Hogy megy végbe a felmondási folyamat?
Sziasztok!
Jelentkeztem egy állásra, egyfajta álommeló ez nekem. Első munkahely váltásom történne meg, ha felvesznek a szombati interjú után. Viszont megfogalmazódott bennem néhány kérdés ennek kapcsán.
Ha a jelenlegi munkaadóm ragaszkodik az 1 hónap felmondási idő letöltéséhez és a cég ahova most jelentkeztem felvesz, akkor van-e valami garancia, hogy nem mondják azt amikor jelentkezem a munkára mikor letelt a felmondási időm, hogy mégsem kellek?
Muszáj ledolgoznom az 1 hónap felmondási időt? Vagy kivehetem a szabim? Köteles engedni a jelenlegi munkaadóm, hogy elmenjek szabira úgyis, hogy ő rendelkezik a szabadságaim 75%-val?
Ha esetleg lebetegednék és elmegyek táppénzre akkor is telik az 1 hónap próbaidő?
Ha én a jelenlegi munkaadómnál felmondok, akkor ők kötelesek elfogadni azt, vagy van valami jogi csavar amivel kényszeríthetnek, hogy maradnom kelljen?
Köszönöm a segítségeteket előre is!
Garancia az ajánlat, amit kaptál, de ugye jogsértések minden nap történnek, és nem zárható ki sosem, hogy ne történjék.
A felmondási idő alatt ki szokás adni a még időarányosan kiadható szabadságot. És a felmondási idő nem hosszabbodik, legfeljebb közös megegyezés útján.
"Ha én a jelenlegi munkaadómnál felmondok, akkor ők kötelesek elfogadni azt, vagy van valami jogi csavar amivel kényszeríthetnek, hogy maradnom kelljen?"
. Ezt a kérdést nem is tudom komolyan venni.
Szia.
Arra írok választ amit én is tudok.
"Ha én a jelenlegi munkaadómnál felmondok, akkor ők kötelesek elfogadni azt, vagy van valami jogi csavar amivel kényszeríthetnek, hogy maradnom kelljen?"
Kötelesek. Nyugi, én is így tekintek a jogra, hogy f4sztudja mikor mit lehet, és milyen fura baromsággal állhatnak elő. De én ilyenről még sosem hallottam.
"van-e valami garancia, hogy nem mondják azt amikor jelentkezem a munkára mikor letelt a felmondási időm, hogy mégsem kellek?"
Nincs, bármit mondhatnak, ezek bizalmi alapon működnek. Viszont ezért érdemes fenntartani velük a kommunikációt. Én ugyanezt csináltam, és hívtam őket, hogy elengedtek e előbb a melóból, vagy le kell -e töltenem, és ilyenek.
Szóval ezt a bizalmi kapcsolatot érdemes ápolni kapcsolatfelvétellel amennyiben lehet és nyitott rá a másik fél.
Emellett, tudja az új hely, hogy te jelenleg mit csinálsz, és töltöd a próbaidőd majd?
Mert amikor én felmondtam, az új helynek közöltem minden ilyen információt. Tudták, hogy várni kell rám majd, és ott szeretnék lenni, és számítok rájuk, és persze, ők is tudták, hogy értékes munkaerő vagyok, és komolyan gondolom, ezért érdemes rám várni.
A többire sajnos nem tudom a választ, viszont én mielőtt felmondtam, kivettem a szabikat, elmentem sok táppénzre, tehát begyűjtöttem a lóvét, aztán nekem maradnom kellett 30 napig.
Felmondási folyamat:
- Én most hazamegyek, holnaptól pedig nem jövök, viszlát/sziasztok
- Fogod a kabátod (nyáron ez a lépés kihagyható) és a táskád
- Elmész
"- Én most hazamegyek, holnaptól pedig nem jövök, viszlát/sziasztok"
Ami fontos, hogy ezt írásban kell jelezni. Én pl. emailben jeleztem. De volt hely, ahol tényleg egy üres lapra írtam, hogy felmondok, meg valami jogi cucc még nem emlékszem már mi, dátum, aláírás, és aláírta az egyik főnök is.
"Ha a jelenlegi munkaadóm ragaszkodik az 1 hónap felmondási idő letöltéséhez és a cég ahova most jelentkeztem felvesz, akkor van-e valami garancia, hogy nem mondják azt amikor jelentkezem a munkára mikor letelt a felmondási időm, hogy mégsem kellek?"
Erre semmi garancia nincs. Ezt nem csak a felmondási idő letöltése után, hanem bármikor mondhatja a leendő munkáltató, hogy "bocs".
Viszont ha már megkötöttétek a munkaszerződést (nem csak ígéret maradt), akkor a felek a munkaszerződés megkötése és a munkaviszony kezdetének napja közötti időszakban nem tanúsíthatnak olyan magatartást, amely a munkaviszony létrejöttét meghiúsítaná.
Viszont a munkaszerződéstől bármelyik fél elállhat, ha a munkaszerződés megkötését követően körülményeiben olyan lényeges változás következett be, amely a munkaviszony teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna.
"Muszáj ledolgoznom az 1 hónap felmondási időt? Vagy kivehetem a szabim? Köteles engedni a jelenlegi munkaadóm, hogy elmenjek szabira úgyis, hogy ő rendelkezik a szabadságaim 75%-val?"
A felmondási időt nem ledolgozni kell, hanem letölteni a munkáltatónál. Ebből kifolyólag bármi történhet alatta. Akár munkával töltheted, akár szabadsággal, akár fizetés nélküli szabadsággal, akár keresőképtelenséggel. Mindegy, hogy mi történik alatta, a meghatározott idő elteltével letelik és utolsó napjával megszűnik a munkaviszonyod.
A munkáltató nem a szabadságod 75 %-ával rendelkezik, hanem a dolgozó rendelkezik egységesen a neki járó éves szabadságból 7 nappal. A többivel a munkáltató rendelkezik, ha csak ezt a jogát át nem engedi a dolgozónak (nyilván írásban).
"Ha esetleg lebetegednék és elmegyek táppénzre akkor is telik az 1 hónap próbaidő?"
Nem próbaidő, hanem felmondási idő.
Fent már említettem, hogy mindegy, mi történi alatta, nem tolja ki semmi és senki a 30 napot.
A felmondás egy egyoldalú jognyilatkozat. Ebből kifolyólag jellemzője, hogy nem kell a másik fél beleegyzése, hozzájárulása, elfogadása. Ami szükséges ahhoz, hogy valóban felmondottnak tekintsük a munkaviszonyt, az az, hogy a munkáltatóval a felmondásodat közöld. Közlés mindig írásban történik, mivel az MT előírja, hogy írott megállapodást kizárólag írásban lehet módosítani, megszüntetni. A munkaszerződés is írásos megállapodás. A megszüntetése előszele pedig a felmondási irat munkáltatónak történő átadása írásban! Ha ezt megléped, jogilag akkor számít felmondottnak a munkaviszony.
Mivel a felmondás közlésének napjához kötődik minden joghatás, ezért nem árt tudni azt a napot adott esetben igazolni.
Ennek érdekében a felmondást mindig két egyező példányban írjuk meg. Az egyiket átadjuk a munkáltatónak, a nálad maradó másik példányon pedig dátummal átvetetjük vele. Az átvétel dátumához igazítjuk a felmondási időt. Másnap indul el. Ha ez vasárnapra esik, akkor vasárnap.
Kényszerítés? Fegyverrel a halántékodhoz? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!