Milyen munkakörök vannak amihez kell diploma de mindegy milyen?
A több éve pénzügyi területen dolgozó középfokú végzettségú jelentkező nem fog GBM+cafeteriáért elmenni irodai papírtologatónak. A pályakezdő diplomás viszont igen, mert legalább nem a gyárban kell nyomni az ipart.
Az ilyen betanított irodai dolgozónak csak írni-olvasni kell tudni, a többit majd ott megmutatják neki. Ma Magyarországon az írás-olvasás tudását pedig csak a diploma garantálja, az alacsonyabb szintű végzettségeket (érettségi, szakmunkásbizonyítvány) simán meg lehet szerezni analfabétaként csalás nélkül. Úgyhogy irodai munkákhoz a diploma lett a belépő, mert az érettségizett lehet, hogy a nevén kívül nem tud leírni semmit.
Én is nagyon sok ilyen álláshirdetést látok, ahogy fentebb írták, főleg adminisztrátori munkakörökben, hivatalokban, meg olyan helyen, ahol emberekkel kell kommunikálni.
Általában az ilyen hirdetésekben azt is hozzáteszik, hogy csak "előny" de nem feltétel. Vagyis ha jelentkezik hozzájuk egy ember érettségivel, egy meg valamilyen diplomával, akkor az utóbbit fogják preferálni.
Miért? Van egy ilyen feltételezés, hogy aki lediplomázott, az gyorsabban tanul, esetleg jobb személyes kultúrát hoz magával, igényesebb, választékosabban beszél vagy ír, jobban átlátja az összefüggéseket stb.
(Természetesen ez nem feltétlenül igaz, nekem van két diplomám és elég sokat láttam már, szóval ja... ezz inkább csak szűrőnek használják a HR-esek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!