Szerintetek milyen napom volt az utóbbiakban a munkahelyen?
Nagyon nem jó.
Miért?
Elmondom.
Elöljáróban.
Nem csodálkozom, hogy hagyják itt az országunkat az emberkék, de azon igen, hogy még mindig hagyjuk a kizsákmányolásunkat.
Na szóval, hogy miért volt szar az a nap?
Szakmunkás vagyok egy ötven fős cégnél.
Megemlítendő, hogy szabadságra és betegszabadságra is egyaránt a nettó napi bérünk felét, azaz ötven százalékát fizetik.
Ezt még nagy nehezen benyeltem, különben nem dolgozhatnék, ha ebbe nem törődnék bele.
Tudom, hogy betegszabira a távolléti díj hetven százaléka, szabira meg minimum száz szászalék jár.
Most jön viszont, ami kiverte a bisztosítékot nálam.
Késtem a napokban másfél órát. Valami gebasz történt aznap reggelre az ébresztőmmel, pedig be volt állítva. Mindegy.
Reggel benyitottam a mufti helységébe szólni, hogy megérkeztem. Közöltem vele, hogy délután ledolgoznám a késés időtartamát, mivel úgy is maradnak bent túlórázni a kollégáim, és mondtam neki, hogy még azon felül is maradnék.
Fontos tudni, hogy van egy olyan dolog nálunk, ha tizennyolc óra túlórád összejött, akkor kapsz mellé plusz tizenötezer forintot jutalomként.
Már össze van gyűlve tizenhat a hónapban.
Ebbe bele is ment természetesen, de azt hozzátette, hogy nem másfél órát kell ledolgoznom, hanem négyet. Mert, hogy nálunk akármennyit késel négy órán belül, négy óra mínusszal számolnak.
Na felment bennem a pumpa.
Most nem tudom mi szerepel késési esetekre a szerződésünkben.
A lényeg, hogy kikeltem magamból, és kérdőre vontam, hogy ezt hogy képzeli.
Nem elég, hogy szabadság, betegszabadságra ötven százalék bért adnak; még pár perces késésért is négy órai fizut levonnak a jövedelemből.
Mondtam neki, nekünk semmit, nektek meg mindent lehet.
Szóval a késésem napján is terveztem a túlórázást, hogy meglegyen a jutalomhoz szükséges mennyiség.
Azt akartam elérni a mélyen tisztelt főnöknél - kapja be - hogy délután ledolgozom a másfél órát, és még bent maradok kettőt, hogy meglegyen a jutalmam.
De.
Közölte, hogy mit akarok. Négy órát kell ledolgozom a késésem miatt, és ha három és fél órát maradok bent a normál munkaidő után, akkor sem lesz meg a jutalomhoz szükséges órám, mert akkor is még fél órát le kell majd dolgoznom, hogy törlesszem azt a négy óra mínuszt, amit másfél óra késésért kaptam.
A szabira, betegszabira azt közölte: nálunk ezek vannak, és örüljek, mert valahol semmit nem fizetnek.
Már ezt is tapasztaltam. Tényleg.
Na jól van, gondoltam magamban gyönyörűséges dolgokat.
Így ma a nyolc és fél órán felül bent maradtam három és felet, és majd még a napokban tervezendő túlórámból fél órát levon, és csak aztán fogja tovább számolni a többi meglévőhöz, a már meglévő tizenhathoz.
Egész nap nyaggattam, hogy vonja le a szimpla óráimból, és a túlórához meg ne nyúljon. De hiába, hajthatatlan volt, idegbajos. Csak azt hajtogatta, hogy érthetetlen vagyok, meg miegymás, és, hogy hagyjam békén már ezzel.
Egyszerűen képtelen voltam benyelni ezt az igazságtalanságot. De végül kénytelen voltam.
Szóval még e hónapban túlórázom, hogy meglegyen a tizennyolc óra a jutalom végett.
De ha hétfőn két és felet lehúzok, akkor is csak kettőnek fog számítani az előbb említett maradék fél óra miatt.
KLASSZ
Milyen szépséges dolgokat megtesznek a munkáltatók mi?
Most persze, hogy már tisztában vagyok a szankcióval, legközelebb elmegyek kiíratni magam aznapra doktorral, amikor ne adj Isten, későn kelek.
Lényegében fél napi béremért keccsöltem nyolc és fél, plusz három és fél órát. Ha meg ezt tudom, elmentem volna dokihoz, és otthon lettem volna ugyanennyiért.
Ehhez mit szóltok?
1#
szerintem a munkaügyis akire gondolsz. Észere lehet venni az írásán mint Balázskának.
Nem lehet 50 %-ot fizetni se betegszabadságra, se szabadságra, se táppénzre. Ha nálatok ez így megy, akkor pereld be és kifizetik neked azt, ami valójában járt volna, addig meg keress munkát.
Nehogy már ezt elviseld basszus!
Srácok! Bocs. Aznap, amikor írtam a kérdést, súlyos hibát vétettem az utolsó sorokban. Nem fél napi béremért dolgoztam, hanem a teljesért. A túlórámmal törlesztettem a késést, így ergo megkapom az egész napi bérem. Nem is értem miért volt a fejemben a fél napi bér.
Valószínűleg a nagy hajtás és túlórázás végett már nem járt rendesen az agyam, és persze nagyon lekötötte a figyelmem, hogy másfél óráért négy mínuszt kapok.
Viszont ahogyan kimatekoztam; azáltal, hogy a túlórámból vonták le, nem pedig a normálokból, így is kicsit több mint egy órai bérem oda. De az már nem érdekel.
Azért az ötven százalékos szabadság nagy szemétség.
Nem tudom az első válaszoló kiről-miről írt.
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat és a továbbiakat is.
Örömmel jelentem, hogy a pofázásom eredményes volt. Csatlakozott hozzám még kettő kolléga, akik szintén diskuráltak egy picit az ügyvezetővel.
Erről én mit sem tudva megdöbbentem hallom két nap múlva, hogy rendeződni fognak a dolgok.
Eztán közölték a kollégák, hogy ők is kinyitották a szájukat, és a főnök bácsi jobb belátásra tért.
Még azt hozzátették, hogy ezért jövök nekik egy-egy ezressel. Persze az ezres csak vicc volt.
Szóval azért örülök és meglepődtem, hogy hárman elegek voltunk egy ötven fős cégnél ahhoz, hogy változás történjen.
Azért ez tök pozitív.
Miket el tud érni az ember ha határozott hangsúlyú szavak jönnek ki a száján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!