Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogyan kell vagy lehet állást...

Hogyan kell vagy lehet állást szerezni 2022-ben Magyarországon?

Figyelt kérdés
Nektek mik a tapasztalataitok? Milyen ágazatban dolgoztok, könnyű volt-e bejutni oda, aki mostanában érkezik, annak mennyire volt könnyű dolga... Ilyesmire lennék kíváncsi.
2022. aug. 4. 13:05
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%
Amikor én válságban voltam álláskereső, akkor fejvadász és munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül dolgoztam leginkább. Mindig volt valami, ha csak 1-2 hónapig, akkor is, közben építettem a kapcsolati hálómat, szereztem egy rakás tapasztalatot, idővel tovább tudtam lépni, most meg már van, akinek abból az időből én segítek.
2022. aug. 4. 13:13
 2/12 anonim ***** válasza:
87%

Csinálsz egy jó önéletrajzot (ma már ezerfélét lehet, hagyományosat, automata sablonnal Europassosat meg millió-egy egyedi formátumot is lehet ma már - utóbbiakat elsősorban a kreatív munkakörökben értékelik), aztán vagy szőnyegbombázod az összes szóbajöhető céget random, vagy célzottan jelentkezel állásokra (esetleg mindkettő).

S persze az kell hozzá, hogy mostanába akkor ne menj nyaralni, ne ígérkezz el minden napra, hetekre előre ennek, annak, amannak, hanem ugrásra készen várd, hogy csörögjön a telefonod, hogyha közlik, hogy gyere be hétfőn 2-kor vagy holnap 9-kor interjúra, akkor ne legyen gond...

Amúgy meg ezerféle anyag van ma már fenn a neten arról, hogy hogyan kell felkészülni az állásinterjúra (alaplépés, hogy felkészülsz a cégből, ahova jelentkezel, hogy mivel foglalkoznak, átnézed az önéletrajzodat (friss dátum legyen rajta, a legfrissebb tapasztalatod legyen legelől, a legrégebbi leghátul, nem kell beleírni az összes tapasztalatodat, csak ami a munkakör szempontjából releváns), legyen lényegretörő, mutasson be téged és - amennyire csak lehetséges - szabd arra a cégre, ahova jelentkezel.

2022. aug. 4. 13:20
 3/12 A kérdező kommentje:

1: fejvadász cég nálam kizárva, én nem vagyok annyira kelendő. A munkaerőkölcsönző meg tényleg csak ideig-óráig jó. A kapcsolati hálóval meg mindenki kitörölheti, mert egy bizonyos szint alatt az semmire sem jó, felette meg csak addig amíg bírják a képed.

2: nem tudom mi az átlag, de az én tapasztalatom az önéletrajz írogatással az, hogy tök mindegy hogyan néz ki, nagy százalékban sehova nem juttat be.

Ahova igen, ott is az első 5 percben kiderül, hogy csak 5 mp-re belenézett az interjúztató, elképzelt valamit a kis agyában, arra emlékszik, de a többi totál homály számára.

A legjobb az volt, amikor irodai munkakörbe jelentkeztem xy feladatra, de interjú közben a vezető interjúztató elkezdett terelni, hogy de mi lenne ha nem is abba a munkakörbe jelentkeznék, hanem informatikusnak. Úgy, hogy az volt a CV-mben, hogy megtudom nyitni a word-öt, excel-t, powerp-t, 10 éve használtam 1x az access-t. Aztán ennyi. Mivel hálózati dolgokat nem tanultam és nem is értek hozzá még középszinten sem, linuxos felületektől meg kiráz a hideg, nemet mondtam.

Szóval nem tudom ki-mikor-mit gondol a jelentkezőkről, de valami nagyon nincs rendben a kiválasztási procedúrákkal. És nem én fogalmazok félreérthetően, mert még az iskoláim és korábbi helyeim sem támasztják alá azt amit olykor elképzelnek.

Ha meg mással kevernek össze, akkor nem is értem hogyan hívnak be...

De azért köszi a válaszotokat.

2022. aug. 4. 13:36
 4/12 anonim ***** válasza:
62%

A meg tudom nyitni az egy vicc kategória. Megnyitni bármilyen programot meg tudsz, a kunszt nem a megnyitás, hanem a kezelés.

Hovatovább mondok valamit: rengeteget dolgoztam grafikus mellett, aki használt (és vélhetőleg a mai napig használ, csak már nem mellette dolgozom) Photoshopot, Lightroomot, stb.), sokat látom apámat dolgozni Pinnacle Studioval, Adobe Premiere-rel, stb., megnyitni én is mindegyiket meg tudom (az kb. annyi, hogy az ikonját felismered az asztalon), még azt is állítom, hogy magamnak el tudok velük bohóckodni, de az korántsem egyenértékű (sőt, hold-föld távolságra van kategória) a professzionális használattól. Éppúgy, mint Makó meg Jeruzsálem.

2022. aug. 4. 13:43
 5/12 A kérdező kommentje:
4: Kösz, hogy ezt leírtad, de pont az volt az írásom lényege, hogy érzékeltessem a hozzá nem értésemet.
2022. aug. 4. 13:46
 6/12 anonim ***** válasza:
22%
Megoldást keresel, vagy sajnálkozást a felhasználóktól?
2022. aug. 4. 14:02
 7/12 anonim ***** válasza:
84%
Nézd, a munkáltató fejével kell gondolkodnod. Én is 5-10 mp alatt visszadobok egy önéletrajzot, ha teljesen világos hogy nem azt az illetőt keresem. Ha viszont valakit behívok, azt okkal teszem (egyébként nem vagyok HR-es). Ha a vezető interjúztató kinézi belőled, hogy be tud téged a cég tanítani, akkor valószínűleg be is tud. Maximum te nem vagy nyitott már/még a tanulásra, fejlődésre. Az átképzés hatalmas előnyökkel jár és mivel a munkahelyeden történik, fizetnek is érte. Nem értem hogy ebben mi a taszító.
2022. aug. 4. 15:20
 8/12 A kérdező kommentje:

6: Az eddigi válaszaimból miért következtetsz arra, hogy sajnálkozást keresek a felhasználóktól? Ha nem írom le, hogy bizonyos tanácsokra mik a tapasztalataim, akkor érdemben nem kapok segítséget. Ember?!

7: Egyáltalán nem volt szó átképzésről abban az esetben, amikor informatikust akartak belőlem csinálni. (Állami nem pedig piaci szektor volt, ahol felmerült az ötlet.)

2022. aug. 4. 17:48
 9/12 anonim ***** válasza:
37%
Kérdező, én leírtam az én TAPASZTALATAIMAT, ami NEKEM MŰKÖDÖTT, amit ÉN ELŐNYÖMRE TUDTAM FORDÍTANI, és te ezt elutasítottad. Szóval nem tudom, milyen válaszokat akarsz kapni.
2022. aug. 5. 10:53
 10/12 A kérdező kommentje:

9: Az ugye meg van, hogy egy ember tapasztalata (Aki lehet nem is abban az iparban él és mozog, ahol a kérdező /én/.) nem lesz mérvadó az ország összes többi munkavállalójára.

Kérdeztem, hogy kinek mi a tapasztalata, te leírtad, én reflektáltam rá, hogy rám az én élethelyzetemben ez mennyire releváns, majd megköszöntem. (Már ha te az első két hozzászóló egyike vagy.)

De veszekedj magaddal, ha attól jobban érzed magad. Nem mellesleg az óbégatva írt szövegrészleteid simán beillenek egy MLM szintű meggyőzőszövegbe is, szóval innentől kezdve a válaszaidat ennek színvonalában fogom értékelni.

2022. aug. 5. 12:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!