskolája. Tavaly 2 tantágyon kívül semmilyen óra nem volt online megtartva, sok tanár még a házi feladatot se volt hajlandó megnézni, (,, biztos valahol megvan a megoldás"). Most se sok van, de most kötelezővé tettek pár dolgot, de heti 1 matek/magyat/ töri/ nyelvi óra van a tananyag többi részét meg magának megtanulja a gyerek vagy magántanárt fizet. Hagyjuk az én tapasztalataimat. Nézzük meg az átlag tanárokat. Átlagosan heti 20-25 órájuk van, ha mesterpedagógus akkor meg van 1 szabadnapja is a héten. Téli/ nyári/ tavaszi stb szünet ugyanúgy őket is megilleti, ( fizetéssel ) és a gyerekem magántanára is megmondta, nyáron is heti max 1-szer kell bejárni, akkor is kb. 4 órát felügyelni... Ezen kívül nem tudom még hány szabadságuk van, amit bármikor kivehetnek. Egy különóra itt Pesten 4000-5000-nél kezdődik, s tekintve, hogy manapság a nyelvvizsga/ érettségi magántanárnélkül lehetetlen, hát úgy gondolom nem rossz business. A legtöbb tanár, aki veszi a fáradtságot és tanít, a pályája elején elkészített ppt-ből/ vagy jegyzetből kell dolgoznia, ez ugyanúgy igaz a dolgozatokra is, aminek a fiam osztályában átlagos javítása ideje 2 hét, bár van olyan dolgozata is, ami már 1 hónapja bent van és még mindig nincs eredmény, a krétában sem, mert nincs olyan nap, hogy ne nézném meg! Most elképzeltem, hogy mi lenne ha én 2 hétig halogatnék valamit... Szedhetném a sátorfámat az is biztos. És ami a legelkeserítőbb, hogy a diákoknak panaszkodnak, hogy nekik milyen rossz az életük, meg hogy a diplomás átlagbér 60%-át kapják csak meg, pedig ők is egyetemet végzettek. Könyörgöm,a gyereket órán tanítani kell, nem pedig egyéni problémákkal zaklatni, másodszor meg gondolom egy tanárt se kényszerítettek arra, hogy tanár legyen. Szörnyű, borzasztó... magyar oktatás... Én megmondom őszintén kimerült, kialvatlan jogászt, orvost, mérnököt is láttam már, de valahogy tanárt még valahogy sosem.. Mikor hallom, hogy a mai gyerekekkel nehéz... Aláírom.Nehéz. Nekem is van, tudom milyen, de változunk, haladunk,s fel kell venni a ritmust a fiatalsággal, mert különben csak minket fognak utálni és azt érjük el, hogy önbizalomhiányosak lesznek, nem lesznek barátaik, s ellenségként fognak a nevelőikre tekinteni. Meg különben is a tanár erre esküdött fel, neki ez a hivatása.
Megmondom őszintén egy petákkal nem emelném a fizetesüket, mert nem érdemlik meg.
Többek között az olyan mentalitás is közrejátszik a tanárok irányába kialakult általános hozzáállásnak, mint amit a 19. hozzászólásban olvastam. Miközben kevesli egy ember az illetményét, nem teheti meg erkölcsi alapon azt, hogy amennyiben csak egyetlen diák is mutat érdeklődést az oktatásra, nem tartja meg az órát. Önmagában is kell valamennyi felelősséget keresnie, érdemes lenne elgondolkodnia - amennyiben így jár, - hogy miért nem kíváncsiak a tanulók az óráira. Nem kell sajnálni a tanulókat sem sok esetben - a hozzáállásukat tekintve, - de ha rendszeresen tojik szinte az összes diákom az általam leadott órákra, akkor nem vagyok képes arra, hogy fenntartsam az érdeklődést az általam képviselt ismeretanyagra. Nekem nincs tanári végzettségem, mégis időről-időre megbíznak oktatási feladatokkal és "Isten tudja, miért", valamiért ragaszkodnak a főnökeim ahhoz, hogy oktatási vonalon csak bennem bíznak és gyenge kontroll alatt tartanak, mert akik kikerülnek a kezeim közül, azok átlátják az értelmét annak, amit tanítottam nekik, megtanulják a szakmai alázatot, szeretik csinálni a munkájukat az oktatást követően és keményen dolgoznak egytől-egyig. Ez nem véletlen! Fenn tudom tartani az ismeretanyagok irányába a folyamatos figyelmet és úgy oktatom le az ismereteket, hogy sok esetben esélyt adok a diákjaimnak arra, hogy a már megszerzett ismereteikkel "állhassanak bosszút" rajtam. Tanártól tananyagot számonkérni csak az képes, aki tud is ehhez valamit! Kérdezz-felelek csatákkal fejlesztem a diákjaimat - és ez nagyon is meghálálja magát! És bár ezekben az élethelyzetekben "én vagyok a góré", engem is "meg lehet fogni", - van, hogy megmondom a diákjaimnak, hogy "Erre nem tudok felelni!" és nem lealacsonyító számomra, ha tévedek valamiben, elismerni a tévedésemet. -Bárki kelhet fel rosszul!
Szóval igen is felelős a tanár, ha tartósan elmarad a diákjainak érdeklődése az általa tanított tantárgy tekintetében. Az pedig elfogadhatatlan, hogy nem adok le valamilyen órát, azért mert szerintem kevesen vannak. Nem a létszám elemzése a feladat, hanem az ismeret átadása a hivatás! Az, hogy ezen ki, miért nem vesz részt, az ő felelőssége marad!
34-es nem kell titkolni a diplomát, de attól még nem leszel automatikusan érett, és magas EQ-jú ember, hogy elvégeztél egy egyetemet.
Ugyanis a kérdező jelenleg egy általános iskolás szintjén van, telibe lenézi az egész szakmát mert az ő személyes tapasztalatai nem jók. Nem tudom, hogy jogi körökben mikor elfogadott az anekdotikus érvelés, hiszen az hibás módszer...
Aztán egy óvodás szintjén irigyli a maga jó keresete mellett a tanároktól a normális bérezést. Nem tőle veszik el, akkor miért fáj?
Ha olyan jó dolog tanárnak lenni, akkor miért nem megy el senki annak?
Ha annyira sok ideje van a tanároknak, meg olyan easy-peasy senkiházi munka, akkor menjen el a jogi munkája mellett tanárkodni, és akkor ő is kap majd ebből az iszonyatos nagy fizetésemelésből.
Nem értem hol érzi igazságtalannak.
Egy hidegburkoló is többet keres, pedig lehet még érettségije sincs, akkor az nem igazságtalan?!
Nem minden a diploma, meg a lexikális tudás függvénye, ahogy az intelligencia sem.
Elvégeztél egy jogi egyetemet (ahova bárkit felvesznek, mert önköltségesre nagyon minimális a ponthatár, de mindegy) kitudja hanyas diplomával, de itt vered magad rá.
Véletlenül téged nem tanárok tanítottak a diploma megszerzéséig?
Régen is utáltam, hogy a diplomájukra verték a nyálukat egyesek, de ma már kb bárki szerezhet diplomát, nem attól leszel valaki, hanem attól, hogy milyen ember vagy.
42 abban egyetértek, hogy pont egy jogász fizuval nem annyira hiteles irigykedni, vagy meltatlankodni hogy a tanárok a munkájukhoz képest túl vannak fizetve. Persze nem tudom mennyi a kérdező fizetése, de ha 3*-4* annyit kap, mint egy tanár, akkor megérte nehezebb egyetemet végezni, és felelősségteljesebb munkát vegezni.
Viszont egy hidegburkolohoz képest mondhatnám, hogy túl vannak fizetve, ugyanis a burkoló az egészségét is fizetteti meg. És ezerszer többet dolgozik úgy átlagban, mintegy tanár (óraszám). És ha szarul dolgozik, akkor nem fog jól keresni, vagy sehogy sem. És igazából ha a tanárok is megkapnak a bruttó fizetésüket (mint ahogy sok szaki) akkor nem is maradna egetrengeto különbség az oraberukben.
Ezzel az EQ témával meg ne egesd magad, bocs de tipik pszichológus bolcseszblabla amit átvett a koznyelv, és amúgy rohadtul nem jelent semmit. (Pont ugyanugy mint manapság a legtöbb diploma)
Könnyek szöktek a szemembe kérdező, ez olyan megható volt!
Most mar csak áruld, hogy mi motivált ennek a kérdésnek megírásában? Miért pont a tanárok csípik a szemedet?
Mas területek dolgozóit miért nem piszkálod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!