Hogyan mondjak fel ha nincs munkaszerződésem?
Mivel nincs munkaszerződésem így nem tudom hogyan mondjak fel, de az 100%m hogy be vagyok jelentve 4 órás munkával.
Nagyon szeretném, ha úgy tudnék felmondani, hogy ne kelljen még 1 hónap felmondási időt bent lennem.
Attól, hogy nincs munkaszerződésed (vagy nem tudod, hogy írtál-e alá ilyet), attól még ugyanúgy kell felmondani, mint más esetben: írásban bejelented. Ha nem akarsz felmondási időt, akkor mondd először szóban, és mondd el ezt az igényedet. Ha részükről OK, akkor közös megegyezéssel azonnal megszüntethetitek. Ha ragaszkodnak a felmondási időhöz, akkor nem tehetsz mást, mint írásban felmondasz és addig dolgozol még, amíg jog szerint kötelezhetnek rá.
Ha nem lennél bejelentve, akkor természetesen semmilyen felmondási időt nem érvényesíthetnek rajtad: akkor bejelented, hogy másnaptól nem jössz és tehetnek egy szívességet.
Biztos, hogy be vagy jelentve? Bérpapírokat kapod rendesen fizetéskor?
Amúgy meg írásban megteszed és ennyi. Ha be voltál jelentve, akkor kell kapnod egy halom kilépő papírt.
Onnan tudom, hogy be vagyok jelentve hogy az OEP-en (azt hiszem) segített valaki megnézni (ehhez ügyfélkaput csináltattam) és ott van a cég aminél dolgozom.
Amúgy meg semmit sem írtam alá csak bejártam dolgozni.
Mikor kérdeztem, hogy mikor kapok munkaszerződést csak morgott a főnököm.
(A fizetésem rendesen megkaptam meg normálisak csak rájöttem, hogy többet szeretnék az élettől, mint amit ott csinálok)
Munkaviszony szerződés nélkül is létrejöhet. A munkaszerződés írásba foglalása a munkáltató dolga.
Nem mindegy, mennyi ideje dolgozol. Ha még nincs 1 hónapja, akkor más a teendő, mintha elmúlt az egy hónap.
Egy hónapon belül ha nincs a szerződés még mindig írásban - egyszerűen arra hivatkozva, hogy nincs érvényes szerződés, otthagyhatod, ő pedig ki kell fizessen, hiszen be vagy jelentve.
"A munkaviszonyból eredő jogokat és kötelezettségeket tehát akkor is teljesíteni kell, ha a munkaszerződés írásba foglalása elmaradt. Például, erre hivatkozással a munkáltató nem tagadhatja meg a munkabér fizetését, vagy a foglalkoztatási kötelezettsége teljesítését."
Ha régebben dolgozol már ott, akkor egyedül két esetben nem kell letölteni az 1 hónap felmondási időt: közös megegyezés vagy ha a munkaviszony rendkívüli felmondással szűnik meg. Nem tudom, mennyire tájékozott a főnököd, hogy mit kell tennie, mindenesetre a felmondásnak írásban kell megtörténnie. A munkáltatónak kötelessége téged szabályszerűen foglalkoztatnia, és a szabály az, hogy írásba kell foglalni a szerződést. Ezt megszegte eddig. Ha ez már régóta így van, akkor ezek alapján ÉN (!!!) bepróbálnám a főnököt azzal, hogy rendkívüli felmondással elmegyek. De te tudod.
Bármelyik jogász ingyenesen köteles jogi tanácsot adni. Nem ír meg helyetted semmit, de segít dönteni, mert tudja a szabályokat. Ez ingyen van! Legalább egyet megkérdezhetsz.
Linkelek neked egy-két cikket, olvasd el.
Elfelejtett munkaszerződés:
Nincs munkaszerződésem, de fel akarok mondani:
Felmondási idő számítása (a táblázat a lényeg):
Rendkívüli felmondás szabályai:
mindenkinek köszönöm a válaszokat, legfőképp HaEvnek :)
(Már sokkal több mint 1 hónapja dolgozom ott)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!