Létezik olyan, hogy kötelező túlóra?
Engem pontoznak le a kincstar miatt :D
Maskor majd azt irom á nem létezik sehol :)
#12: Mérnök és közgazdász diplomám van, középvezető vagyok az autóiparban. szerinted hol nem pontoznak le? :D
Egyébként igen, ahogy előttem írták létezik.
A cégek (beleértve az állami szférát is) sumákolása a túlórával meg a jogszabályban meghatározott túlóra két külön dolog. A sumákolás nem jogszerű, támadható, a jogszabályban meghatározott túlórára jár a túlórapótlék például.
Tudok olyan iskoláról, ahol a helyettesítést elvárják, de nem jár érte pénz, lehet, hogy ez általánosságban így van a közszférában, de ez nem jogszerű.
24 órával előtte kell szólnia a munkáltatónak a kötelező túlóráról, tehát nem aznap és a napi munkavégzés nem haladhatja meg a 12 órát, illetve van egy átlag szabály is, vagyis legfeljebb heti 48 órát dolgozhatsz átlagosan.
Pl. ha havonta van munkaidő elszámolás akkor 4*8=32 túlórád lehet havonta.
Vagy 3 havi elszámolásnál teszem azt első hónapban kimerítetted a 3*32=96 óra keretedet, akkor a maradék 2 hónapban nem kötelezhetnek túlórára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!