Miért van kiemelkedő fizetés egy mérnöki vagy bármilyen hasonló ágazatban, ahol lehet felfelé ívelni, és miért nem lehet kitörni egy kohászati melósnak?
Miért fordítottjáról történik minden ilyen dolog, pl az ember tanul mert megtehette támogatták, volt ismeretsége, és ami talán a legfontosabb az esze adott volt ehhez.
Tehát alkalmazottként tevékenykednek sokan és mégis milliós autókat vehetnek az életben, megérik az életükben hogy építkezhessenek, nem muszáj megállniuk egy gyereknél....
Eközben egy kétkezi melósnak az a napi rutin hogy valószínűen busszal megy dolgozni, munkaidő után míg nem jön a busz sörözik, és megy haza.. Pedig kíváncsi volnék hányan végeznék azt a melót pokoli hőségben, 95-110ezer ft-ért.
Ilyen munkákért miért nem fizetnek 200-on felett, és úgy általában az összes fizikai melóért?
A Bosch szerszámgépek gyártása is filléres munkaerővel lendíti előre a cégét itthon, mégis euro milliárdos bevétele van. A dolgozóik szemét meg kiszúrják térítésmentes bérlettel, cafeteria támogatással... Úgy gondolom senkinek semmi gondja nem volna ha ezek mind a fizetésébe lennének ágyazva, hisz nem a 8000ft kaja utalványból fogom a számlákat fizetni, és mondjuk tankolni, kutyának az élelmezését fedezni.
Nem beszélve családról, gyerekről.
Apámnak csak a jó esze volt a tanuláshoz, anyagilag semmi háttere nem volt, munka mellett diplomázott le, és a szegénységből küzdötte fel magát. Erre másnak is van lehetősége. Oké, nem azt a világot éljük, mások a kihívások, de most is ott a lehetőség, hogy továbblépj egy másik szintre, ha nem tetszik, ahol jelenleg vagy.
Mellesleg nem egy fizikai melóst ismerek, aki vállalkozóként egyáltalán nem keres rosszul, csak ehhez jó szakembernek kell lenni.
"Pedig kíváncsi volnék hányan végeznék azt a melót pokoli hőségben, 95-110ezer ft-ért."
Én tudom: rengetegen. Ezért is kapsz érte aprópénzt.
Mert a kétkezi munkát szinte bárki meg tudja csinálni, az értelmiségihez meg sokkal több képzettség kell, és sokkal nagyobb felelősséggel is jár a cég életébe. Az meg hülyeség, hogy csak az tud egyetemet végezni, aki gazdag... ha a gyerek jól tanul akár egy szakközépiskolában, szakmunkásképzőben is, nem is feltétlenül kell gimi hozzá, és bejelöl egy olyan szakot is, ami nem elérhetetlen, akkor akár még nem is olyan szuper érettségikkel is felveszik, onnantól meg vannak szociális támogatások, koli, jó tanulónak ösztöndíj.
Nem értem, az, aki nem tanult, semmit nem tett azért, hogy fejlessze magát, miért picsog amiatt, hogy annak több jut, aki igenis tanult. Aki nem tanult, ahelyett találnak bárki mást. Aki tanult, ahelyett nem biztos. Nyilván kevesebb fizut kap érte az, aki nem tanult (a legjobb és a legreálisabb az lenne a megélhetést nézve, ha mindenki többet kapna a mostaninál, de egy-két esetet kivéve az arányokkal nincs baj).
Igen, én nem végezném 95-ért dögmelegben a kohászati melót. Ezért figyeltem oda órákon (strébereztek is vidáman a többiek), ezért mentem államilag támogatott egyetemre (nem voltunk gazdagok), ezért melóztam egyetem mellett, ezért vállaltam néha ingyenes, de tapasztalat terén jó gyakornoki munkát, ezért tartottam szinten a nyelvtudásomat. Most olyan munkahelyen vagyok, ahova az enyémmel egyenértékű munkára, ugyanazzal a nyelvvel, több hónapig kerestek embert, mióta engem felvettek, mert aki jelentkezett, nem ütötte meg a szintet, főleg nyelvtudásilag, mert anyanyelvi szinten beszélő emberekkel kell tárgyalni. Pedig egy jó nevű cég, és nem szart-húgyot fizetnek a munkáért.
(az meg a másik, hogy aki tudja, hogy fizikai melós lesz világéletében, az minek tart kutyát pl... )
13-as vagyok
Ja, és a munkahelyemre NEM protekcióval vettek fel.
Tipikus magyar melós hozzáállás. Sírunk, hogy milyen rossz nekünk, miért nem emelnek csak úgy a bérünkön, mert Mi, Melósok megérdemeljük, de változtatni, azt nem, pedig simán lehet felnőttként is szakmát tanulni, vagy akár másik állást is keresni. Sok helyen diákmunkáztam, és sok helyre keresnek embert, nem 95-110, hanem 140-150 ezerért, és ezek ilyen árufeltöltő, meg ehhez hasonló munkák. Persze az sem egy vagyon, de azért mégse 95 ezer. Arra meg, hogy miért ennyi a bér: kereslet-kínálat összefüggése. Közgazdaságtan pls (Nézz utána, ha érdekel - piaci egyensúly) remélem nem írtam hülyeséget.
Ja és tiszta Hanuka vagy. Ez lemaradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!