Balaton szezonmunka tapasztalatok?
2018/2019-ben nagyon jó volt, én housekeeping voltam, külön szobám, sőt volt, mikor külön lakásom is volt. Becsületes fizetéssel.
Manapság már nem mennék le. A vendéglátást nem ajánlom. Egyrészt lehet, be sem jelentenek, lehet, ki sem fizetnek, másrészt rengeteget dolgoztatnak. A szállásról nem is beszélve: adnak valami valami kuplejárt, amiben egy szobában 2-3 emberrel összetesznek. Persze nem mondom biztosra, de ez egy reális forgatókönyv.
Én azt tanácsolom, ha beszélsz idegen nyelvet, akkor recepciósnak jelentkezz egy Hotelbe/Apartmanba, és figyelj arra, hogy legyen munkaszerződésed.
Még valami: csináltam mást is, voltam pl. parkolóőr is. Nem kellett sokat dolgoznom, rengeteg szabadidőm volt, olyan volt, mintha nyaraltam volna.
A vendéglátásban erre azonban ne számíts. #1 voltam.
2017-es tapasztalatot tudok írni, nekem kimondottan ilyen, sajnos, frissebb nincsen.
Konyhai kisegítőként dolgoztam hivatalosan, de gyakori volt, hogy be kellett ugranom egy másik területre, ahol hiány volt a hotelben. Így volt pl., hogy a szobák folyosóit porszívóztam, lobbyt mostam fel, vagy töltöttem pár órát a recepción, és elég sokat dolgoztam felszolgálóként is. Voltak napok, amikor majdhogynem azzal ment el több idő, mint a konyhai háttármunkákban.
Volt pár fiatal, korombeli, akik a hotelben is éltek az ott töltött munka alatt. A séf egyszer mesélte, hogy egész nyáron, ha 1x lejutott az utca végén lévő strandra... és augusztus közepén mondta ezt, június elejei kezdés után.
Egy másik srác mesélte, hogy őket szintén konyhai kisegítőnek vették fel, aztán mégis az volt az utolsó hely, ahol a legtöbbet megfordultak. Helyette recepción volt, karbantartói munkákat kellett végeznie, de a kertben is segített, és azt is mondta, hogy 1-2 alkalommal még a tetőre is felment a tulaj fiával, hogy ránézzenek a cserepekre.
Nemrégiben szakmai gyakorlatot végeztem egy hotelben, és bár nem Balaton közeli volt, pár dolgot így is tudok, talán, mondani, ami hasznos lehet.
Kevés a lejelentett munkaerő, meg összességében kevesen is dolgoztak ott, nagyon alacsony fizetésért, és csak töredékük volt amúgy szakmabeli. Többen mesélték, hogy eredetileg másik pozícióba vették fel őket, csak nem volt ember, és az ő áthelyezésük volt a SOS megoldás a gondra. Volt olyan munkaerő, aki rendszeresen dolgozott napi 10-12 órákat, de ilyen 10-14 napon keresztül, majd kapott 3-4 nap szabit. Szóval a vendéglátásban nagyon oda is kell figyelni, főleg akkor, ha kézbe adják a pénzed. Arról nem is beszélve, hogy nagyon sokat változtak az emberek az utóbbi években, és nem mindig könnyű velük.
Nem a kedved akarom elvenni, csak az eddig gyűjtött tapasztalatokat/hallottakat szerettem volna átadni. Tanácsnak én is amúgy a recepciózást tudom ajánlani, amennyiben legalább 1 idegen nyelvet beszélsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!