Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Szerintetek nem kellene most...

Szerintetek nem kellene most már valami törvényt hozni a légkondiprobléma megoldására?

Figyelt kérdés

A legtöbb munkáltató csak annyit hajlandó mozdulni a munkavállalók érdekében, amennyire a jogszabály kötelezi.

Nekem két dolog jutott eszembe:

- a legegyszerűbb az lenne, hogy a munkáltatónak kötelessége legyen biztosítani légkondi nélküli helyiségeket, hogy aki nem bírja, oda átülhessen. Ma már a legtöbb munkakör esetén teljesen felesleges a "röghöz kötés".

- meghatározni, hogy legkevesebb 20 fok hőmérsékletű levegő jöhet a légkondiból. A jelenlegi légkondi kultúrát alapul véve, szerintem ez reális. A legtöbb légkondit arra tervezték, hogy lehűtse a levegőt a zárt helyiségben, majd kikapcsoljon, és utána csak enyhe légmozgással utánahűtsön, ha kell. A valóság meg úgy néz ki, hogy nagyon kevés helyen biztosított a zárt tér, ezért folyton maximum teljesítménnyel próbálja a légkondi hűteni a teret. Sokan pedig ventilátor helyett használják/használnák, mert nem bírják, ha nem mozog a levegő.

A magyar nyári időjárási körülmények nem indokolják ezt a légkondi őrületet. A ventilátorokat már sehol se használják manapság pedig sokkal egészségesebb lenne (és olcsóbb).

A jelenlegi szabályozás 22-24 fokos hőmérsékletet ír elő, ami ülőmunkánál nagyon kevés, télen is, nyáron is. 27 fok a normális.

2017. aug. 10. 12:31
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

"Szerintetek nem kellene most már valami törvényt hozni a légkondiprobléma megoldására?"

De.

Na, ezt is megbeszéltük.

2017. aug. 10. 12:32
 2/8 anonim ***** válasza:
77%

Tudom, hogy az is kellemetlen, de nálunk pl. nincs és 35 fokban, ha kell, ha nem dolgozni kell és még az agyad is fogjon valamelyest.

Persze, megértem ti végleteteket is, de legjobb, amit tudok javasolni, az az, hogyha felöltöztök. A hideg ellen még mindig jobb védekezni, mint a meleg ellen. (A bőrömet sajna nem nyúzhatom le.

A légkondi őrületről meg annyit, hogy férjemék voltak kint az USA-ban kontinentális éghajlaton, (Dakota) és ott még annyira sem lehet indokolt, mégis mindenütt 16-18 fokon nyomatták. Ha meg kifejezetten nem kérsz jeget a colába, szabályosan hülyének néznek. :D

27 fok nem tudom, mennyire kellemes ülőmunkához is akár, nekem volt olyan munkahelyem, ahol egy emberhez kellett alkalmazkodni. :/

2017. aug. 10. 12:45
 3/8 A kérdező kommentje:

Második:

Én inkább dolgoznék 35 fokban, minthogy egész nap a 15 fokos légsugárban üljek. Normálisan is be lehet állítani egy klímát, de mindig van valaki, aki beleokoskodik.

Attól, hogy Amerikában mi van, itt még lehet más.

Amúgy ha alaposabban átolvasod, az általam felvetett javaslatok egyike se zárja ki, hogy te akármilyen neked tetsző hidegben ülj.

2017. aug. 10. 14:04
 4/8 anonim ***** válasza:

A magyar mindig is lovasnemzet volt, - mindig átesik a ló túloldalára.

Szépen hangzik, hogy külön helység, de az nem egészen úgy van ám! Lehet neked külön helységed, ha

biztosítod a helységet

eurpai uniós körülményeket teremtesz hozzá

berendezed magadnak

informatikai-, kommunikációs hátteret biztosítasz magadnak benne

SAJÁT KÖLTSÉGEDRE!

Sőt! Úriember is lehet veled az állam, - ír neked olyan törvényt a légkondicionálásról, hogy "hét nyelven beszél", - úgy sem fogja senki betartani legalább úgy, mint a "nem dohányzók védelmére megalkotott törvényt", a "hulladékgazdálkodásról, kezelésről megalkotott törvényt, a "természetes energiaforrások felhasználásáról" megalotott törvényt, vagy a munkavédelemben kevésbé ismert, de következetesen be nem tartott törvényeket.

Eszébe ne ejusson senkinek az, hogy a körülményekhez rugalmasan alkalmazkodik, mert azért pénzt szednek!

Eszébe ne jusson senkinek az se, hogy utánajár és alkalmazza a kor vivmányainak alkalmazása folyamán a hozzájuk (nem) tartozó kultúrát, - azért zárolni szokták az emberek számláit!

Lehet békében élni a légkondicionáló berendezéssel!

Ha nagyon allergiás, - egészségügyileg allergiás (!) - egy ember a berendezésre, akkor úgy jártak a többiek, - sajnos kénytelenek elviselni az elviselhetetlen meleget.

- Speciel, szeretem használni a légkondicionáló berendezést, de ezt még én is megértem - és nem lázadok ellene! - A klausztrofóbiás embert sem zárjuk be egy liftbe "jópofiból"!

Létezik a berendezés szakaszos működtetésének intézménye is!

Amikor kimegy az érintett ember a - nem létező - pihenőidejét letölteni, akkor be lehet üzemelni "fullon" a légkondit addig, amíg vissza nem érkezik!

Az a munkáltatók felelőssége (lenne), hogy a légkondicionáló berendezések rendszeres (és valós) karbantartása megtörténjen, - nem is sejti sok munkáltató, vagy szándékosan nem foglalkozik azzal a körülménnyel, hogy a nem karbantartott légkondicionáló berendezések megbetegítik az embereket, - inkább fizetik a betegállományt, már akinek.

Légkondicionáló berendezést működtetni nyitott nyílászáró esetében értelmetlen! Ezt a közösségnek kellene egységesen felfognia, - és ez nem nagyon akar működni!

Érdemes olyan hőfokra beállítani a légkondicionáló berendezésen az elérni kívánt hőmérsékletet úgy, hogy a kültéri és a beltéri hőmérséklet különbsége NE haladja meg a 10 Celsius fokot, - mert ennek is lehet rosszullét az vége!

A 22-24 fokos limit - véleményem szerint - pontosan jól van megállapítva, - aki tudja magáról, hogy nagyon fázós, tegye meg a közösség többi tagjának érdekében azt a szívességet, hogy gondoskodik magának plusz ruházatról és ha kell, használja is azt!

2017. aug. 10. 19:08
 5/8 anonim ***** válasza:
77%

Szerintem a 22-24 fokos hőmérséklettel nincs gond, ha 27 fokban kéne ülnöm egész nap, megfőnék. Én is úgy gondolom, hogy akinek a 27 fok az igénye - nagyon fázós - az öltözzön fel. Van egy kollégám, szerencsére már nem vele ülök egy irodában, aki szintén elég fázós, 35 fokban érzi jó magát, 30 fok alatt már vette fel a kötött kardigánt. Elvárta, hogy megfőjünk, pedig igyekeztünk bekapcsolni akkor a klímát, amikor épp kiment kávézni, ebédelni, de ő amint bejött, már vette is fel a pulcsiját és minden kérdés nélkül lenyomta a klímát, mi meg szó szerint főttünk a levünkben.

Javaslom, hogy cserélj olyannal helyet, aki a sarokban, a klímától távol ül, esetleg vigyél nagyobb növényeket/mozgatható falat, ami felfogja a hideget. Mi az említett kollégának azt is felajánlottuk, hogy cseréljünk helyet, de nem, ő ragaszkodott a helyéhez, tenni semmit nem akart, csak a saját érdekeit nézte.

A jelenlegi "szobatársaimmal" szoktuk működtetni a klímát, sajnos folyamatosan fújja a hideget, így 3 óra alatt eléggé lehűl az iroda, azonban ilyenkor kikapcsoljuk egy órára, majd ismét mehet. Ha kint nincs olyan meleg, csak mondjuk 25 fok, akkor meg csak ablakot nyitunk. Szerintem normális kollégák meg tudják beszélni ezt egymást között, abban viszont igazad van, hogy célszerű lenne létrehozni egy antiklímás és egy klímás helyiséget, így mindenki megtalálná számításait, főleg ha a munkavégzés szempontjából mindegy hol vagy.

2017. aug. 11. 00:19
 6/8 anonim ***** válasza:
69%

27 fok a normális? Az irodámban annyi van hetek óta, de rosszul vagyok tőle! Gondolkodni se tudok rendesen abban a melegben. Alig varom, hogy mashol legyen dolgom.

Esetleg egy bantu négernek vagy egy szír menekültek normális, de Magyarországon célérteknek baromság!

2017. aug. 11. 00:24
 7/8 A kérdező kommentje:

4-es válaszoló:

A javaslatomban elsősorban olyan munkáltatók szabályozására gondoltam, akik százasával ültetik mindenféle csarnokokba az irodistákat, és csak a törvény által előírt minimumszintet biztosítják számukra, azt viszont igen. Ha valaki akár meghal a légkondi miatt, mondjuk mert ki kell venni a veséjét, fapofával felvesznek helyette mást. És nem igazán okoz gondot az infrastruktúra kialakítása, legtöbb esetben csak le kéne szeparálni a már meglévő tereket, csak motiváció hiányában senkit se érdekel. Nyilván egy kis cég más, ahol a legtöbb dolog megbeszélés, közmegegyezés alapján mehet és megy is. Jelenleg én is egy ilyen helyen dolgozom, és megy is az együttműködés többnyire. De a multinál esélyem se volt, ezért a kérdésfelvetés.

2017. aug. 11. 08:49
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbb légkondi azért okoz gondot, mert a régebbi technológia - nem inverteres klímatechnológiát alkalmazó légkondi lett beszerelve. Ez kb. úgy működik, hogy mondjuk 15 percen át 10 fokos levegőt fúj, majd kikapcsol. Ha elkezd melegedni a szoba mondjuk 15 perc múlva, akkor pedig újra bekapcsol, és megint fújja a levegőt. Ezzel ellentétben egy inverteres klíma egyenletesen fúj, és változtatja a teljesítményét, miközben 18-20 fokos levegőt fúj ki, ugyanúgy le tudja hűteni a szobát a kért hőfokra, ráadásul szinten is tartja. És még az üzemeltetése is olcsóbb.
2017. aug. 12. 20:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!