Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogyan értelmezendő: nyáron...

Hogyan értelmezendő: nyáron 15-20 nap szabadságot vehetsz ki? Én a dolgozó dönti el? Mert én másképp nem tudom értelmezni.

Figyelt kérdés

Jön a nyár jött a főnöki ukáz írásban. Nyáron a dolgozók 15-20 nap szabadságot vehetnek ki, kérem írják be az igényelt napokat a mellékelt táblázatba.

Na most. A napok azok nyilván munkanapok ez vitán felüli. 5 mnap/hét.

Na de mi az hogy "15-20nap"? Most akkor mennyi? Mert nagyon nem mindegy hogy 15 vagy 20-az egy héttel több!

Ki dönti el? Hát ha én a dolgozó ilyen instrukciót kapok, hogy "15-20-at vehetsz ki" akkor én ezt másképp nem tudom értelmezni-én döntöm el mennyit. és ha én úgy döntök hogy 20 akkor 20.

Rám bízták a döntést és én döntöttem.

Persze a munkáltató felülbírálhat de akkor mi értelme az egész folyamatnak. Akkor csak magának csinál plusz melót ezzel.

Támadható vagyok-e azzal hogy 20 napot veszek ki? Ha egyszer 15-20 napot vehetek ki?

Csak azért mert beírtam a szabis ívre 20 napot és jött a főnök hogy "csak nem gondolod hogy 20 napra eltűntsz"?

Hát nem értem. De igen, gondolom hogy 20 napra eltűnök. Hiszen ő maga kérte a döntést, rám bízta és én döntöttem.

Probléma?

2016. jún. 17. 13:47
 1/6 anonim ***** válasza:

Hát ez elég zavaros. Elvileg 20 nap szabadság jár alapból mindenkinek, különböző tényezők mellett több is (gyerek, életkor, stb).

Mi is kaptunk ilyen ívet, be kellett írogatni, hogy hány napra akarunk elmenni szabira, de szerintem ha valaki 4 hétig folyamatosan szabadságon akarna lenni, biztos, hogy nem engednék el.

2016. jún. 17. 13:55
 2/6 anonim ***** válasza:

"érem írják be az igényelt napokat a mellékelt táblázatba. "

En ezt ugy ertelmezem, hogy beirod, hogy mikor szeretnel szabira menni, valaszthatsz tetszöleges 15-20 napot. Es mikor mindenki leadta a papirjat, akkor megnezik. Ha olyan napokat valasztottal, mikor mindenki mas ott lesz, akkor mehetsz, de ha bertal 4 teljes hetet arra az idöszakra, amikorra a többi 10 emberböl 9 is, akkor bizony nem mehetsz, hanem vhogy le kell meccselni. hiszen az igenyelt napokat kellett feltüntetni, dolgoztam egy helyen, ott ugyanezt kivansaglistanak hivtak. Mindenkinek nem lehet jot tenni, de megkerdeztek, mert siman lehet, hogy valaki ugy öszevalogatta a 15 napjat, hogy a többi 10 emberböl 7-8 arokra a napokra nem kert szabit, es ebben az esetben nem biralja felül. De ertelemszerüen mindenki nem mehet el egyszerre szabira, ezert ha kell, felülbiralja,

2016. jún. 17. 14:07
 3/6 anonim ***** válasza:
Ja igen, első vagyok, és nekem néznem kellett, hogy a csoportban, ahol dolgozom, szándékozik - e valaki akkor elmenni szabira, vagy meg tudják - e oldani nélkülem is a dolgot.
2016. jún. 17. 14:13
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg arra utalt, hogy a rendelkezésedre álló napjaiból mindenki MAXIMUM 20 napra mehet el, hogy nyáron ne torlódjanak fel a munkák, ne legyen abból gond, hogy mindenki egyszerre szabadságol és az se okozzon problémát, hogy valaki elmegy 25 napra, míg más emiatt csak 3-ra tud. Ez nálunk is bevett szokás ilyenkor is és télen, a karácsonyi időszakban is. Ugyan nem mondják meg hány napot vehetek ki, de igényfelmérés van és ha úgy látják, hogy túl sokan mennénk egyszerre, akkor az ágazatunkból valamelyikünknek "beintenek", hogy márpedig te akkor nem mész (ezért dolgoztam én pl. két ünnep között, pedig nem akartam).

Ezt a munkáltató megteheti, hiszen a szabadnapok nagyobb számával ő rendelkezik, vagyis ő adja ki. Innentől kezdve hiába a felháborodás, ha te lejelentenéd igényként, hogy augusztus végén elakarsz menni két hétre, akkor is joga van most azt mondani, hogy nem, július végén FOGSZ elmenni egy hétre meg esetleg szeptemberben még egyre és pont.

Én azt mondom mint vezető, hogy szerencséd is van, hogy egyáltalán megkérdeznek mikor szeretnél menni. Nagyon sok helyen egyszerűen kiadják, vagy kötelező leállás van és ebből kell gazdálkodni, nincs apelláta.

Én is ezt a nyomot követem. Megkérdezem, szükség eseten a beosztottaimmal együtt újratervezem, ha pedig úgy látom, hogy semmiképpen nem áll össze véleményeltérések miatt, akkor élve a munkáltatói jogaimmal én mondom meg ki mikor mehet. Utálom ezt, de sajnos az üzembiztonság és a cég érdekei így kívánják. Szerintem az, hogy én kérdezek és próbálom megtalálni azt a megoldást, ami a beosztottamnak és nekem is jó, az egy pozitív dolog, mert ahogy említettem azt is megtehetném, hogy egyszerűen csak kiadom. Ennek ellenére még is mindig mindenki támadásnak éli meg, hogy tudni akarom ki mikor akar szabadságolni a nyáron.

Összességében mi 40-en vagyunk az ágazatunkon, egy kis összebeszéléssel és alkalmazkodással simán mehet mindenki amikor akar, de néhányan erre sem képesek, ilyenkor pedig bele kell avatkozni.

2016. jún. 17. 14:23
 5/6 A kérdező kommentje:

Hát igazad van dolgoztam én olyan helyne is ahol nem volt gond a szabi.... senkit egy napra el nem engedtek de papíron stimmelt a dolog mert mindenkit kiírtak. De közben persze be kellett járni és még pluszt pénzt se kaptam rá hogy fizetett szabim alatt dolgoztam.

De olyan helyen is voltam ahol 5 nap fizetetlen szabi volt a "nyár" többet egy napra se...

2016. jún. 17. 14:38
 6/6 anonim ***** válasza:
Én úgy értelmezem, hogy beírod magad, összevetik, és ha esetleg valamikorra túl sokan akarnának szabadságon lenni, azt megvétózhatják. Nálunk az van, hogy egész évben megvan mindenkinek életkor szerint, mennyi szabadság jár, vannak csoportok, egymást helyettesítők, akik nem mehetnek mind egyszerre, és akkor meg kell beszélni, hogy ne legyen ütközés. De mi kevesen vagyunk, ezt ránk bízzák.
2016. jún. 17. 15:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!