Problémás kolléga?
Egy munkaerő kölcsönző cég munkaügyén dolgozom. A kiszervezett cégnél csak én vagyok ott személyesen mint kapcsolattartó.
És van egy fickó akivel már volt több probléma, mert sztrájkot szervezett, egyéb fajta módokon lázítja a dolgozókat, de mivel rendkívül jó beszélőkéje van, jól is dolgozik, meg egy ijesztő nagy izmos férfi, ezért az alkalmazó cég hallani sem akar az elbocsájtásáról, viszont átvenni sem akarják, ugyanakkor elő lett lépteve mert hogy mindenki hallgat rá.
Na és ez a fickó covidos lett és elkezdett levelezni velem, hogy nálam adja e majd le a táppénzes papírját meg ilyenek, plusz rákérdezett arra, hogy reméli nem gondolom komolyan, hogy azért mert ő most beteg, ezért le fogjuk vonni a jelenléti bónuszt a fizetéséből.
Én meg írtam neki, hogy mivel táppénzen van a jelenléti bónusz pedig akkor jár ha jelen van ezért sajnos az le lesz vonva.
Erre írta, hogy azért mert ő önhibáján kívül nem tud bemenni dolgozni ezért nem büntethető fizetéslevonással és gondolkozzak el, hogy megéri e nekem xx ezer forint miatt bajba keverni magam.
És dobjuk össze a pénzt mire megy, neki papír sem kell róla, mert komoly bajba fogok kerülni ha nem kapja meg.
Bizonyíték nincsen rá de több neki ellenszegülő embert intézett már el a cégnél, úgyhogy rendesen híre van.
Én meg beszéltem vele párszor személyesen, ismerem és simán kinézem belőle, hogy bejön és akár tényleg összever ha nem kapja meg a pénzt, aztán meg felmond.
A főnökömnek is elmondtam, ő is ismeri, ő vette fel, de ő annyit mondott felhívja majd beszél vele és ennyiben hagyta, de nem neki kell majd vele beszélnie személyesen.
Mit tegyek?
Szerdán jár le a karanténja és csütörtökön jön dolgozni.
"elkezdett levlezni velem"
Na, akkor ezeket amiket mind leírt, hogy így megbánod, meg úgy, nyugodtan viheted a főnököd elé.
Ez a fickó nem motiválja az embereket, hanem zsarolja.
Nem fog megverni senkit ha visszajön. Csak a szája nagy az ilyen embernek, mert ezzel éri el amit akar. Legalábbis eddig elérte, de most úgy látszik emberére akadt veled.
Amiket állított, meg fenyegetett, nem csak a főnöknek, de akár a rendőrségre is viheted.
Vanbizonyítékod, a levelezés.
A helyedben és is a főnöködhöz, vagy az ő csoportvezetőjéhez fordulnék.
Nem te találtad ki ezt a rendszert.
Nem értem a problémát. Jár a jogszabály szerint a pénz vagy nem?
Ha nem, akkor nem fizetitek ki, ha igen, akkor meg igen.
Ezt nem jogszabály szabályozza, hanem a munkáltató a munkaszerződésben. Általában úgy szokott lenni a jelenléti bónusz, hogy ha egész hónapban dolgozol, akkor jár (meg persze a szabadság is ide tartozik) és max 1-2 táppénzes nap szokott lenni, ha annál több van, akkor abban a hónapban nem jár jelenléti bónusz.
Ez egy plusz juttatás, ha nem jár, akkor az nem a fizetésből levonás esete.
Én megmondanám neki, hogy a főnöködet és az ő főnökét tudja keresni ebben a kérdésben, mert nem te vagy az illetékes.
Ha komolyan úgy érzi, hogy megér neki ennyit a bónusz, akkor írjon egy emailt a főnöködnek és max. cc-ben rakjon rá.
Ezt az emailt is továbbítanám a főnökömnek, illetve én a hr-nek, de az, ha jôl értem te vagy? :) Szóval annak a részlegnek, akik a munkavállalók ügyes-bajos dolgaival foglalkoznak, mikor összebalhéznak.
Ha tényleg van róla e-mail, akkor akár külsős szervhez is fordulnék. Zsarolásért elvileg öt évig terjedő börtönbüntetés is járhat.
Nincs nálatok elbírálás covid miatt?Nálunk be lehet nyújtani kérelmet hogy ne számítson bele a bónuszba a covid miatti táppénz,ilyen nem lehetséges nálatok?Mert alapjáraton szerintem igaza van,egy világjárvány közepette nem túl fair még így közvetlenül "büntetni" az embert.
Viszont a fenyegető stílus nincs rendben.Szerintem küldd el ezt a beszélgetést a főnöködnek és ne engedj neki.Nem te találtad ki a szabályokat,ne a játékos utálja hanem a játékot.
Ha félsz attól hogy megver próbáld körülvenni magad emberekkel,ne legyél egyedül.Esetleg önvédelmi eszközt tarts magadnál a törvény keretein belül,ha lehetséges de szinte 100% hogy csak a szája nagy.
Am főnököm elmesélte a sztori végét.
Az lett, hogy a pali kiderítette, hogy a főnököm lánya, hova jár oviba.
És oda ment a pali a karanténja alatt 2 hozzá hasonló nagydarabbal, majd mikor jött ki a főnököm a gyerekkel, a kocsijánál várta és közölte, hogy -Ideadod a pénzemet, vagy a gyereked előtt fogom a végtagjaidat szilánkosra törni...-
Ő meg odaadta a pénzt neki.
Karantén után visszajött dolgozni, példásan csinálja.
Én meg kimaradtam a szituból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!