Hogy lehetek szinész? Mik az elvárások? köszi.
Hát nem vagyok benne a témában, csak véleményem van róla.
Szerintem alap, hogy drámai tagozatos középiskolába tanulj, és nagyon jó kell legyél a humán tárgyakból. Szép olvasás, kiejtés, szókincs, könnyen tanulás és jó hang - ének alap.
A gimi után jöhet a felvételi, de sokan jelentkeznek és nagy a szűrés közöttük. Nem egyszerű bekerülni. Ha be is kerülsz bent kell maradnod, és ha végzel el kell adnod magad. A színészi pálya is be van telve, ismertség, protekció és pénz se árt hozzá, ha nem valami gagyi előadásban akarsz díszlet (pl fa) lenni...
Manapság nélküle nagyon ritkán. Még a színművészetin végzetteknek is úgy kell hajtaniuk egy társulati tagi pozícióért, mert nem üresedik meg annyi új hely.
Én aki színészt ismerek a fiatalabbak közül, hogy nem színműről ment, az viszont egészen fiatal kora, min. 14 éves kora óta gyakorlatilag kuncsorgott színházaknál, hogy vegyék fel gyakornoknak, kulimunkákra, és mellette járt azért drámaszakkörre. Ezek nélkül 0% esély van.
Ahogy írják előttem nem könnyű.
Emlékszem ismerősömnél 800 jelentkező volt egyetemre színésznek ebből összesen országos 30 hely volt. Pesten elég sok a protekciós, tehát sajna lehet hogy a 30ból 15 ember már foglalt volt mert ismerős ismerőse. Hát lássuk be, országosan 800ból bejutni 15 helyre finoman szólva nem könnyű.
igen. az a baj, hogy iskolába kizárt hogy eljutok. És amugy amerikába mennék ki. és ott.
És iskola nélkül is jön az inspiráció-
Nem akarlak elkeseríteni, de magyarként Amerikában elég kevés esélyed van. Amikor már a magyar szerepekre sem magyart vesznek fel (pl. Chicago filmben a magyar szerepet vmi orosz nő játszotta, mert "ugyan minek magyart keresni, a többségnek fel sem fog tűnni, hogy borzalmasan ejti a magyar szöveget"). Aki ott külföldiként sikeres, az ált. a hazájában már bejáratott lett, mielőtt befutott volna (Marion Cotillard pl), vagy másodgenerációs amerikai (pl. a latin-amerikaiak).
Max. akkor van esélyed, ha már most anyanyelvi szinten beszéled az angolt, mert mondjuk angolszász az egyik szülőd. Mert legalább egy nyelvjárást akcentusostul tudnod kell, ha angolul beszélő filmbe akarsz menni. Mert magyar akcentusos szerep hát 10.000-ből 1, ha van, akkor sokat mondok, és azt is gyakran amerikainak adják oda, hogy "itt van, tanuld meg".
Kicsit vitatkoznék az előttem szólóval. :) Az amerikai casting rendszerben nincs konkrétan olyan, hogy magyar akcentus, olyan van, hogy Kelet-európai, és bár mi speciel Közép-európaiak vagyunk, akcentus szempontjából ebbe tartozunk mi is. A Chicago Hunyákja is azért lett orosz, mert nem speciálisan magyar színészt kerestek a szerepre, hanem Kelet-európai akcentussal beszélőt.
Ez azt jelenti, hogy nemcsak oroszok játszhatnak magyart, de a magyarok is bármilyen nációt az egykori keleti blokkból, pl. lengyelt, oroszt, csehet. Kathleen Gati például nagyon sokszor játszott már orosz és lengyel nőt. Ha az ember fiának/lányának jó ügynöke van, elég sok ilyen szerepre tud jelentkezni.
A lényeg az, hogy nem reménytelen a helyzet, csak nyilván nehezebb, mint egy tökéletes amerikai akcentussal beszélő színész esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!