A magyarok igazából tudnának olyan minőségben dolgozni, mint a nyugatiak?
"Van mégis egy ilyen sztereotípia, hogy a magyarok képzettsége és munkamorálja rosszabb, mint a nyugatiaké"
Hol? Magyarországon a magyarok fejében lehet, hogy létezik ilyen, de külföldön szerintem aligha.
Angliában dolgozok. Már 3 másik mérnököt csábítottam ki ide. A főnök direkt kérte, hogy tudnék-e neki magyar mérnököt szerezni.
Amúgy akik nyugaton/USA-ban dolgoznak, nem azért keresik a többszörösét, mert ők annyival f@szább mérnökök/közgazdászok/orvosok, mint az itthoniak.
Én is Németországban dolgozok. Szerintem is jó a magyarok tudása.
A különbséget inkább a soft skillekben látom: kommunikáció, idő management, szervezés, tervezés.
Itt pl full megszokott, hogy ha valami szarabbúl halad a tervezetnél, akkor az illető szól a főnöknek, hogy ez van, ő meg megköszöni és megvizsgálja hogyan tud segíteni.
Magyarországon meg megy a sunnyogás és mire kiderül, már nagy gáz van.
Annak, hogy Németországban / USÁban többet keresnek az emberek, történelmi okai vannak.
Persze, van ellenpélda (Finnország, Dél-Korea és még pár, de nem sok!), de gyakorlatilag az a képlet, hogy ausztriától portugáliáig jobban élnek átlagosan az emberek, mint nálunk. Miért? Mert ott nem volt kommunizmus, azért.
Ilyen egyszerű, persze törekedni kell, hogy tudásalapú legyen a társadalmunk és ne bsszuk el meg jobban azt a keveset, ami van.
Es nem, nem okosabbak a németek mint a magyarok, csak gazdagabbak, ezért többet is keresnek. Multinál dolgozom számtalan nemzettel és néha jókat röhögök magamban, hogy xy német néni az Excelt alig tudja kezelni, de 3x annyit keres, mint én. Szóval egy átlagosan értelmes ember tudja, hogy a magyar mérnökök nem butabbak, mint a német mérnökök.
Amerikaban semmit sem tudnak a magyar munkamoralrol meg ugy egyaltlan semmit a magyarokrol. Nincs is olyan munka amit tipikusan magyarok vegeznenek mint pl hogy az indiaiak IT-ben dolgoznak, mexikoiak kerteszkednek es epitoiparban dolgoznak, vietnamiak pedikur manikurt csinaljak.
A technologia fejlettebb, modernebb eszkozokkel dolgoznak, igy hatekonyabbak.
Minoseg nem csak a szaktudastol fugg hanem az eszkozoktol amikkel dolgoznak.
Pl sok magyar fogorvos nem tud rontgenezni hanem elkuld mashova hogy csinaltasd meg, amerikaban meg minden fogorvosnak van rontgen a rendeloben, nem is egy.
Nagyon rossz példa ez a fogorvosos, bőven többet fizetnek az emberek az egészségügyert az usaban, mint indokolt lenne. Konkrétan disztopia az egész rendszerük.
A fogorvosi munka pedig kimondottan nem ér annyit, mint amennyit legombolnak az usaban érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!