Igaz-e, hogy kb. nemzetspecifikus, hogy a munkahelyeken az alulról jövő kezdeményezés vagy a szolgalelkűség-e a kívánatos/eltűrt?
"Akkor mára hogyan vihette Távol-Kelet olyan sokra?"
Úgy, hogy egy hamis dilemmát állítottál fel, amiben csak kezdeményezés és csicskulás között lehet választani. A keleti népek nem szolgalelkűek, hanem kollektivisták. A kettőnek vastag a metszete, de nem ugyanazt jelentik.
Ha én egy alázatos, kollektivista szemléletű, de önálló egyén vagyok, akkor nemcsak megteszem, amit kérnek tőlem, hanem keresem is, hogy mit tudok javítani a szervezet működésén. Ez az alulról jövő kezdeményezés.
És pl a Toyota sokat emlegetett kaizen megközelítése pontosan erre épít.
Köszönettel a korrekt válaszokért, így már értem! Tehát keletebbre sokkal inkább a munkahely, a munkakör iránti elkötelezettség, ami jól kifejezi a hozzáállást, nem pedig pl. az, hogy észreveszek egy alapvető tévedést, de nem merek senkinek szólni, mert aki tévedett, az magasabb pozícióban van, vagy csak régebbi motoros a cégnél.
Nálunk itt volt egy vezető, aki időnként alaposan tévedett, ezt mi szóvá tettük, de olyankor ez nem tetszett a mi vezetőnknek, mert az a másik vezető őnála is sokkal régebb óta dolgozik itt. És a mi vezetőnk ilyenkor folyton Japánnal példálódzott, hogy bezzeg ha ott élnénk, megtanultuk volna, kinek merre van az arra. Ma már fentiekből egyik vezető sincs a cégnél. :-)
"Ma már fentiekből egyik vezető sincs a cégnél. :-)"
Szerintem ez jól mutatja a lényeget.
"Még mindig nem érted. Pont nem ezt jelenti."
Nekem az első bekezdés alapján az jött le, hogy átment, amit mondtunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!