Szerintetek mit kéne tennem?
IT szektorban kaptam egy állásajánlatot. Ugye ez általában azt jelenti, hogy nyugodtan kiléphetsz az előző munkahelyről, mert kénytelenek felvenni (az állásajánlat egy legally binding offer), max a próbaidő alatt mondanak fel. Viszont az én ajánlatomba bele van írva, hogy egy non-binding offer, ami ha jól googleztem, akkor azt jelenti, hogy bármelyik fél bármikor minden indok nélkül visszaléphet, nincs következménye.
Kértem, hogy egy szerződést azért írjunk, mielőtt felmondok, hogy valami legyen a kezemben, de csak két héttel a kezdés előtt tudnak mindig mindenkivel szerződést kötni, ezért nekem azelőtt kellene felmondanom, hogy megkötnék velem a szerződést.
A jelenlegi helyem is elég jó, más céghez random módon nem mennék át, olyan munkát találni, ami tényleg témába vág és tetszik hónapokig tartana. Ami még furcsa, hogy a szerződéskötés előtt van több feltétel, aminek meg kell felelni (átvilágítás, orvosi vizsgálat, meg amúgy ki tudja, hogy mi), ha nem felelsz meg, akkor nem kötnek veled szerződést.
Nagyon várnak a jövőbeli főnököm többször biztosított róla, hogy fel szeretnének venni. írt róla e-mailt stb., hogy várnak és szeretnének felvenni ne aggódjak.
Elég nagy cégről van szó (300 fő fölött a magyar részleg), amúgy azt gondolom, hogy jogilag is nagyjából rendben vannak. Ti mit tennétek, ki mernétek lépni egy ilyen helyzetben?
#1 Ez az, amit nem tudok... :( Szeretném-e annyira ezt az állást, hogy bevállaljam a bizonytalanságot?
A problémám, hogy ez nem az első eset. Legutóbb fél évbe telt, amíg találtam (megfelelő) állást. Legutóbb pont nem Magyarország területén laktam, hanem csak ingáztam a munkahelyemre is. Ezt többször e-mailben leírtam a cégnek, bárkinek, akivel a felvételi folyamat során beszéltem mondtam. Mindenki megnyugtatott, hogy nincs baj, amíg a munkakezdésem napján azzal nem csörgött a telefonom, hogy nem tudnak felvenni, mert külföldön lakok. Persze a régi munkahelyemen addigra már felmondtam.
így nyilván elég bizalmatlan lettem ezzel szemben (és az sem egy kis cég volt, bár világ szinten csak 1 000 alkalmazottja volt).
Nehéz megítélni, hogy csak ezért zavar ennyire, vagy ez tényleg nem átlagos helyzet. Ráadásul, hiába mondja a főnököm, hogy fel fognak venni, ha utána mondjuk a cégvezetés létszám stoppot rendel el.
Elvileg ez normális procedúra, napi szinten vesznek fel embereket és még senki sem tiltakozott. Amúgy, ha ez nem lenne, akkor simán bevállalnám, nagyon tetszene az új pozíció, boldogan dolgoznék ott és rengeteget tudnék fejlődni, új dolgokat megismerni. Abban amit csinálnak, itthon a legjobb cégek között vannak.
A mostani munkahelyedet magadtól lecserélnéd?
Van fél év tartalékod?
Ha nem lenne ez a lehetőség, akkor valószínűleg nem cserélném le a munkahelyemet másik IT-s pozira, legalábbis egyelőre.
Ugyanakkor, épp most lesz átszervezés nálunk és nem tudom, hogy az új csoporttal hogyan fogunk kijönni. Mi egy visszafogottabb inkább sportos közösség voltunk, akik közösen ebédeltek, de amúgy max egy-egy versenyre jártunk közösen, évente 1-2x.
A másik csapat meg heti egyszer saját pénzen csapatépítő sörözést tart (sokan 1-3 éves gyerekek mellett), ilyen este 10-11-ig minden csütörtökön és egy haverom egyszer panaszkodott rá, hogy mivel nem jár, így teljesen kiesett a csapatból és végül fel is mondott.
Szóval nem tudom, hogy egy fél év múlva is szívesen maradnék-e, vagy inkább mennék majd.
Attól függ mennyit fizetnek és mennyi tartalékod van.
+30% fizuért vállalnám a kockázatot.
Nekem van annyi tartalékom, hogy egy évig megélek belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!