Megéri munka közvetítőn keresztül kimenni dolgozni Németországba?
Attól függ milyen közvetítő.
Aki csak toborzást végez, de szerződést az ottani cégnél kapsz, az úgy tuti. Testvérem így ment ápolónak idősek otthonába. Koszt és kvartély nem volt ingyen, de segítettek neki találni egy olcsó szobát. A közvetítő és a munkáltató elrendezett mindent, ami a munkavégzéshez kell. Plusz kijelöltek mellé egy régebb óta ott dolgozó magyart, hogy segítsen neki. Az egészet a munkáltató állta. A kiutazást kellett megoldania egyedül, önköltségen.
Ha magyar cégen át, akkor sok buktató lehet. Hol vagy bejelentve, hol adózol, hol vagy biztosítva? Miért kell fizetned? Közvetítői díj, szállás, utiköltség, munkaruha, eszközök. Sok ismerősömet behúzták a csőbe ilyen-olyan rejtett költségekkel. Pl az egyiküknek fizetnie kellett a húsüzemben a védőfelszerelésért, mert külsősöknek az nem járt, a magyar cég pedig nem érezte kötelességének.
Én magam két külön országban voltam, mindkétszer egy-egy magánszemély által. Apróhirdetésben találtam őket, kollégát kerestek maguk mellé, helyi szerződéssel.
Egyik esetben 100 eurót kért a közvetítőm, de keresett nekem egy olcsó szobát és segített elintézni a bankszámlát, munkaügyi regisztrációt, biztosítást.
A másik nem kért pénzt, de ott a munkáltató biztosított helyet és a főnök vitt el hivatali ügyeket intézni.
Persze hogy megéri!
A munkaközvetítőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!