Mennyi időnek kell eltelnie egy ember esetében két műszak között? Többi lent.
Barátom ma esti műszakot végez (aminek 23-kor van vége), és holnapra beosztották reggelire (ami 4 vagy 5-kor kezdődik).
Szegény szörnyen fáradt lesz, és nem is értem, hogy ezt hogy gondolták. Nincs valami szabály erre, hogy mennyi pihi kell két nap műszakai között?
Dehogy nincs. Van kötelező pihenőidő.
Itt részletesen utána tudsz olvasni. (Mondjuk 30 mpbe telt megtalálni, igaz tavalyi.)
Előző helyemen volt időszak, amikor egyik nap este kilencig tartó műszakot vittem és másnap délelőttösbe voltam téve; a főnök mondta, hogy ilyenkor legkorábban reggel nyolckor kezdhetek, mert a két műszak között 11 órának kell eltelnie a törvény szerint.
Ettől függetlenül olvasok itt 12-őt meg 8-at, ezért lehet, hogy rosszul tudom vagy azóta változott, de gondoltam, leírom nekem hogy volt, hátha hasznos.
Jól van, a lusták kedvéért, akik a google keresőjét nem használják, bemásolom ide. Ez 2018as cikk elvileg.
"2017. január 1. napján lépett hatályba a napi pihenőidőt szabályozó paragrafus módosítása, mely szerint: Továbbra is 11 óra egybefüggő napi pihenőidőt kell biztosítania a munkáltatónak két munkanap között.
A napi pihenőidő legalább nyolc óra csak az alábbi esetekben lehet: osztott munkaidőben,megszakítás nélküli, több műszakos vagyidényjellegű tevékenység esetében."
Itt a teljes szöveg olvasható: [link]
Ergo a barátod simán mondhatja azt, hogy bocs, de nem. Mert szabályellenes.
1es voltam.
104. § * (1) A napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt (a továbbiakban: napi pihenőidő) kell biztosítani.
(2) A napi pihenőidő időtartama legalább nyolc óra
a) az osztott munkaidőben,
b) a megszakítás nélküli,
c) a több műszakos vagy
d) az idényjellegű tevékenység keretében
foglalkoztatott munkavállaló esetében.
Ha most ejszakas, holnap meg delelottre osztottak be, akkor gondolom tobb muszakos, azaz 8 orat kell legalabb biztositani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!