Ha kollégám megpróbál lejáratni mit tehetek?
Semmit. Nem is értem akik ilyeneket írnak, hogy lejáratás, feljelentés, hangfelvétel készítés.... ez nem egy kémfilm vagy egy krimi.
Velem ezt egyszerre több ember is csinálja a munkahelyen, mégsem rúgtam rá az ajtót a rendőrségre és ügyvédhez sem fordultam. Helyette értelmes emberekkel foglalkozom. Jól is néznénk ki ha minden ilyen gyerekes ügy miatt mindenki rohanna bíróságra meg rendőrségre.
Régi mondás, hogy a jó kolléga nem csak ígér, hanem jól be is tart. Szokj hozzá, hogy munkahelyeken folyamatos a pozícióharc, és hogy egyesek alád akarnak tenni.
Jellemzően nem személyes oka van, hanem szimplán csak egzisztenciális. Az új munkaerő jellemzően jobban, lelkesebben, kevesebb pénzért is elvégzi ugyanazt a feladatot, mint a régi.
Azért az tipikus, hogy általában a gyengébb képességűek alkalmaznak a pozícióharcban nemtelenebb módszereket, nekik jellemzően gyengébb a stratégiai érzékük is. (Általában a jobb képességű régebbi kollégák már komplexebb feladatokat végeznek, nekik nem konkurencia az új.)
Hogy mikor mi az ilyen fúrásra a jó ellenstratégia, az mindig a helyzettől függ. Az ellenséges kolléga szimpátiájának megnyerésére való törekvés a legfeleslegesebb. Ebben a műfajban most még csak egy rutinfeladatot kaptál.
Mondjuk a konkrét helyzetet nem ismerve, lehet egy jó stratégia:
-szimpatikussá teszem magam többi a kolléga, vezetők, ügyfelek előtt;
-jól dolgozok, de látványosan nem példálózok, önkéntesen ingyen nem túlórázom (mert utána a többi kollégától is ezt várná a vezetés) ;
-az ellenséges kollégát pókerarccal kezelem, magánéletről nem beszélek neki, de mondom, hogy ha van kedve nekem a sajátjáról beszélni, szívesen meghallgatom;
-ha másoknak is feltűnik az irányomban levő rosszindulata, és erről kérdeznek, akkor csak azt mondom, hogy igen talán tényleg nem kedvel, remélem hogy részemről korrekt munkakapcsolattal a hozzáállása majd változni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!