Akit feketén fizetnek ki, nekik minden esetben kézből-kézbe adják át a pénzt vagy van, amikor csak simán megkapják fizuval vagy utána utalásként?
A legegyszerűbb a készpénz. Semmi nyoma, ott a borítékban, át sem vetted, nem is volt sosem.
Ha ez nem oldható meg, akkor lehet utalni. De az utalás ritka ilyenkor, mert az visszakereshető: látszik, melyik számláról érkezett, annak a számlának is van története, ha bukta van, vissza lehet keresni. Már ha nem egy kedves hajléktalan nevén van, aki két liter borért aláírt bármit. Csak ezzel meg az a baj, hogy a feketén kifizetett pénzek feketén is érkeznek be. A megrendelő nem szeret utalással fizetni "okosba" elvégzett munkáért. Tehát a feketén bejött pénzt előbb valami számlára kellene befizetni, onnan utalni... Nem jó.
Úgyhogy a legjobb áthidaló megoldás a pénztári befizetés adott számlaszámra. Ekkor a dolgozónak megérkezik a pénz, a túloldalon viszont követhetetlen, ki fizette be. Persze kell igazolnia magát a befizetőnek, de az alapján az életben meg nem találják.
Egyébként pedig olyan rengeteg tranzakció történik a hazai bankrendszerben óriási összértékben, hogy egy-egy ilyen utalássorozatot senkinek sincs energiája megkeresni közte. Csak ez alapján nem fog lebukni egy cég sem. Az ilyen utalások csak akkor kerülnek elő, ha valami más miatt (átvert üzlettárs bosszúja, nem elég vastagon megkent OMMF-ellenőr, kezdő, túlbuzgó NAV-csinovnyik, aki még nem tudja, kiknél nem érdemes kutakodni) megbukik a cég. Akkor aztán már tudják, milyen tranzakciókat keressenek és meg is találják őket.
Kedves utolsó köszönöm a részletes válaszodat! :)
Azonban ezt a mondatrészt nem értem, hogy ezzel pontosan mire gondoltál: túlbuzgó NAV-csinovnyik, aki még nem tudja, kiknél nem érdemes kutakodni. Miért nem érdemes kutakodni ilyen helyen, ha szabálytalanság merül fel.?
Ez tényleg rizikós a cég részéről... észreveszik egy idő után, hogy hoppácska, Józsika, Katika meg Pistike elvileg nem dolgozik vagy csak ennyire meg ennyire bejelentve, akkor honnan tudott ennyi pénzt összeszedni / elkölteni?
Én anno, amikor diákmunkát feketén toltam, kézben kaptam kp-ban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!