Hogy néz ki az iskolai szociális munka a gyakorlatban?
Figyelt kérdés
Tudnátok egy rövid összefoglalót írni arról, hogy mit csinál egy iskolai szociális munkás? Hálás lennék ha olyanok is írnának akik ebben dolgoznak. Érdemes belevágni, ezt tanulni? (Gyógypeden vagyok most, de nem érzem, hogy nekem való lenne...)
Köszi :)
2019. júl. 1. 13:43
1/3 anonim válasza:
Szia! Nekem tanárként van valamennyi rálátásom... A gond az, hogy egy-egy szocmunkáshoz rengeteg gyerek tartozik, több iskola is. Hatékony, érdemi munkát folytatni nem tudom, hogy mennyire lehetséges. Nálunk az iskolai szocmunkás többnyire a tanároknak segít, ha a látóterükbe kerül valamilyen probléma, akkor ők is közreműködnek a megoldásában: pl. részt vesznek a szülőkkel való megbeszéléseken, tanácsokat adnak, koordinálnak a gyermekvédelmi rendszer és az iskola között, stb. Van haszna, főleg a tanároknak nagy segítség, de inkább bürokratikus munkakör, az emberi (segítő) oldal itt szerintem kevésbé érvényesül... Én a magam részéről biztos a gyógypedet választanám inkább, de nem vagyunk egyformák.
2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Igény van rá szerinted, a jövőben is valószínű, hogy kelleni fog majd a szakma? Mennyire stresszes?
2019. júl. 1. 14:09
3/3 anonim válasza:
Szia, én ismerek iskolai szociális munkást. Ahogy az előző hozzászóló is mondta, ők próbálják kiszűrni ha esetleg a gyermek családjában valami nem stimmel és jelezni tovább a gyermekjóléti központnak. Emellett évente szerveznek csoportfoglalkozásokat az osztályoknak a korosztályuknak megfelelő témákban, mint önismeret, konfliktuskezelés, iskolai bántalmazás elkerülése, drogprevenció. Az iskolán kívüli programokat is ők szervezik, mint pl, az önkormányzati nyári táborok vagy olyan bulik a kamaszoknak, ahol veszély nélkül tudják jól érezni magukat. Nekem tetszik a munkakörük, szerintem hasznos amit csinálnak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!