Nekem sok órám van egy héten, én nem értem, egyesek hogy képesek még dolgozni is. Esetleg heti 2x4 óra mondjuk. Vagy ha az illető ott lakik az egyetem városában alapból a szülői házban, na az úgy nagyon könnyű. Én ösztöndíjakat szoktam megpályázni, önkormányzati, tanulmányi, bursa, ebből így kijön 60k ha mázlim van és mindet kiírják.
Koliban lakom, mert ez a legolcsóbb, bár nem mindig leányálom. Heti 1x bevásárolok egy csomó "múanyagkaját" plusz zöldséget, egyszerűen elkészíthető dolgokat, nagy kiszerelésben vajat, kávét, ilyen alap dolgokat. Ha hazamegyek, egy-két adagot hozok onnan is. Ruhát a hádából veszek vagy rendelek, mert mérföldekkel olcsóbb, mint a pláza. Heti 1x étteremben is kajálok, úgy 1500 ft körül (nem gyorskaja). Az utazás és a bérletek sokba fájnak, ezt anyától elkérem. A szórakozás, sport, nyelvkurzus, kolidíj megy az ösztöndíjamból.
Az egyetem első két évében kollégiumban laktam, így nagyjából 15-20 órát vállaltam hetente. Először 4-6-8-12-órás műszakokban egy raktárban, majd egy boltban, később találtam egy irodai munkát, ahol nagyon rugalmasak voltak a beosztást illetően, az épület 07-23 óráig nyitva volt, ezalatt bármikorra beírhattam magam, sőt, még haza is vihettem a munkát, ha ahhoz volt kedvem, csak legyen meg.
Az utolsó év előtt tartottam egy év szünetet a tanulásban, amikor csak dolgoztam - két állásban. Az volt a célom, hogy annyi tartalékot halmozzak fel, amiből kényelmesen meg tudok élni úgy, hogy bérlek egy kis szobát, és mellette csak heti 20 órát dolgozom.
Ezt a 20 órát vendéglátásban dolgoztam le, hétvégén vagy éjszaka, mellette vállaltam egy-egy fordítást.
Tegyük hozzá, hogy ritka nyelvet beszélek, Budapesten tanulok (itt azért vannak lehetőségek), és bölcsész vagyok, így félév közben nyugodtan dolgozhattam, csak a zh-heteken és vizsgaidőszakban kellett szopni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!