Az eszemre vagy a szívemre?
A munkahelyem egyik részlegén én vagyok a főnök helyettese.(Abban az állapotban vagyunk, amikor már csak pár hónap és elmegy nyugdíjba, így jóformán már minden fontosabb feladatját átvettem és rám bízza a döntéseket is(persze egyeztetnem kell vele, de mindig hallgat rám). Itt jön a lényeg, az "előléptetésekről" is én döntök.
Egy másik kolléga is elmegy, persze a helyére sokan pályáznak azonban két igazán potenciális jelölt van.
X és Y
X sokat dolgozik, szorgalmas, régebbi dolgozó, mint Y és simán mondhatom, hogy jelenleg jobb is, mint Y, mert több a tapasztalata. Azonban a munkán kívül nincs közös témánk.
Y félénkebb, nem olyan rutinos, mint X, azonban régóta barátok vagyunk. S már 2 hónapja célozgat, hogy mennyire szeretne előre lépni, a tetteivel is próbál nekem kedveskedni. Csak az érzelmi vonal miatt nem tudom elutasítani. (Persze lehet, hogy simán felnőne a feladathoz.. de ha mégsem, akkor azt nekem kell helyrehozni és ha véletlen megcsúszik az nekem nagyon sok fizetetlen túlórába fog fájni.
Kit kéne választanom?
X, akiről tudom, hogy már kiérdemelte, kész a váltásra.
Y, aki a barátom és lehet, hogy feltudna nőni a feladathoz, azonban ha visszautasítom az biztosan valamilyen törést eredményezne a kapcsolatunkon.
Pontosan ahogy az előttem lévő írta.
EZ a baj, hogy sokan az Y-t választanák, mert haver meg rokon. Senki sem azt választja aki meg is érdemelné, meg akivel jobb lenne a cég.
Nálunk is van X és Y személy.
Tény, hogy Y felnőtt a feladathoz de nem az a szakterülete, ő csak "bemagolta az egészet", belerázódott és a komolyabb feladatoknál azt mondja oldd meg! Holott részletesen el kellene mondani, egy főnöknek hogy hogy kell, azért ő van fentebb nálam.
Ez a nagy baj nálunk is, hogy sok buta Y van a székben akiknek nincs komolyabb rálátása a dolgokra, csak azért ül ott, mert aki értett hozzá azt kirúgták azért, mert kiállt a dolgozókért és azt mondta ő nem rúg ki senkit, mert szükség van rá. Aztán őt rúgták ki, beültettek egy embert a székbe csak mert ő azt mondta a főnöknek, hogy ő kirúgja ezt, ezt, ezt, meg ezt.
Viszont van nálunk X személy is. Na ő joggal van ott ahol.
Tényleg ő minden gépet tud használni még ha nem is az a szakterülete, de ahonnan kivették azt kapásból tudja, volt olyan hogy az éjszaka közepén hívták fel (mert nem tudta senki mit kell vele csinálni) és fejből kapásból mondta, hogy mit hogyan kell csinálni. Tényleg az az ember mindenhez ért, mindenre van rálátása, ha nem tud valamit az ember elmondja mit hogyan kell csinálni. Na ilyen egy főnök.
Szóval X-et válaszd. Kiérdemelte, van rálátása mindenre jobb mint Y, a közös téma meg a kutyát nem érdekli. Nem témázgatni megy az ember a munkahelyre.
Ha Y ezért megsértődik akkor az nem is barát, ha van esze akkor tudja pontosan mi a helyes döntés. Ha nem tetszik neki mehet máshova.
A CÉGET KELL SZEM ELŐTT TARTANI!!!! MI A CÉGNEK A LEGJOBB?!?!?
Melyik a jobba? Ha van egy személy aki BIZTOS, hogy jó vagy van egy személy aki LEHET, hogy jó LESZ és benne van a pakliban, hogy többször megcsúszhat, ami nem lenne neked jó.
Szerintem te is tudod pontosan mi a helyes döntés csak nem mered meghozni, mert elfogult vagy.
Sziasztok!
Kérdező, kérlek ne hallgass senkire, csak az alábbi tényekre. 1,5 éve vagyok vezető helyettes egy nagy multinál. Garantálom Neked, hogy ha “Y”-t választod, örökre rádkerül a “kivételezős köcsög vezető” jelző, amit az életben nem fogsz magadról levakarni, a szakmai előrelépésednek annyi, mert ne legyél naív, a fölötted álló vezető fülébe ez nem éppen a Te javadra váló módon lesz előadva, sőt keményen eltúlozva, tudod, népmesék, csak egy kicsit hozzátesz mindenki...
A másik, felelős vezetőként ki kell választanod azt az munkatársat, akivel a cég a legtöbb bevételt tudja termelni a legrövidebb idő alatt. Erre a szavaid alapján egyértelműen “X” személy a legjobb választás. Bele tud tanulni “Y”? Tényleg? Én mikor vezetői döntéseket hozok, mindig a “jó gazda módja” elvet vallom. Ha “X” választásával, azalatt az idő alatt míg “Y” botladozik csak havi 2 millióval termel többet a cég, /nyilván nem tudom mekkora vállalatról van szó/ akkor ha a Te saját zsebedben lévő lóvéról lenne szó kit választanál? Nekem nem kéne gondolkodnom. És ezeket amiket leírtam “Y”-nak finoman barátilag előadva, nem szabad, hogy sértődés legyen...
Remélem sikerül helyesen dönteni!
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!