Elmondjam a legjobb barátomnak, hogy beadom a jelentkezést az álláshirdetésükre?
Előzmény: Itthon dolgozom szabadúszóként már tíz éve, és már évek óta szeretnék elhelyezkedni. Persze nyilván csak ha jobban járok annál, mint ami most van. Az ő munkahelye hirdetett, a felsorolt feltételeknek (végzettség, gyakorlat, stb) elvileg megfelelnék. Náluk van olyan (mint néhány más munkahelyen is), hogy eleve kiadják nekik, hogy tudnának-e az ismeretségi körből beajánlani kollegát. Erre kérdezte tőlem, hogy ugye tetszene, és röhögött. Innentől a menyasszonyom azt mondta, ha szeretném, pályázzam meg, nem kell, hogy szóljak neki róla. Megtenném, szerintem esélyes, hogy felvennének (tudom a körülményeket az ő elbeszéléseiből). A pénz átlag felett lenne, és hát egy kategóriával feljebb lennék, mint ő (végzettség, szakképzettség és gyakorlat miatt).
Viszont ha beadom az önéletrajzom, lehet, hogy eddig tartott a barátság.
Mi a véleményetek? Övön aluli lenne úgy, hogy nem szólok neki?
"ugye tetszene, és röhögött"
Miféle barát az ilyen?!
Ha feljebb lennél egy kategóriával, semmi esetre se szólj neki.
De amikor behívnak interjúra, esélyes, hogy találkoztok.
Elég szemét. Az ilyen nem barát.
Azok után, ahogy veled viselkedett, nem lehet övön aluli.
Ugyanis ő sértett meg téged övön alul, hiszen ő helyzeti előnyben van, ott dolgozik. Lehet, hogy már előre féltékeny, tudja, hogy te magasabb pozícióba kerülnél. Ezért persze esélyes, hogy már eleve megfúr.
Én szépen leépíteném.
"Innentől a menyasszonyom azt mondta, ha szeretném, pályázzam meg, nem kell, hogy szóljak neki róla."
Akkor?
Beadod a jelentkezésed, aztán mondod neki, hogy:
Mondtad, hogy nem kell szólnom, de én azért elmondom, hogy beadtam a jelentkezésem.
Ha megharagszik, akkor buta. Mert ő maga mondta, hogy nem érdekli. Nem konkrétan így, de a lényeg ez volt.
Én beadnám és elmondanám
Kérdés, hogy miért röhögött. Téged akart ezzel alázni, vagy pont fordítva, nem ajánlja, mert van valami háttérinfója, hogy miért lenne szopás a pozíció. (Ami azt is jelentheti, hogy csak ő nem dolgozna abban a pozícióban, neked viszont tökéletesen megfelelne, csak ő ezt pont nem tudja.)
Én vagy szólnék neki (az a tisztább), vagy beleírnám a jelentkezésbe, hogy tőle hallottam a dologról, mert elképzelhető, hogy bónusz jár neki, ha visz be új munkatársat. Aztán mégiscsak tőle hallottál a dologról. De természetesen csak azután jelentkeznék, hogy megkérdeztem tőle, miért röhögött.
Valószínűleg nem bírná az egója. Ez nem barátság.
Add be nyugodtan szerintem. Én tuti beadnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!