Aki elhagyja a tanári pályát, az a jobb fizetés reményében teszi?
A kérdést úgy értem, hogy aki az elhagyás mellett dönt, annak az is egy ok a váltásra, hogy többet keressen? Ha igen, mekkora az a különbözet, amiért már érdemes váltani?
Vagy van akinek csak szimplán annyira elege van, hogy mindenképpen vált? Ugyanannyi fizetésért is pl?
Nem feltétlenül csak a normális fizetés reményében teszik ezt. Bár erre most van egy nagyon szomorú példám: a hely, ahol a kötelező gyakorlatom töltöttem, eléggé alul fizette a dolgozóit. Mégis, az ottani takarítónő fizetése magasabb volt, mint a rokonomé, aki 30+ éve tanár, de már ő is kezdi megelégelni ezt az egész cirkuszt, ami itt megy. Nem a takarítók ellen szól, mert az ő munkájuk is fontos, de azért eléggé elgondolkodtató, hogy diplomás ember, akivel x időközönként további tanfolyamokat, egyebeket végeztetnek el, mégis ennyire silány fizetést kap, ennyi idő távlatában meg pláne.
Ezenfelül, pedig megbecsülést is szeretnének, tiszteletet, szeretnék érezni, hogy értékelik őket. Ami most tanárként nehéz mutatvány, mert ők lettek az ügyeletes boxzsákok a politika ringjében.
Egyre több a problémás, butácska gyerek, ahol sokszor a szülők magatartása/tanárok felé fordulása csak tovább ront a dolgon. Ezt pedig sokszor épp ésszel nehéz bírni.
Anyám feleannyit se keres tanárként, egy olyan állásban, amiért ő öt évet tanult, mint én érettségivel és egy szakmával. Ez minimum megalázó. De nem emiatt hagyta el a tanári pályát, és nem is amiatt, hogy nem tudna belőle megélni (konkrét poénjaik vannak azzal, hogy apám "finanszírozza a hobbiját", hogy ő tanítson), hanem a státusztörvénnyel mondott fel, volt valami szar, amit alá kellett volna írjon, és elvi okokból nem írta alá, legalább is nekem ezt mondta.
Két hónapig vannak még itthon max., utána mennek Spanyolországba (bár apám már többet van ott, mint itt), ahol már mindkettejüknek van aláírt munkaszerződés, mert le kell papírozni az adásvételt a házra, amiben felnőttem. Anyám "megnyugtatott", hogy felvettek a tulajdoni lapra, kapok belőle én is és a testvéreim is pénzt. Nem nyugtat meg egy kicsit sem. Maximálisan megértem, hogy miért költöznek ki, én is tervezem a kivándorlást, épp alá kellene írnom egy szerződést Hollandiában, amit a napokban meg is ejtek, de a testvéreimmel együtt albérletben élek, én jelenleg Budapesten, az egyik testvérem Londonban, a másik Dortmunban, a harmadik szintén Budapesten, jó volt, hogy volt egy biztos háttér mögöttünk, hogy a szülői házba mindig visszamehetünk, egyáltalán nem esik jól, hogy el kell adniuk, és kapok annyit érte, ami a részem, kevesebb, mint egy havi bérem, és cserébe minden emléket, ami valaha fontos volt, egy hónap alatt ki kell onnan menekítenem, úgy, hogy én hülye, nem újítottam meg a jogosítványom nyáron, mikor lejárt, szóval hivatalosan egy furgont se tudok bérelni.
Plusz albérletet kellene keresnem, mert a jelenlegibe nem engedik a háziállatot, én meg rájuk hagytam a macskát évekkel ezelőtt. Szerencsére chippelve és oltva van, szóval ha aláírom a szerződést, könnyebben találok garzont Európa egyik legtúlzsúfoltabb városában a macskával, mint Budapesten. És a minőség ég és föld... Jelenleg egy szakadt paneltelepen élek egy lakótárssal penészesedő fürdővel, korszerűsítetlen fűtéssel, ott meg csak olyan lakásokat látok, amik itthon luxus kategóriában mennének el 300+rezsiért. Ami nem gáz... Csak akkor tessenek annyit fizetni, amiből az egyszeri hülye ezt megengedheti magának. Egy macskával.
Ha csak a pénzért vált,akkor már régen rossz.
ha a munkával van baj,mert pl belefáradt,vagy kiégett,akkor
érdemes váltani.
Munka csak akkor jó,ha szereti az ember.
Ismerősöm elhagyta a pályát, azt mondta júniusban elmegy és soha többé ő iskolát nem akar látni belülről.
Ez volt júniusban. Szeptemberben újra ott volt és tanított.
Ugyanis az új nem tanári állásából 1 hónap után kivágták.
soha többet iskolát. Hát ez a soha 2 hónapig tartott.
16, akkor te még a tanároknál is durvábban alul vagy fizetve. Ami sajnálatos, de nem a tanárokra kell kivetíteni az egyébként tök jogos frusztrációd, hanem keresni olyan helyet, ahol megfizetnek, ha kell, régiót, országot váltva.
Sosem értettem egyébként, hogy ha valaki nem hivatásból választott munkát, hanem csak elvan, akkor miért elégszik meg ilyen kicsi bérrel. Haveri körömben is van ilyen, az illető minimálbérre van bejelentve, a borítékban kapott fizetését ilyen-olyan indokkal nyesegetik, tenni ellene nem tud semmit, mert hivatalosan meg sem kapná azt a pénzt. A munkahelye toxikus, a kollektíva fele seggfejekből áll, a főnökök zsarnokok, nem fűtenek rájuk (ülőmunkát végeznek), rühelli az egészet, de nem mond fel, és nem vált, pedig ennél szerintem konkrétan bármi jobb lenne. És nem értem, miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!