Állásinterjún hogyan kell/illik viselkedni? Baj ha valaki túl közvetlen?
Baj.
Udvariasan, normálisan kell viselkedni. Magázni kell az interjúztatót, ha csak ő nem tegez le. A munkáról kell beszélni, meg amiről kérdez. Nem lelkisegély-szolgálat, nem baráti/barátnői csevegés. Ha kérdeznek, tárgyszerű legyél: arra válaszolj, amit kérdeznek, ne regélj olyanokról, amik csak mellékesen tartoznak oda. Ne minősítsd volt munkatársaidat, volt iskolatársaidat, volt tanáraidat. Ne beszélj a magánéletedről.
Ezt cége és vezetője válogatja. Ha az interjúztató tegez vagy felajánlja a tegezést, akkor nehogy magázódj, vannak azért közvetlenebb vezetők, akik jó néven veszik ha valaki nem nagyon karótnyelt, de a többséggel egyetértek amit az első válaszolt. Magánéleti dolgokat ne hozz fel, véletlenül se csússzon ki csúnya szó, ne szidd a korábbi céged vagy vezetőd, ha valami nem úgy jött ki is legyél megértő.
De sose tudható ki fog veled szemben ülni, szóval azon kívül, hogy ezeket az alapvető szabályokat betartod próbálj azért önmagad is lenni.
Egy interjún legelső szempont a szakmai felkészültség és alkalmasság, szakmai múlt. Második a kommunikációs készség és a megjelenés. Harmadik pedig a személyiség, amit nyilván nem lehet 10 perc alatt felmérni de ha csapatban kell dolgozni akkor igen fontos.
Általában ráterelődhet a szó a családi állapotra (van-e gyerek, házastárs) illetve hogy messze laksz-e stb. De ezt nem neked kell felhozni.
Szerintem a legjobb ha határozott, professzionális benyomást keltesz de nem karótnyelt módon. Ha lazább az interjúztató, akkor te is lazíthatsz de nem ilyen összekacsintós poénkodós módon. És fontos hogy ne ijedj meg az interjúztató vélt személyiségétől, nem mindenki olyan amilyennek elsőre látszik. A volt főnököm pl olyan volt az interjúmon mint aki kokainon él 😂 aztán kiderült ő ilyen személyiség és tök jó arc.
én mindig úgy mentem ilyenre, hogy én ugyanolyan választó vagyok mint ő.
ezért legalább annyit kérdeztem mint ő engem.
hogy milyennek érzi a cége stabilitását?
mennyire viselte meg a covid a működést?
volt e létszám leépítés?
hogyan látja a cég jövőjét?
ez valahol egy ilyen keret elvétel, mert a végén nem az volt a kérdés, hogy felvesznek e, hanem hogy ugye őket választom.
8-as, milyen területen vagy, milyen szakmában dolgozol, hogy nem küldtek el? Gondolom, keresett szakmád van :D
Csak akkor működik a helyzet megfordítása, ha tényleg szükségük van rád és nem érzik magukat nyeregben. Ha egy sima képzettség nélküli munka, ahova jelentkeznek még százan, akkor ez a taktika nem bevethető. Meg egyébként is érdekesen hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!