Miért csak most van honvágyam? Ti mit tennétek a helyemben?
24 éves lány vagyok, a barátommal(26F) fél éve költöztünk a mostani lakóhelyünkre. Előtte kb. másfél évig anyukáméknál laktunk, de ő már az eleje óta mondogatta, hogy utál ott lakni, gyűlöli az egész várost, vissza akar jönni Pestre, vagy legalábbis Pest környékére.
Szóval ide költöztünk egy Pest melletti kis városba/községbe/akármi is ez és eddig még egész jól is viseltem, de pár hete egyre inkább honvágyam van és mennék haza. Én hasonlóan érzem itt magam szerintem, mint ahogy a barátom érezte magát nálunk, egyszerűen gyűlölöm ezt a helyet, gyűlölöm, hogy nincs itt SEMMI, még ilyen alap dolgok se, mint pl. egy cukrászda vagy egy pékség vagy valami. Az egyetlen szórakozási lehetőség a 10 perc sétára lévő 100 forintos bolt, amimár délután 5-kor bezár, szóval amikor dolgozok, munka után esélyem sincs bemenni vásárolni, meg előtte se, mert még azelőtt eljövök, hogy kinyitna...Ha bármi érdemlegeset akarunk csinálni, akár csak venni valami ruhadarabot valamelyikünknek, fel kell utazni Pestre, ami meg minimum egy ilyen 3/4 óra. Amikor otthon laktam, nem konkrétan a nagy városban laktunk, hanem mellette egy kis kertvárosban, de még ott nálunk a kertvárosban is kb. minden második sarkon volt valami cukrászda vagy pékség vagy fagyizó vagy valami egyéb üzlet, meg volt egy ilyen mini bevásárló-központ szerűség is, pedig nem volt sokkal nagyobb, mint ez a hely. Még egy pizzéria is volt, szóval tényleg lehetetlen volt kb. unatkozni, legalábbis szerintem. Ha valami olyat akartunk csinálni, amihez fel kellett menni a városba, felültünk egy buszra és 10 perc múlva már a város szélén voltunk, onnan meg még egy negyed óra volt villamossal a városközpont, ahol volt egy nagy bevásárlóközpont, meg még körülötte is egy millió üzlet, boltok, éttermek, stb. Annyira hiányzik ez, hogy ilyen közel volt minden...
Másrészt a szüleim már idősebbek, mindketten betöltötték már a 65-öt is, ráadásul mindkettejüknek van mindenféle egészségügyi problémája, és mostanában nagyon sokszor eszembe jut, hogy lehet, holnap felhívnak, hogy valamelyikükkel történt valami és úgy kell pl. meghalniuk, hogy utoljára hónapokkal ezelőtt találkoztam velük. Mindig kérdezgetik, mikor megyünk haza és már volt, hogy megígértem nekik, hogy abban a hónapban hazautazunk, de végül el kellett halasztgatni, mert más dolgunk volt, aztán már nem maradt pénzünk az utazgatásra, stb. Aztán végül elmentünk hozzájuk és nagyon boldog voltam, hogy újra láthatom őket, de a barátom meg épp, hogy beléptünk az ajtón, már kérdezgette, mikor jövünk már vissza, ami elrontotta a kedvem.
A munkahelyemen se érzem jól magam, úgy vettem észre, pár munkatársam utál, annak ellenére, hogy semmi olyat nem csináltam szerintem. Folyamatosan érzem, hogy amikor mellettem vannak, rólam beszélnek, meg már többször is hallottam vissza rólam kitalált pletykákat, stb. és már rendesen gyomorideggel járok dolgozni. Beszéltem a főnökömmel is és átrakott egy olyan helyre, ahol nem nagyon kell velük érintkeznem, de így se érzem magam sokkal jobban, egyre jobban idegesítenek az ilyen egyéb tényezők, pl. hogy folyamatos zajban kell dolgozni, stb. A volt munkahelyemről, amikor eljöttem, azt mondták (bár lehet, csak udvariasságból vagy ilyesmi), hogy ha esetleg visszaköltöznék, visszavennének, ráadásul egy magasabb pozícióba és pár hete felvetettem ezt a barátomnak, hogy ha tényleg visszavennének erre a másik pozícióra, elég jól keresnék, meg egy ideig lakhatnánk anyukáméknál és így tudnánk gyűjtögetni saját lakásra, de azt mondta, nem akar visszamenni oda, meg hogy örül, hogy most legalább nem náluk lakunk és közölte, hogy ha én annyira vissza akarok oda menni, menjek, de akkor egyúttal szakítsak is vele, mert ő nem fog oda visszamenni.
Neki egyébként meg a családja is többnyire itt van, ezen a környéken, ami megint egy ok neki arra, hogy itt maradjon.
Szeretem és nem tudnám nélküle elképzelni az életem, de nagyon nem érzem jól magam itt. Amikor utoljára dolgozni voltam, eszembe jutott pár régebbi emlék még abból az időből, amikor otthon laktunk és majdnem elsírtam magam ott munka közben, aztán elkezdtem játszadozni a gondolattal, hogy mi lenne, ha felmondanék és egyből sokkal jobb kedvem lett.
Ti mit tennétek a helyemben?

Olvastam egy könyvet és abban a régi idők visszasírására is kitértek. Ez úgy működik, hogy az agy egy új, rossz vagy monoton élethelyzetben felidézi azt akorábbi korszakot, amiben jól érezted magad.
Ilyenkor jönnek az embereknél az ötletek, hogy valahogy visszahozná a régi éveket.
Közben ahogy megéltük az aktuális korszakot, később egy új életszakaszban ezt sírjuk vissza.
Ezért nem érdemes engedni a honvágynak, hiszen pár év múlva itthon elkezdenél tépelődni, felhozná az agyad a pozitív emlékeket, amiket most nem veszel észre.
Viszont, ha kényelmetlenül érzed magad, apró változtatásokat bevezethetsz az életedbe.

Pl nekem volt egy nehéz időszakom a munkahelyen és akkor elkezdtem visszagondolni az egyetemre és szomorkodtam, hogy vége. Még filóztam is, hogy egy másik szakot elvégzek. Aztán munkahelyet váltottam. Akkor értettem meg, hogy nem akartam visszamenni az egyetemre, csak mivel nem éreztem jól magam az előző munkahelyen, az agyam visszavitt egy korszakba ahol jól éreztem magam.
Mostanában voltam öregdiák találkozón. Bejártam a Campust, beszélgettem ezzel-azzal, felidéztem pár kedves emléket, jókat röhögtem és utána teljesen normálisan jöttem el, nem zokogtam, hogy bárcsak visszajönne az egyetemi élet, sőt még csak eszembe se jutott ilyesmi, inkább azt éreztem, hogy jó volt nosztalgiázni és most szeretném folytatni tovább az életemet.

Ami hibát egyáltalán el lehet követni, azt te mind elkövetted! Ennél nagyobb hiba már csak az lenne, ha még teherbe is esnél.
Nem tudnád elképzelni az életedet a barátod nélkül? Hát pedig csakis nélküle képzelheted el! Őt nem érdekli, hogy neked mi jó, neked pedig az nem jó, ami neki igen. Teljesen különbözők a szükségleteitek, nektek nincs közös jövőtök. Erre inkább előbb, mint később jöjjél rá. Te nem őt szereted, hanem szükséged van egy kapcsolatra. Nem kellett volna az isten háta mögött lévő porfészekbe költözni, mert te ott megfulladsz. A pasasod nem akar elmenni onnan. Te nem vagy neki fontos. Szét kell mennetek! Menj vissza a régi munkahelyedre, és majd találsz olyan pasit, aki szeret. A jelenlegi gyakorlatilag már ki is dobott. Aki szeret, az nem mond ilyet, hogy szakíts vele. Ne őrülj meg, ne tedd tönkre az életedet. Emellett soha nem leszel boldog, csak rabszolga! Ébresztő!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!