Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogyan kell betegszabadságot...

Hogyan kell betegszabadságot kivenni, hogy ne táppénz legyen?

Figyelt kérdés

Arról is kell orvosi igazolás, vagy csak betelefonálok a munkahelyre?

És sina szabadságként fizetik, vagy mint a táppénzt?

2022. nov. 14. 07:21
 1/9 anonim ***** válasza:
66%

Betelefonálsz a munkahelyedre, hogy beteg vagy, elmégy az orvoshoz, aki felvesz táppénzre. Aztán a végén, ha meggyógyultál, az orvos lezárja a táppénzt, és kiadja az igazolást, amit beviszel a munkahelyedre.

A különbség betegszabadság és táppénz között annyi, hogy 15 nap betegszabadság jár neked (ha főállású vagy), és azt a munkáltatód köteles fizetni. Ha elfogyott a 15, akkor az OEP fizet.

A betegszabadság összege az arra az időszakra esedékes béred 85%-a, a táppénz azt hiszem, 60%-a. Kórházi ápolás idejére 50%-a.

2022. nov. 14. 07:35
 2/9 A kérdező kommentje:

Már annyiszor voltam már táppénzen(a gyerek miatt) ugy, hogy a betegszabadságombol egyetlen napot sem vettek le.

Az nem lehet ugyanaz a betegszabi meg a táppénz.

Pont nem akarom már megint azt hogy a gyerek betegsége miatt megint csak táppénzes fizetést kapjak, de fizetett szabit se vehetek ki mert tartalékolnom kell karácsonyra

a legjobb lenne ha betegszabin lehetnék amiről semmit nem tudok.

A gyerek orvosának mondtam hogy nem kell táppénzes papír.

2022. nov. 14. 07:39
 3/9 A kérdező kommentje:

De valamit mindanom kéne a munkahelyen, hogy betegszabadságot kérek.

Menjek el ehhez az én körzetinhez igazolásért? Vagy hogy megy ez?

2022. nov. 14. 07:41
 4/9 A kérdező kommentje:

Amig a gyerek beteg én látom el, azaz plusz koltség lesz a reggeli ebéd, vagy akár bkv, vagy az egész napok vele, a gyógyszerről probiotikumrol lázcsillapitorol nem is beszélve, ki tudom fizetni nem ez a bajom, csak egy hét kb 30-50 ezer minusz így, erre még a fizetésemet is levonják arra az időszakra ha táppénzen vagyok 50% az sok, olyan 30 ezer ft saccra 1 hét amit levonnak.

Tehát amig beteg a gyerek az alsó hangon osszesen 60 ezer ft kiesés nekem!

Elegem van a táppénzbol.

2022. nov. 14. 07:47
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Betegszabadság a munkavállalónak jár, saját betegsége esetén, függetlenül a munkaviszonyaid számától és hogy teljes, vagy részmunkaidőben dolgozol (nincs ilyen kitétel benne, hogy főállású vagy)

A betegszabadság az igazolt keresőképtelenség első 15 munkanapjára jár (nem naptári napra) Kivéve, ha veszélyeztetett terhesség miatt, vagy üzemi baleset miatt vagy keresőképtelen, akkor rögtön táppénz jár.

Az összege a távolléti díj 70%-a.

A táppénz összege az előzetes biztosítási időtől és az esetleges kórházi ellátástól függően a napi béred 60, vagy 50 %-a (kivéve az üzemi baleset)

Ha a gyereked beteg, akkor az első naptól gyermekápolási táppénz jár, mivel nem a saját betegséged miatt vagy keresőképtelen, nincs betegszabadság.

A betegszabadságot a munkáltató fizeti, a táppénzt fizikailag ha a munkahelyed TB kifizetőhely, akkor ő számfejti és fizeti, ha nem az, akkor a NEAKhoz (régen MEP és OEP) De mindkét esetben a táppénz bruttó összegének egyharmadát a munkáltatóra terhelik (ha ő fizette a táppénzed, akkor visszakap 2/3-ot, ha nem ő, akkor táppénz hozzájárulás címén meg kell fizetnie 1/3-ot)

Ami viszont közös a betegszabinál és a táppénznél, hogy az orvosod által kiállított keresőképtelenségi igazolás alapján fizetik (bemondásra, kérésre nem)

2022. nov. 14. 08:41
 6/9 anonim ***** válasza:

Itt elolvashatod a hivatalos tájékoztatókat is:

[link]

[link]

2022. nov. 14. 08:42
 7/9 A kérdező kommentje:

Akkor ezért is táppénzes igazolás kéne? Ugyanott lennék ezzel?

Vagy kérek sima fizetett szabadságot, téli szünetre meg fizetetlent?(mivel decemberre nem marad)

2022. nov. 14. 08:45
 8/9 anonim ***** válasza:
A saját orvosod vegyen téged táppénzre, mintha te lennél beteg és akkor betegszabinak minősül 15 napig nem táppénznek.
2022. nov. 14. 18:08
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszi ez lett belőle.

De ugyanugy 50%-ot kapok gondolom mint a gyermektáppénzzel

2022. nov. 14. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!