A jogász szakma társadalmilag elismert?
Én jogász vagyok, 3 éve végeztem.
Általában meglepődnek, nagyon gyakori reakciók: hogy hú jogász vagy, akkor te biztosan nagyon okos vagy. Az jó nehéz lehetett.
Persze van negatív benyomás is, de sokkal több és gyakoribb a pozitív
Nem érzem azt amúgy, hogy attól, hogy jogász vagyok lennék valaki. Engem ez érdekelt, ezért ezt tanultam. Nem volt különösen nehéz, nem vagyok kimagaslóan okos csak jogász.
Ha nem érdekelt volna, nyilván vagy nem tudtam volna megtanulni vagy csak olyan erőfeszítések árán, ami nem érte volna meg.
Tény jó munkám van, jó fizetéssel, de ami fontosabb élvezem amit csinálok.
Szóval ha pályaválasztás kapcsán merült fel a kérdés ne társadalmi megítélés alapján válasz szakmát, hanem az érdeklődésednek megfelelően. Hisz az egyetemen tény, hogy 3-5(6,7,8) év alatt tanulod, amit akár féllábon is, viszont utána életed végéig ideális esetben azzal "kell" foglalkoznod.
Összességében igen. Egyszerűbb, tanulatlanabb emberek szemében egy jogász komoly ember, de jellemzően mérnökök, közgazdászok, orvosok is elismerik, hogy azért aki egy jogot elvégez, annak is van feje. Ha nem is hozzájuk hasonló szintű rendszerező, logikus gondolkodáshoz, de mindenképpen sok információ tárolásához.
A jogászi munka jellemzően nagyobb rugalmasságot, gyakran simlisséget is követel, míg mérnöki munkákat jobban lehet teljesen szabályszerűen, tisztességesen végezni, ezért műszakai értelmiség sokszor kicsit lenézi a jogászokat (de már a közgazdászokat is).
Társadalmilag elismert, igen.
A reálosok persze ugyanúgy oltják őket, de ők kit nem?
A #6osnak egyébként nagyon igaza van. Ha érdekel a jog vágj bele, és örülj annak hogy el tudsz vele helyezkedni. Egy szabad bölcsészet iránt érdeklődő fősulisnak messze nincs annyi lehetősége mint neked, pedig ő is csak azt tanulja ami érdekli, és nem szeretné végigszenvedni a főiskolai tanulmányait egy olyan szakon amivel szemben érdektelen.
Saját tapasztalatból mondom, hogy kínkeserves olyan főiskolai szakot választani ami nem köt le téged. Sokszor neked kell önszorgalomból utánanézned a tananyagnak, oda kell raknod magad és tanulnod kell tanári segítség és magyarázat nélkül. Ha nem érdekel, előbb-utóbb megutálod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!