Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Diploma nélkül már nem is...

Diploma nélkül már nem is lehetsz talpraesett munkaerő?

Figyelt kérdés
A meghirdetett munkák 90%-nál azt látom, hogy mindenhez diploma és folyékony angol nyelvtudás kell. Persze van ahol ez elengedhetetlen, de már szinte mindenfajta munkakörhöz ez a követelmény. Hiába van x év tapasztalatod, hiába vagy ügyes, lelkes, szorgalmas... ha a rostán már kiesel mert nincs diplomád és nem beszélsz 2 nyelven folyékonyan. Nem hiszem el, hogy erre mindenhol szükség van!

2014. jan. 15. 13:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
Nyilván olyan munkaköröknél keresgélsz, ahol ezek a feltételek. Hidd el, nagyon sok munkához sem diploma, sem nyelvtudás nem szükséges.
2014. jan. 15. 13:38
 2/13 A kérdező kommentje:
Takarítónak, meg árufeltöltőnek nem. De amiben én eddig dolgoztam és amihez van (középfokú) végzettségem, azon a területen (és nem egy konkrét munkakörben) már elvárás lett a diploma és nyelvvizsga. Az érdekes az, hogy pár éve ez még nem volt így. De nem csak azon a területen látom ezt, amiben én érdekelt vagyok, hanem egészen más fajta munkák esetében is. Nem az a fő kritérium, hogy ügyesen végezd a munkád, hanem minél több papír lapuljon a zsebedbe mert különben szóba se állnak veled...
2014. jan. 15. 13:42
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a szakmai munkák már telítődtek diplomásokkal, ezért a sok sok diplomásnak másféle munkát kell találnia, onnan viszont kiszorítják a diploma nélküli embereket. Ha ez így megy tovább, pár év múlva majd a mesterdiploma lesz az alapbeugró, és a felső pozikhoz pedig a PhD.
2014. jan. 15. 13:46
 4/13 A kérdező kommentje:
Talán ezért is jobb, hogy ha sok diplomás aki itthon nehezen helyezkedik el, az inkább kimegy külföldre. Túl sokan vagyunk, nagyon kevés munkára. Lassan a középfokú végzettség tényleg semmit sem fog érni, mert azzal is csak utcát fogunk seperni... Bosszantó!!!!
2014. jan. 15. 13:48
 5/13 Shai-Hulud ***** válasza:
82%

"Nem az a fő kritérium, hogy ügyesen végezd a munkád, hanem minél több papír lapuljon a zsebedbe mert különben szóba se állnak veled..."

Hát tudod, a hentes nagyon jól ismeri az anatómiát. Ügyesen is vág, pontosan, és olcsón is dolgozik.

De ha vakbélgyulladásom van, valahogy én mégis inkább egy (diplomás) orvoshoz megyek. Pedig lehet, hogy sokkal kevesebb tapasztalata van, mint a sarki hentesnek...

De igen, SZÁMÍT a diploma. Azt bizonyítja, hogy az illető megtanulta a szakmája alapjait, és sikerrel levizsgázott belőle.

Tudom, léteznek "büfé szakok", ahol bárki diplomát szerezhet. De azért léteznek komolyabb diplomák is, amelyek VALÓBAN bizonyítják a tulajdonos tudásszintjét.

Ahová ilyen diploma kell, az nem véletlen. Ezért tényleg tanulni kell, és bizonyítani a tudást.

Ahová pedig elég a "büfé szak", oda nem jelenthet nehézséget egy ilyen diploma megszerzése.

Nyelvtudás? Hát igen. Beosztott munkához általában nem kell. De oda, ahol már ügyeket intéznek, tárgyalnak, kapcsolatokat tartanak, (tipikusan a diplomás állások majdnem mindegyike ilyen) ott igen sokszor SZÜKSÉGES a nyelvtudás.

És a cégek nem akarnak minden ilyen munkatárs mellé még egy tolmácsot is felvenni. Egy nyelvet meg lehet tanulni. És ha te nem tanulsz meg, akkor van más jelentkező, aki igen...

2014. jan. 15. 13:53
 6/13 anonim ***** válasza:
69%

Természetesen diploma nélkül is lehetsz talpraesett munkaerő. Az más kérdés, hogy vannak pozíciók amiket csak diplomával tudsz betölteni (ez felétel), így azok kiesnek.

Nem kell a meghirdetett munkák 90%-ához diploma és angol nyelvtudás. Csak te oda akarsz bekerülni ahová ez feltétel, úgyhogy csak ilyeneket látsz. Ha nincs gépészmérnöki diplomád, akkor nem fognak gépészmérnökként alkalmazni. Ilyen egyszerű.

2014. jan. 15. 13:59
 7/13 A kérdező kommentje:

Hát... okosat szóltál. Az orvosnak valóban kell diploma. Nahát ezt nem is gondoltam volna....

Látszik, hogy sok ember mennyire nincs tisztába aktuális dolgokkal. Aki nem kényszerül bele az álláskeresésbe x év ledolgozott munka után, annak fogalma sincs mi zajlik a külvilágban.

Nem akartam oldalakon keresztül boncolgatni mire gondolok, így látszik félre is értetted rendesen.

2014. jan. 15. 14:00
 8/13 anonim ***** válasza:
65%
Kiváncsi vagyok az 5-öst miért pontoztátok le...
2014. jan. 15. 14:01
 9/13 anonim ***** válasza:
Ja b+, csak neked van fogalmad mi zajlik a külvilágban, mert x ledolgozott év után munkát kell keresned. Hol voltál te az elmúlt 20 évben? Már kapitalizmus van, mindenkit bármikor kirúghatnak, akár van diplomája akár nincs.
2014. jan. 15. 14:03
 10/13 A kérdező kommentje:
Na pár ilyen munka gyorsan: ügyfélszolgálat, titkárság, munkaügy- bérszámfejtés, értékesítés, adatrögzítés-adminisztráció, asszisztens... ez csak pár ilyen munka, de lehetne sorolni.
2014. jan. 15. 14:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!