Akik szakmát váltottatok főállás mellett, hogy csináltátok?
Kivitelezhető, hogy munkahely mellett elvégezzen valaki egy teljesen más szakot levelezőn, aminek semmi köze a jelenlegi diplomájához/munkájához? A cégek ezt szokták hagyni, vagy miként oldják meg azok, akik ebben a szituban vannak? Hazudozni kell?
Szívesen meghallgatom mások sztoriját, vagy ha ismernek ilyet.
Munka után jártam esti szakra. Másodéves egyetemista voltam, mikor nyáron elkezdtem szakirányú munkát keresni és akkor fel is vettek. Kezdetben el kellett fogadnom, hogy alacsonyabb a bérem, mint a korábbi szakmámban, de mire lediplomáztam, ez hamar megváltozott.
De az a 3 év nem amolyan csinálgatom 3 év volt, én végigtoltam egyenesben a szakot és megmondom őszintén, annyira nem strapált le szellemileg semmi, sem előtte, sem utána. El kell fogadni, hogy amíg a két szakma között vagy, nincs nagyon életed, hacsak nem határterületre válasz.
Nálunk megkeserítették az életét, aki így tanult tovább, képezte magát. Mivel nem szakirányon folytatta tanulmányait engedélyezték, de szigorúan levonták a béréből a tanulmányi napokat. Nem sok fizetést vitt haza. Ilyenkor meggondolta megát az illető és kilépett. Volt, akivel tanulmányi szerződést akartak aláíratni, de ebbe nem bele inkább kilépett.
Sokszor a szakirányú továbbtanulást sem támogatták megfelelően.
Sok dologtól függ: mi a munkakör, hogyan függ a mások munkája a tiédtől, milyen a viszony, mennyire elégedettek, mennyivel előtte szólsz (nem vicc), van-e rá esély, hogy az új szakmáddal is a cégnél maradsz, lehet-e a feladatodat részmunkaidőben csinálni, az új szakmába be tudsz-e számíttatni korábbi tanulmányokat vagy minden új, stb.
Én multis, irodai munkából, 10 éve azonos munkakör, 4 éve azonos szervezet, félig rugalmas munkaidő (kötelező törzsidő-rugalmas peremidő) tervezek kétkezi szakmát tanulni. A rugalmas munkaidő miatt, akár meg tudnám oldani teljes állás mellett is, mégis a tervem, hogy jó előre szólva átkérem magam 6órás részmunkaidőbe. A cégnél nem példátlan ez, a feladatok lehetővé teszik és vannak annyira elégedettek, hogy várhatóan belemennek, nem is lesz sokkal kisebb az elvégzett munkamennyiség. Persze nagyon számít, hogy megtehetjük, hogy nagyobb kiadások felfüggesztésével, spórolással, előre tartalékot képezve elegendő a fizetés 75%-a arra az 1-2 évre. Így marad idő a családi életre is.
Nagyon fontos, amit az 5-ös ír, hogy ha az új szakmád a hobbiból növi ki magát, akkor másként tudod értékelni a rá szánt időt.
Köszönöm a válaszokat, mindenkit felpontoztam! #5-öst is, akit vki lepontozott, pedig igazat mondott.
Hobbi szinten lenne, egyetem alatt is ezzel foglalkoztam inkább, meg elég személyes indíttatásból jönne. Ha nem is dolgoznék benne vagy csak bsc-t tudnám megcsinálni, akkor is rengeteget tenne hozzám. Pszichológia lenne, és úgy érzem, hogy egy próbát megérne(mmint phd-s szintig eljutni), hogy megpróbáljak terapeutává válni. Úgy érzem, hogy az eddigi életbeli tapasztalataimat fel tudnám használni, hogy segítsek másokon. Ami nekem is sok örömet okozna. Másik, hogy személyes okokból is megmaradna, hogy egy életen át muszáj önedukálnom magamat és foglalkozni a mentálhigiénés dolgokkal. Vhogy úgy vagyok már, hogy egyszerűbb lett volna, ha gimiben felismerem, hogy ezt szánta nekem az élet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!