Felmondás után mikor kell legkésőbb megkapnom a papírjaim?
Betanított munkás voltam, és annak is vettek volna vissza, csak más munkafolyamatra.
Papírjaim azóta se érkeztek meg. Küldeményszámot kértem, nem reagáltak rá.
"Nem volt felmondási idő. 2002. július 24 óta vagyok illetve voltam ott alkalmazásban és most 3 hónap próbaidővel vettek vissza. Közös megegyezéssel írtuk a felmondásom. "
Itt kemény szabálytalanság kerekedik. Ilyen a világon nincs.
Van egy hatályos munkaszerződésed 2002. július 24-i munkaviszony kezdettel. Ha szerepelt benne próbaidő egyáltalán, nyilván ennyi idő alatt az már rég lejárt.
Olyan nincs, hogy próbaidővel vesz vissza! Utólag próbaidőt kikötni nem lehet! És nem visszavesz, hanem a fizetés nélküli szabadságod lejárt X. Y. nappal, a következő nappal pedig fennáll automatikusan a munkavégzési kötelezettséged, tehát felveszed újra a munkát, nem pedig visszavesz a munkáltató!
Nem tudom, hogy miket írattak Veled alá, de valami itt nagyon nem kerek.
"Nem tud probaidovel visszavenni, csak ha más munkakörbe akar felvenni."
Nincs mód arra, hogy utólag - bármire hivatkozva - próbaidőt kikössön. Azt a munkaszerződés megkötésekor kell rögzíteni, ha abban állapodtak meg a felek. Ha nem állapodtak meg a felek próbaidőben, akkor nem szerepel a szerződésben, tehát nem beszélhetünk próbaidős munkaviszonyról.
"Van regisztrációm. Néztem, bd voltam jelentve. Legalább ez már biztos."
Persze, hogy be voltál jelentve, mint biztosított, ez nem is kérdéses, hiszen akkor sem CSED-et, sem GYED-et nem kaphattál volna.
"Csak nem tudom, ha így később adom le a papírjaim a munkaügyibe, nem befolyásolja majd az ellátásom összegét?"
Az álláskeresési járadék összegét befolyásolhatja az, hogy mikor kérvényezed az ellátást.
Ha már kérvényezted, csak az igazolások hiányoznak az összeg meghatározásához, akkor az nem befolyásolja az ellátásod összegét, hogy később nyújtod azokat be, mint amikor az ellátást kérvényezted. A kérvény benyújtásának napjához igazodik minden határidő, tehát a később benyújtott igazolások hozzá, semmit nem befolyásolnak!
Viszont ha a kérvényt nyújtanád be később (vagyis valamikor egyszer kérvényeznéd az ellátást), akkor ott már adódhatnak eltérések mind az ellátás hosszát, mind összegét illetően. Hiszen, mint írtam, mindent a kérvény benyújtásának napjához igazítanak.
"Közös megegyezéssel írtuk a felmondásom."
Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy munkajogban olyan, hogy közös megegyezéssel felmondani, nem létezik.
Felmondás van, bármelyik fél részéről, elég hozzá a felmondó fél akarata, nem kell a másik fél beleegyezése, vagy hozzájárulása (egyoldalú jognyilatkozat, kötöttség van, kötelező határidők vannak), továbbá közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés van, amihez viszont mindkét fél akarata kell (írásban megállapodást kötnek, kötetlen, nincsenek kötelező határidők).
A leírásodból én azt látom, hogy írattak Veled egy felmondást, vagy aláírattak Veled egy közös megegyezésre irányuló megállapodást.
Tehát a munkaviszonyodat a tájékozatlanságod miatt valamilyen módon megszüntették, majd 3 hónap próbaidő kikötésével új munkaszerződést írtatok alá, amiből Te most "kiszállsz".
Ha nem írtál alá semmit a munkaviszony megszüntetéssel kapcsolatban (felmondás, közös megegyezés), akkor viszont én jelzést tennék a kormányhivatalokban található munkaügyi hatóságnál, hogy valami nagyon nem kerek a cég körül. Még akkor is, ha ez már Téged nem érint.
Valójában még mindig nem tudjuk pontosan, hogy mi történt, mert láthatóan nem is tudsz beszámolni róla, annyira nem érted, hogy mi folyik körülötted, még a fogalmakat is kevered. Így azért nehéz segíteni.
Viszont a lényeg, hogy az álláskeresési járadék összegén semmit nem változtat az, ha később adod le az igazolásokat hozzá úgy, hogy az ellátás iránti kérelmed már bent van a munkaügyi hivatalban.
Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszod! Tényleg minden kérdésemre kiterjedt. Pénteki legutolsó információ, hogy biztos a posta keverte el, várják a reklamációjukra a választ. Amúgy meg, nyugodtan mehetek másik helyre dolgozni, ott nem kérik a záró papírjaim....hát kösz.
Valóban egy felmondást irattak velem augusztus 11-én, amiben felmondok augusztus 31-ei dátummal, közös megegyezéssel. Én amúgy írtam itthon egy felmondást, de amikor behívtak, úgy adták elő, mintha nekik erre lenne formanyomtatványuk. És valóban van, csak épp nem tudtak nyomtatni (ezt ott ők mondták).
Nagyon bánom már, hogy ennyire felkészületlen voltam. :( De eszembe se jutott, hogy ennyire felkészületlenek. (Igaz, volt egy-két gyanús húzásuk régebben is. Amikor nagyobbik fiammal GYED után GYES-re mentem, akkor is azt mondták, akkor fizetnem kell magam után a tb-t.)
Amikor megírtam a felmondásom, utána adták oda a munkáltatóit (azon igaz rajta volt, hogy felmondás alatt állok) és azt csak akkor láttam meg, hogy próbaidős vagyok, amikor kifele menet átfutottam.
Amikor közöltem velük, hogy szeretnék felmondani, azt mondták, nem tudják mi a teendő, a HR vezetőt megkérdezik.
Kezd nagyon elegem lenni belőlük, és már azon gondolkodom, mit tudnék tenni, de mint munkanélküli, nincs kedvem 40.000-et kiadni egy ügyvédre.... :(
Annak örülök így, hogy a foglalkoztatási osztállyal felvettem a kapcsolatot és ott mondták, hogy indítsam el ePapíron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!