Játszunk a gondolattal?
Kb 600ezer magyar dolgozik külföldön. Ez már az összlakosság 6%-a, de nagyobb a mutató ha úgy nézzük hogy nagyrészt munkavállalók mentek ki.(pl nyugdíjas kevesebb ment, ki az elmúlt években)
Már ez is egy nagy szám.
De mi lenne ha (ez lenne a kérdésem) ha mondjuk az osztrák-magyar monarchia óta német nyelv lenne az elsődleges nyelvünk hazánkban. Tehát munkavállalási szempontból nem lenne nyelvi akadálya a magyarnak (főként németbe, meg osztrák megy a magyar)
Na tehát ilyen eseteben kb ti szerintetek mennyi ember ment volna már ki külföldre akár munka akár véglegesen ott élni. (tudom ha német lenne a hivatalos nyelvünk máshogy alakult volna a történelem, de ettől vonatkoztassunk el most)
Természetesen nem pontos értéket kérek, de kíváncsi lennék több ember gondolatára.
"ha német lenne a hivatalos nyelvünk máshogy alakult volna a történelem, de ettől vonatkoztassunk el most"
Ettől nem lehet elvonatkoztatni, ugyanis ha a német nyelv el lenne terjedve anyanyelvi szinten az országban, akkor már országon belül is más gazdasági helyzettel szembesülnénk, ami pont a kivándorlás ellen dolgozna.
Én inkább azt kezdeném el számolgatni,hogy jelenleg hány gyerek tanul németet/angolt és közülük hányan fognak kimenni.
Most már olyan generációk jönnek ki az iskolapadból,akik 2 de minimum 1 nyelvet biztosan tanultak több,mint 4 évig.Ha nincsenek nagy igényeid ez a nyelvtudás bőven elég ahhoz,hogy egyszerűbb munkákat tudj végezni.Szerintem ha nem változik a helyzet bő 20 év múlva már bőven több lesz ez az arány a 6%-nál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!