Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért nézik le Magyarországon...

Miért nézik le Magyarországon a szakmunkásokat?

Figyelt kérdés

2015. jan. 18. 14:12
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
50%
Szóval, így mindent egybevetve a szakmunkások közül nem kevesen rosszindulatúak, irigyek, és a sikertelen életükből fakadó frusztráltságukat a tőlük különböző emberek megalázásában élik ki, mintha nagyobb örömük ennél nem is lenne, és ezzel is megpróbálnak önigazolást nyerni maguknak, hogy ők ettől is többek náluk. De valójában tudják, hogy szellemileg gyengébbek (de legalábbis lustábbak, kevésbé ambíciózusak) és egyfajta kisebbségi komplexust próbálnak ezzel a viselkedéssel palástolni.
2015. jan. 19. 14:41
 12/23 anonim ***** válasza:
35%

11-es jól leírta a lényeget. Azért az utcán köpködő, bunkón viselkedő, buszon hangosan fingó és a buliban kötekedők halmazában, illetve a tisztaságukra igénytelen emberek halmazában bőven a szakmunkás végzettségűek állnak az első helyen, ahogy a 30+ életkorú kocsmavendégek zöme is szakmunkás.

De elég, ha megjelentek egy szakmunkás iskola egyik óráján és utána egy egyetem vagy gimnázium egyik óráján/előadásán. Ég és föld a viselkedésbeli különbség.

Ráadásul a magyar szakmunkás körülbelül kicserél egy villanykapcsolót és ennyi. Megy és megiszik egy sört, vége a világnak, utána meg csodálkozik, ha a szakmája felett eljár az idő.

Olyan szakmunkást biztos nem néznék le - a példánál maradva - aki egy napelemet a hozzá tartozó rendszerrel együtt be tud építeni a házamba és tud ajánlani, hogy éppen melyik - akár külföldi - cégtől vásároljak belőle, amit ő megrendel, csak válasszam és fizessek. S ez csak a villanyszerelő...

2015. márc. 2. 18:28
 13/23 anonim válasza:
66%

03-02 18:28

Kár hogy a napelemet és tartozékait nem a villanyszerelő szereli és üzemeli be.

2015. ápr. 4. 15:07
 14/23 anonim ***** válasza:
61%
Nem csak Magyarországon nézik le őket.Egyre inkább nincsenek elismerve anyagilag sem igazán sehol a világon.Értéktelenné vált a kétkezi munka.ennyi
2015. jún. 23. 20:34
 15/23 anonim ***** válasza:
61%
A lenézés többnyire nem az elvégzett munka típusából fakad, hanem a viselkedésből. A szakmunkás rétegnek van egy stílusa, ami nem mindenkinek egyformán emészthető. A diplomások között is van sok bunkó, lekezelő ember, igaz kulturáltabb, kifinomultabb formában teszik ezt, amire nem elég trágárkodással reagálni, ez inkább a szakmunkások között jellemzőbb.
2015. jún. 24. 21:34
 16/23 anonim ***** válasza:
61%

" "Általában az "okos" emberek lenézik a kevésbé művelteket."

Ez alapvetően szerintem nem igaz. Általában az értelmes emberek tudják hogy szükség van ugyanúgy egy kőművesre mint egy statikusra. Inkább fordítva szoktam hallani a "köcsög diplomás" szöveget, és elsősorban a munkás réteg nézi le azt aki tőle magasabb végzettségű. "

Messzemenően egyezik evvel a tapasztalatom! (És szomorú...)

Az első beíró meglátása: detto!

2015. okt. 15. 19:18
 17/23 anonim ***** válasza:
76%

Az, hogy a szakmunkások nagy részéről negatív vélemény fogalmazódik meg annak mély gyökerei vannak. Az oktatás valamiért úgy alakult ki, hogy a szakmunkásképzők a ,,gyűjtőiskolák" ahová konkrétan minde,nkit felvesznek, akik befejezték a 8 általánost sok helyen a magatartást sem nézik. És nagyon kevés az olyan diák, aki, úgy meg oda tanulni, hogy terve is van vele az életben. Na ezeknek kb a 40%-uk kiesik, 50%-uk levizsgázik kettesre, a maradék 10% azok, akik tisztességesen megtanulják a szakmát.

Ezért is van ennyi hiányszakma, mert senki nem vesz fel szívesen olyat dolgozni, aki csak épp, hogy valamit ért a szakmájához.

Sajnos az az 50% miatt van ilyen rossz kép alkotva a szakmunkás rétegről.

2015. okt. 22. 19:29
 18/23 anonim ***** válasza:
74%

"Pedig ma már egy jó szakmunkás elöbb tud elhelyezkedni.

A válasz 77%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 64%-ban hasznos válaszokat ad "

# 2/17 Időpont 01-18 14:22

Mondod te.Szerintem meg csak média ezt sulykolja az emberekbe.Ezt hallod TE a rádióbol.Hidd el.Egy jó szakmunkásnak sem könnyű elhelyezkedni..Illetve Lehetsz munkanélküli is szakmunkásként úgymint én aki 20évvel ezelőtt önhibáján kivül kiesett a szakmájábol ma már nem kell a kutyának se.Bizony.Ugyanakkor fizikailag is bírni kell a szakmunkát napi 10,12 vagy akár 16 órában és előfordulhat hogy télen-nyáron a szabad ég alatt kell dolgozni(próbáld ki!)amire úgyszintén nem képes a többség.Ezenkivül egy (de nem árt ha több)szakmához is rohadtul érteni kell ám rajzolvasás, rutin, lényeglátás, összefűggő logikus gondolkodás, problémamegoldó kézség, proaktivitás,terhelhetőség,állóképesség, önálló munkavégzésre való kézség,csapatmunkára való kézség,józan életvitel stb.Ez nem olyan mint egy irodai munka hogy egész nap ülni kell néha bejön pár ügyfél kicsit beszélgetünk aztán lejár a műszak és megyünk haza.

2015. dec. 9. 09:01
 19/23 anonim ***** válasza:
74%

Előző: akit idéztél, egyáltalán nem biztos, hogy ne ismerné el mindazt, amit a legtöbb szakmunkáról írtál. Hanem a lényeg az, hogy vidéken diplomásnak nem csak a szakmájában esélytelen elhelyezkednie protekció nélkül, de még segédmunkásnak se veszik fel áltáaban a diplomásokat, mert segédmunkásnak inkább szakmunkást vesznek fel, ha utóbbi pusztán egy segédmunkára jelentkezik.

Más kérdés, h létezik NÉHÁNY alapvető és menő diplomás szak, pl számos fajta mérnök szak, általában keresett szakmák, el lehet velük helyezkedni, nem is akármilyen fizuval.

Az is más kérdés, h a 3 műszak monoton segédmunka egy gyárban mindenki előtt nyiltva áll, még vidéken is, tehát az kivétel.. Hát "köszönöm szépen", ezért tanult többet egy diplomás, hogy csak ilyenre legyen esélye....

Eltekintve a néhány kivételes lehetőségtől, gondolj bele, előző, ehhez képest a szakmunkások legalább fele (vagy 80%-a) kap melót, max néhány hónap utánajárással, és akkor tegyük hozzá, hogy jobb fizut is kap, mint egy segédmunkás... De amíg nem talál a szakmájában, addig meg esélyesen vidéken is felveszik segédmunkára a szakmunkást akkor is, ha nincs protekciója.

Ehhez képest nézd meg a legtöbb vidéki diplomás lehetőségeit: szinte NULLA!!

Hacsak nincs protekciója. Vidéken szinte csak ismeretséggel jut jövedelemhez -munkához-, a legtöbb diplomás! Aki nem ezt mondja vidéki diplomásként, az vagy mérnök/orvos/egyéb, amivel el lehet helyezkedni, vagy hazudik, vagy a ritkább kivételesekhez tartozik -olykor szerencse is bejátszik-, vagy van szakmunkás végzeettsége IS, vagy nőként olykor eladónak, vagy hostessnek felveszik ide-oda.

Máskülönben vidéki diplomásként NULLA az esély, segédmunkára is!!

És ezért tanult többet a diplomás, mint a szakmunkás... Borzalmas állapotok vannak hazánkban.

(Romániai magyarokkal is beszéltem, fele amnnyiba kerül az életlmiszer és rezsi, és ráadásul jobb a fizu náluk, és mindeki előtt van segédmunka lehetőség mindig, protekció nélkül.)

Hangsúlyozom: amikor magyarországi helyzetről írtam: NEM Budapestre értettem, hanem vidére! Tudom, Pesten sincs hawaii, de ott túl lehet élni minimum segéedmunkákkal diplomásként is - tudom, mert éltem ott kis ideig nemrégiben.

2015. dec. 13. 11:11
 20/23 anonim ***** válasza:
61%
Értem én amit mondasz.Tisztában vagyok(úgy nagyjából)az itthoni lehetőségekkel.Amúgy milyen diplomád van?Miért kellet eljönnöd Pestről?Románok is jobban élnek nálunk de állítom neked hogy még szerintem az Ukránok is .Igazságosabban vannak elosztva a javak mindenkinek van háza valamilyen autója(ott az sem luxus nem úgy mint nálunk.Hát mondjuk ja,itt sajnos ma már a saját ház is luxusnak számit)munkájuk is akad.Hát.Ez van.Ennek az országnak már(úgy tűnik)lőttek. Itt soha nem lesz elegendő munkahely,fejlődés,normális fizetések élhetőbb körülmények. stb.Fővárosban sem könnyű de ugyanakkor tény az is hogy bizonyos szempontból valamivel könnyebb talpon maradni munkát találni mint mondjuk vidéken.Az is igaz hogy itthon az sem árt ha van egy kis hátszele az embernek.A szak-munkalehetőségekhez még annyit hozzáfűznék hogy azért a szakmunkásokat sem veszik fel az összeset,(vállakozóknak többnyire csak a profik kellenek)sok olyan van aki egy adott szakmának csak egy bizonyos részéhez ért a többihez meg nem.(esetleg úgy ahogy van tökhüje az egészhez)Vagy nincs kellő rutinja tapasztalata egy adott szakmában.Netán fizikailag nem bírja a terhelést,v hiányzik a kellő/megfelelő hozzáállás stb.Azért van itt jó néhány(kizáró)tényező. Szerintem.Gyanítom hogy még a maszek sem igazán vesz fel szakmunkást kizárólag mondjuk csak szerszámosláda cipelésre(mivel neki olyan ember kell aki profitot termel és ezáltal működteti a céget).Ilyen feladatra akkor inkább felvesz egy segédmunkást(nyilván azért mert annak kevesebbet kell fizetni).Egy szakmunkást szerintem meg nem szokás segédmunkásként alkalmazni.Szerintem inkább nem veszi föl a vállalkozó (nehogy a későbbiekben elkezdjen nőni az anyagi igénye)
2015. dec. 13. 14:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!