Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Álláskeresés tapasztalatok...

Álláskeresés tapasztalatok “majdnem meglévő” diplomával?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Hamarosan a tanulmányaim végéhez közeledek, viszont az a bibi, hogy a nyelvvizsgakövetelmények* miatt feltehetően csúszni fogok fél-egy évet. Ami amúgy nem stresszfaktor számomra, mert eddig nem csúsztam és max egy év belefér az időmbe. (emellett kapkodás helyett szívesebben készülök fel lassan, de magabiztosan)

Viszont nyilván ezidő alatt a nyelvtanulás mellett dolgozni is tervezek és tudom, hogy ebben a helyzetben nem számítanék diplomás embernek, de ennek ellenére van esély arra, hogy olyan pozit betöltsek, amit amúgy csak a diplomámmal lenne lehetséges?

Inkább saját tapasztalatokra lennék kiváncsi, mert a józan ész egyértelműen arra hajaz, hogy ez nem lehetséges, viszont érdekelne, ha esetleg valakinek mégis sikerült :)

*a tipikus lenéző kommenteket spóroljátok meg kérlek, mert nem a szimpla b2 angol kimeneti követelményekről van szó

Előre is köszönöm a segítséged!

Legyen szép napod

2022. nov. 3. 10:00
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%
De sok esetben meg nincs diplomához kötve, nem írják bele az álláshirdetésbe, hogy átvett diploma szükséges. A közigazgatásban igen, de a magánszférában meg nem. Azt részletezik, hogy milyen tudás kell hozzá.
2022. nov. 3. 10:29
 12/20 anonim ***** válasza:
60%

9-es! Maga a Kérdező írta úgy, hogy "olyan pozit betöltsek, AMIT AMÚGY CSAK DIPLOMÁVAL LENNE LEHETSÉGES?"

Ebben benne van, hogy nem olyan területről beszél, aminél mindegy a papír léte vagy nem léte.

2022. nov. 3. 10:30
 13/20 anonim ***** válasza:
82%

11!

Maganszferaban is kötelező betartani az előírásokat, nem veheti fel tudom is én fejlesztő mérnök munkakörbe, ha nincs mega diplomája. Lehet helyette akármi más, amihez nem kell.

2022. nov. 3. 10:32
 14/20 A kérdező kommentje:

Vannak helyek, ahova felvesznek gyakornoknak és támogatják a nyelvtanulásod, pl Telekom IT solutions egy remek példa erre.

Emellett hallottál már szakmai gyakorlatról? Ha ügyesen csinálod, meg tudod vele alapozni, hogy egy-egy területen komolyabban vegyenek a későbbiekben.

2022. nov. 3. 10:37
 15/20 anonim ***** válasza:
82%

"De, számít, ha adott munkahely vegzettseghez van kötve"

Csak nem diplomához van kötve, ezek sosem diplomához vannak kötve, hanem tudáshoz.

Igen, az álláshirdetésben diplomát írnak, de senkit nem érdekel.

"Nem, nem veszik fel se elemzőnek, se programozónak, se mérnökök, se közgazdásznak, ha az állás betoltesehez szükséges a diploma"

Személyes ismerek több embert is, akit felvettek, szóval legalább ne akard te megmondani nekem, hogy én mit tapasztalok és mit nem.

"Ebben benne van, hogy nem olyan területről beszél, aminél mindegy a papír léte vagy nem léte"

És az általam felsoroltak ilyen területek, ahol "AMÚGY CSAK DIPLOMÁVAL LENNE LEHETSÉGES".

Ezek a területek azért "kötöttek" diplomához, mert a munkáltatónak a tudás kell. Viszont ezt nem a papír adja, hanem az egyetemen töltött évek, ami miatt de, felvehetik.

"nem veheti fel tudom is én fejlesztő mérnök munkakörbe, ha nincs mega diplomája"

De, én is személyesen ismerek RnD projekten software engineer pozícióban dolgozó embert, aki még csak egyetemre sem járt és felvették.

2022. nov. 3. 10:44
 16/20 anonim ***** válasza:
8%

14re.

GYAKORNOKNAK. Le lett irva többször is, gyakornok lehetsz.

15!

Magyarországon a magyar törvények szerint adott pozíció betoltesehez adott végzettség kell. Takarítónő se lehetsz simán, ott is vagy van megfelelő vegzettseged, vagy mint betanitott takarító dolgozol.

A személyes ismerőseid közül mindegyik x pozícióban dolgozik diploma nelkul? A munkáltató kockáztatja az engedélyét miattuk? Kétlem. Attól, hogy Jani azt mondja, ő "software engineer" még simán lehet hogy a munakszerzodese szerint adatrogzito munkatars.

Vita vége.

2022. nov. 3. 10:57
 17/20 anonim ***** válasza:
93%

Nekem az a tapasztalatom, hogy ha hallgató voltam valahol, már úgy számítottam, mint aki rendelkezik az adott végzettséggel. Alapszak második évében felvettek egy szakmai munkahelyre, ahova szakirányú diplomát vártak, onnantól dolgozom főállásban. Pedig nem hazudtam, még a szakmai gyakorlatot is ott igazoltam le. Utána váltottam tudományos(abb) munkakörre, elvárás volt az msc, preferáltan PhD, akkor vettek fel kb két hónapja mesterszakra, mikor jelentkeztem. Szintén simán elfogadták a jelentkezésem. Ugyanitt, még csak elhintettem, hogy doktorira készülök, már terelnek ebbe az irányba.

Olyat már hallottam, hogy felvették a delikvenst egyetemistaként diplomás pozira, emberünk meg azt hitte, hogy onnantól övé a világ és kiiratkozott, jutalmul pedig azért, hogy sosem szerez papírt, ki is vágták a munkahelyéről. De a legtöbb esetben az az alapfeltevés szerintem, hogy ha már ott vagy, végig is csinálod.

De ezek csak az én tapasztalataim.

2022. nov. 3. 11:10
 18/20 anonim ***** válasza:
35%

"Magyarországon a magyar törvények szerint adott pozíció betoltesehez adott végzettség kell."

Na, itt van, ahol hazudsz.

Egyrészt, már önmagában nevetséges a felvetés, mert ha így is lenne, akkor holnap kitalálom a "software engineer z342" pozíciót és hirtelen már nem él a törvény, amire itt hivatkozol, mivel láthatóan ez egy másik pozíció, mint a sima software engineer.

Másrészt, állami pozíciókról van szó, pontosabban állami helyekről. Nem az van leírva, hogy matek tanár X végzettséggel lehetsz. Hanem az, hogy közintézményben oktatói munkát hogyan végezhetsz. Valójában a pozíciókról szó sincs sehol ebben a törvényben, mivel nem tart semeddig kitalálni egy új pozíciót.

"A személyes ismerőseid közül mindegyik x pozícióban dolgozik diploma nelkul?"

Akira hivatkoztam az ilyen pozícióban van végzettség nélkül.

"A munkáltató kockáztatja az engedélyét miattuk? Kétlem"

Nem kockáztatja, mivel nem létezik az a törvény, amit itt hazudsz.

"Attól, hogy Jani azt mondja, ő "software engineer" még simán lehet hogy a munakszerzodese szerint adatrogzito munkatars."

Jó, akkor máshogy mondom, láttam már olyan szrződést, amiben bizony software engineer-t írtak diploma nélkül.

"Vita vége."

Nehéz a hazudozásodat vitának hívni.

2022. nov. 3. 11:19
 19/20 anonim ***** válasza:

17-es vagyok, az szintén egy érdekes téma szerintem, hogy nem ismerek olyat sem a kollégák között, sem baráti körben, akinek fizikailag látták volna a megszerzett oklevelét. Tőlem is csak egyszer kérték, mikor MTA kutatóasszisztensi pozícióra jelentkeztem, de ott a jelentkezés feltétele volt csatolni a dokumentumokat. Ha törvény írná elő a szakirányú felsőfokú végzettséget vagy legalábbis a diplomát, akkor a felvétel feltétele lenne az oklevél bemutatása, vagy a törzslapszám (mi a neve) megadása. De az orvos és közszférában kutató ismerősökön kívül nem hallottam olyanról, akiről ténylegesen tudják, hogy van diplomája, mert sosem látták.

Anno én sem mertem jelentkezni olyan pozikra, amiknek nem felelek meg papír alapján, aztán feltűnt, hogy ahol jóformán a te szavad van az ő szavuk ellen ebben a kérdésben, ott tudnak rugalmasak lenni, ha egyébként kompetencia és motiváció szempontjából passzolsz oda. Szóval ez ne tartson vissza senkit a jelentkezéstől. Érdemes őszintének lenni és őszintén elmondani, hogy mi a helyzet, nem hiszem, hogy hátrányod származik belőle.

2022. nov. 3. 11:42
 20/20 anonim válasza:

Szia !

Én ugyan ebben a cipőben járok csak annyival másabb a helyzetem , hogy én már végeztem júniusban , viszont nyelvvizsga nélkül nincs még a kezemben a diploma. Szóba se állnak velem sehol se , hiába kaptam a legjobb gyakornoki képzéseket országos szinten a legnagyobb helyeken . Nincs diploma a kezemben így senkit nem is érdeklek. Nehéz így de igyekszem talpon maradni és megszerezni azt a nyelvvizsgát . Ami késik nem múlik !

2022. nov. 3. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!