Hogyan kell betegszabadságot kivenni, hogy ne táppénz legyen?
Arról is kell orvosi igazolás, vagy csak betelefonálok a munkahelyre?
És sina szabadságként fizetik, vagy mint a táppénzt?
Betelefonálsz a munkahelyedre, hogy beteg vagy, elmégy az orvoshoz, aki felvesz táppénzre. Aztán a végén, ha meggyógyultál, az orvos lezárja a táppénzt, és kiadja az igazolást, amit beviszel a munkahelyedre.
A különbség betegszabadság és táppénz között annyi, hogy 15 nap betegszabadság jár neked (ha főállású vagy), és azt a munkáltatód köteles fizetni. Ha elfogyott a 15, akkor az OEP fizet.
A betegszabadság összege az arra az időszakra esedékes béred 85%-a, a táppénz azt hiszem, 60%-a. Kórházi ápolás idejére 50%-a.
Már annyiszor voltam már táppénzen(a gyerek miatt) ugy, hogy a betegszabadságombol egyetlen napot sem vettek le.
Az nem lehet ugyanaz a betegszabi meg a táppénz.
Pont nem akarom már megint azt hogy a gyerek betegsége miatt megint csak táppénzes fizetést kapjak, de fizetett szabit se vehetek ki mert tartalékolnom kell karácsonyra
a legjobb lenne ha betegszabin lehetnék amiről semmit nem tudok.
A gyerek orvosának mondtam hogy nem kell táppénzes papír.
De valamit mindanom kéne a munkahelyen, hogy betegszabadságot kérek.
Menjek el ehhez az én körzetinhez igazolásért? Vagy hogy megy ez?
Amig a gyerek beteg én látom el, azaz plusz koltség lesz a reggeli ebéd, vagy akár bkv, vagy az egész napok vele, a gyógyszerről probiotikumrol lázcsillapitorol nem is beszélve, ki tudom fizetni nem ez a bajom, csak egy hét kb 30-50 ezer minusz így, erre még a fizetésemet is levonják arra az időszakra ha táppénzen vagyok 50% az sok, olyan 30 ezer ft saccra 1 hét amit levonnak.
Tehát amig beteg a gyerek az alsó hangon osszesen 60 ezer ft kiesés nekem!
Elegem van a táppénzbol.
Betegszabadság a munkavállalónak jár, saját betegsége esetén, függetlenül a munkaviszonyaid számától és hogy teljes, vagy részmunkaidőben dolgozol (nincs ilyen kitétel benne, hogy főállású vagy)
A betegszabadság az igazolt keresőképtelenség első 15 munkanapjára jár (nem naptári napra) Kivéve, ha veszélyeztetett terhesség miatt, vagy üzemi baleset miatt vagy keresőképtelen, akkor rögtön táppénz jár.
Az összege a távolléti díj 70%-a.
A táppénz összege az előzetes biztosítási időtől és az esetleges kórházi ellátástól függően a napi béred 60, vagy 50 %-a (kivéve az üzemi baleset)
Ha a gyereked beteg, akkor az első naptól gyermekápolási táppénz jár, mivel nem a saját betegséged miatt vagy keresőképtelen, nincs betegszabadság.
A betegszabadságot a munkáltató fizeti, a táppénzt fizikailag ha a munkahelyed TB kifizetőhely, akkor ő számfejti és fizeti, ha nem az, akkor a NEAKhoz (régen MEP és OEP) De mindkét esetben a táppénz bruttó összegének egyharmadát a munkáltatóra terhelik (ha ő fizette a táppénzed, akkor visszakap 2/3-ot, ha nem ő, akkor táppénz hozzájárulás címén meg kell fizetnie 1/3-ot)
Ami viszont közös a betegszabinál és a táppénznél, hogy az orvosod által kiállított keresőképtelenségi igazolás alapján fizetik (bemondásra, kérésre nem)
Akkor ezért is táppénzes igazolás kéne? Ugyanott lennék ezzel?
Vagy kérek sima fizetett szabadságot, téli szünetre meg fizetetlent?(mivel decemberre nem marad)
Köszi ez lett belőle.
De ugyanugy 50%-ot kapok gondolom mint a gyermektáppénzzel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!