Három napot tényleg otthon lehet maradni betegségre hivatkozva orvosi igazolás nélkül?
munka törvénykönyve szabadságra vonatkozó rendelkezései
Google a barátod.
"Van ilyen multi Magyarországon is utolsó, egy legalábbis biztosan, mert nálunk is ez a rendszer."
Betegszabadságot csak orvosi igazolás ellenében kaphatsz bár az igaz, hogy utólag is lehet igazolni. De akkor sem áll meg, hogy "orvosi igazolás nélkül" hiszen utólag kötelező igazolni, ez benne van az MT-ben.
Az, hogy nálatok a munkáltató engedi, hogy ilyen módon lecsúsztasd a túlóráid, vagy azt mondja, hogy aznap otthonról dolgozol az nem ugyanaz, mintha tényleg nem lenne szükséged orvosi igazolásra.
A mi cégünknél pl. 1-2 napos betegség esetén megkérdezi a HR-es, hogy van-e orvosi igazolásom, betegszabit/táppénzt kérek-e, vagy írják ki rendes szabinak.
Múltkor pl. hasmenésem volt, reggel nem tudtam pár percnél több időre elszakadni a wc-től, betelefonáltam, hogy nem tudok bemenni betegség miatt. Délutánra viszont már semmi bajom nem volt, valószínűleg csak előző este elrontottam a gyomromat, nem valami fertőző dologról volt szó, így orvoshoz sem mentem.
Másnap mentem dolgozni igazolás nélkül, kiírták sima szabadságnak.
Persze sok helyen biztos kérnék az igazolást ilyen esetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!