Miért szúrja ki a szemem minden munkáltató pofátlanul kevés pénzzel, de amint eljövök azonnal visszaszámlázást kérnek többszörös értékben?
Adott egy cég. Itt keveset kerestem, felmondtam, és kimentem egyéni vállalkozásba. A főnököm azonnal bekétszerezte a fizumat, csak hogy maradjak. Azt visszautasítottam. Azóta eltelt 3 év, és kiderült, hogy a csapat nélkülem kezd összeomlani. Azóta visszaszámlázok nekik havi 1 napot. Ezt annyi pénzért teszem, mint a korábbi havi fizetésem harmada! mindössze 1 napnyi munkáért!
De jött a COVID, és nem ment jól. Egy másik cég fűt-fát ígért, ha végre elmegyek hozzájuk dolgozni. Felvettek, és kiderült, hogy semmi nincs úgy ahogy kamuzták. Csak ígérgettek, hogy majd...majd ha a COVID alábbhagy jó lesz itt minden! De igazából a szakmám már talpra állt, a fizetésem meg stagnált. A legelső cégnél meg tárt karokkal várnak vissza. Most itt a 2-es cégnél is felmondtam és ugyanaz a szitu következett: összeomlás szélén a a csapat, most ugyanúgy könyörögnek, hogy legalább heti 1-2 napot számlázzak vissza nekik.
Miért ilyen szűklátókörű az átlag magyar félmaffiózó cégvezető?
Miért van az, ha munkavállaló vagyok egy cégnél, kiszúrják a szemem alacsony munkabérrel, de amint eljövök hirtelen a munkám 10x értékesebb lesz?
Akkor az ötletem az lehet, hogy egyszerüen azért, mert más "zsebből" jön ki a pénz, ha külsősként alkalmaznak. Sok helyen meg van szabva, hogy mennyi a cég bérköltsége, és nehéz azon felül plusszt kialkudni.
Év végén tervezik a következő évet, akkor megállapitják, hogy mennyivel lehet a béreket fejleszteni, és kész.
Miután elmentél, valaki ráeszmélt, hogy szükség van a munkádra.
Egyik lehetőség, hogy ilyenkor másik "zsebből", mint szolgáltatásért fizetnek a munkádért, ez máshogy jelenik meg a költségvetésben, nem olyan fájó, a másik, hogy megprobálnak visszahivni kicsit többért, ami ugyan nem mutat jól a bérköltségeknél, de összességében kevesebbe kerül, mint külsősként alkalmazni.
3-as igazad lehet!
Megnyerik a több száz milliós megrendeléseket, aztán rájönnek, hogy ezt valakinek le is kéne gyártani. Ilyenkor már semmi nem számít, csak kész legyen a munka, szó szerint bármi áron.
2 dolog miatt.
1. mo n ugye nincsenek szakszervezetek, ezért a cégek azt csinálnak és úgy használják ki a dolgozót ahogyan csak akarják.
viszont e miatt hatalmas a fluktuáció is, amit általában a fidesz közeli cégek ukránokkal oldanak meg.
2. a fidesz közeli cégek minden covid alatt felvett dolgozó után havi nettó 500ft ot kapnak.
ezért fizetnek az ukránnak 150et, adóznak utána 150et és a cégnek van egy ingyen dolgozója akin keres még havi 2 kilót.
ezért vesznek fel 1 melóra 5 ukránt is akár.
amit meg írsz, hogy kellene is vki aki átlátja az egész munkafolyamatot, akkor ütközik ki amikor az elmegy.
de ez csak utólag esik le nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!