Nem sokára próbamunkára megyek, tudnátok segíteni?
CNC Maros állásra jelentkeztem, és forgácsolási paramétereket is fognak kérni, szerszám korrekciózás.
Forgácsolási paramétereket le tudja nekem írni valaki az 1.2312-es anyaghoz? Vagy 1.2379-eshez?
Tudom hogy sok mindentől függ, de akit kérdeztem az azt mondta hogy be ír egy fordulatot,előtolást és ha szar a hangja akkor lejjebb írja az értéket.
Nekem 4tol 12es négyélű szármarónak kellene az előtolás,fordulat értéke. Neten csak képleteket találtam...
Sandvik maró, HSS és keményfém is érdekelne ha nem nagy kérés :)
Ahh tuti nem...azt se tudni hogy teljesen nulláról kell-e programot írnom...
sandvic katalógus? HSS szerszámoknak 18-20 körül van a vágósebessége HSS maróval már évek óta nem dolgoztam.keményfém maróknak 60-100 ig van a vágósebessége,anyagminőségtől, szerszám minőségtől föggően.
1.2312 jól forgácsolható 1.2379 most nem tudom fejből,azt hiszem az edzhető,jó szívós,40-50 lehet a Vc.-je
Fordulatszám keményfém szerszámnál:
n (a percenkénti fordulatszám)= 1000 x v(a vágósebesség, ami kb. 100 mm/ perc 1.2312 acélnál) / D (a marószerszám átmérője mm-ben) / 3,14 (a pí érték).
Előtolás:
F=fz(fogankénti előtolás, ami kb 0,1 mm 1.2312 acélban) × z(a fogak száma) x n (a fordulatszám).
A fogásmélység normál szerszámkilógás (3-szoros hossz) esetén a szerszám átmérőjének mondjuk az ötöde, 1.2312 acél megmunkálása esetén.
Ez a 3 paraméter a legfontosabb a marásnál. Tehát a szerszám fordulatszáma, előtolása, és a fogásmélység.
De amiket leírtam, azok simán változhatnak dupla vagy feleakkora, vagy még durvább mértékben. Ami változtathatja ( legfontosabbak):
-a munkadarab befogásának biztonsága
-a szerszám kilógása
-a munkadarab anyaga (edzett acél, szerkezeti acél, alu, stb.)
-a marószerszám tulajdonságai ( tömör keményfém, lapkás)
-a munkadarab merevsége
-a marógép merevsége
-a marógép teljesítménye
-a megmunkálás milyensége ( nagyolás vagy simítás)
Ha munkába állsz, először teszteld magad és a gépet, tehát a kisebb technológiával indits, és ha minden OK, lehet növelni óvatosan az előtolást es a fogást, de csak egy biztonságos szintig.
Remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!