Milyen munkahelyek kellenének az országba?
Sokat olvasni, hogy a kormány csak gyárakat telepít az országba, összeszerelőüzemet csinál hazánkból, kínai mintát követ és hogy nincsenek minőségi munkahelyek. Pontosan milyen munkahelyek kellenének a jelenlegiek helyett? Nyugaton milyen munkákból van több, mint nálunk?
Gyárak szerintem minden országban vannak, szolgáltatóipar pedig nálunk is ugyanúgy van (szállodák, éttermek, főleg a balatonon és Budapesten). Mi a baj a gyárakkal?
Budapest teli van kényelmes munkahelyekkel a gazdasági, IT, mérnöki szakembereknek. Vidék már más kérdés, de az említett diplomákkal rendelkezők szerintem tudnak találni jó munkát, ha nem is az összes megyében, de a legtöbben igen.
A jó munkahelyeknek képzett szakemberek kellenek, márpedig hiába hozna be a kormány pl egy nagy ismert amerikai multik, aki felvenne 1000 programozót, ha nincs elég programozó a piacon, akkor a munkahely betöltetlen marad, az átlag melósnak nem lesz jobb.
Magyarországon képzetlen emberek tömegei vannak, nekik pedig nem lehet más munkahelyet adni, csak a gyárakat és az egyéb egyszerű melókat.
Én úgy látom, hogy az embereknek kellene fejlődni, tanulni, és akkor jönne a jó munkahely. Persze a kormány lehet ebben is hibás, pl ha nem fektet elég pénzt az oktatásba, de pl az első nemtudom én hány szakma ingyenes, az egyetemi képzés is ingyenes többnyire, de a keresett szakokon biztosan.
Vagy a képzett emberek közül sokan csak azt hiszik, hogy képzettek és értenek valamihez, valójában használhatatlan a tudások/szakuk, ezért nem találnak minőségi munkát? Ebben az egyén is felelős, hiszen ő választotta azt az értéktelen szakot.
Ti hogy látjátok? Gondolkodtató, értelmes véleményekre lennék kíváncsi.
A tények azok nem kifogások, ha ezek nem lennének releváns faktorok, akkor oktatástól független lenne egy ország teljesítménye, ami azt jelenti, hogy már 10-szer felzárkóztunk volna a nyugathoz.
Nos, te úgy keresel itthon, mintha nyugaton élnél? :)
Gyárakkal egy gond van, de az óriási: a profit jelentős része külföldön landol és nem itthon. Külföldön is vannak "klasszikus" gyárak és egyéb termelőüzemek. Az egyik kisebb a másik nagyobb. Például Németországban nagyon sok van belőlük.
Magyarország miben lehet sikeres? Nagyon sok mindenben! Valakiknek ez nem érdeke. A mostani állapot sokkal kényelmesebb számukra.
"Részmunkaidős, rugalmas foglalkoztatási lehetőségekre lenne szükség. Akkor akár egy gyári, vagy ssc-s"
Ezt gyári esetben nem igazán tudod megcsinálni.
Egy gyárnak normális esetben fix mennyiséget gyárt és nem termel túl. Ha a dolgozói normális esetben átlaban 40 órás munkahét 70%-ában vannak (van aki félállásban, van aki teljesben stb.), akkor amikor a dolgozó úgy gondolja, hogy "jó, akkor most gyűjteni fogok egy nagyobb kocsira" és félállásról át akar állni teljes, akkor borul a cég teljesítménye és még akkor is ki kellene fizetnie a teljes állást, ha nem tud több dolgot eladni.
Ez csődbe vinni gyárakat.
Ezért működik a flexibilis munka magasabb szinteken.
Oké, a VAGY szó szócska kimaradt. Vannak esetek ahol működhetne a 4 vagy 6 órás munkavégzés is. Akár rövid távon is. Mindig van annyi rövid távú munkanélküli (mint én most), passzív féléves diák, szünetelő vállalkozó, szezonon kívüli gazdálkodó, vendéglátós stb akikkel meg lehetne tölteni jó pár helyet.
A flexibilitás pedig szintén működhet olyan helyeken ahol nagyjából meg tudják adni előre, hogy mikor lehet sok munkára számítani. Nyílván én is a többi időszakra tervezném be a saját dolgaimat, a csúcs-ra meg kevésbé.
A gyárnak/szolgáltatóközpontnak ez nem éri meg így, ami teljesen érthető, ez a tervezés is plusz munkával jár, sokkal egyszerűbb 40 órában 'kapukon belül' tartani az embereket. Itt az állam tudna közbelépni szabályozásokkal, kedvezményekkel, de sz*rik ez az állam ilyesmire. Számokat akar látni, foglalkoztatottságot, GDP növekedést és az megvan így is. Az emberek pedig elégedettek mert van munka, nőnek a bérek, nagyjából elműködget az ország.
Hozzáteszem, sokkal rosszabb lenne ha ez sem lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!