Csak egy elméleti kérdés tegyük fel komoly problémák vannak egy illető életében barátai talán tudnának segiteni de senki nem foglalkozik vele szarnak rá mert azt hiszik csak járatja a száját az illető?
Kicsit konkrétabban? Milyen hülyeséget? Öngyilkosság?
És mi az, hogy mit tennétek? Most akkor a problémás szemszögéből nézzem, a haverokéból, vagy kívülállóéból?
Mindenesetre, akik járatják a szájukat, figyelemfelhívásból teszik, és emiatt általában nem csinálnak hülyeséget, a fenyegetőzők csak kis százaléka kísérel meg valódi öngyilkosságot.
A fenyegetőzés pedig játszma. Erre tiltakozással reagálni máris belelépés a játszmába, ami meddő vitákhoz vezet, a vita fonala a problémás kezében van, a baján segíteni nem fog.
Egy pszichológustól hallottam, hogy ha egy páciense öngyilkossággal fenyegetőzik neki, ő azt ugyanúgy tiszteletben tartja, mint minden döntését, csak közben finoman rátereli a szót a módszerekre, először az erőszakosakra (amik magukért beszélnek), aztán a mérgekre, gyógyszerekre, és ez utóbbiakra mondja, hogy a legrosszabb módszerek, mert jó eséllyel nem sikerülnek (ami igaz is), viszont a mellékhatásuk elviselhetetlen. Ezzel el is veszi a kedvét az illetőnek, miközben nem kellett beleesnie az aggodalmaskodó szerepébe, és még csak valótlant sem állított.
Ahogyan az előttem szóló is mondta: ez csak egy játszma. Figyelem felkeltés. Ha bevon a játszmába, akkor már nem tudtok segíteni.
Paradox konfrontatív módszer. Több megoldást ajánlasz, ő választ, te pedig elfogadod a választását. Azt is elfogadod, ha nem választ. Nem a Te tiszted, hogy megmentsd az illetőt. Mindenki saját magát menti meg különböző módokon. Én is saját magam mentettem meg. Nagyon kevesen segítettek és rájöttem, hogy ha másra támaszkodom, akkor a támaszték eldőlhet, tehát amikor a leginkább kellene a segítség, akkor nincs ott. Úgyhogy magamra támaszkodom.
De nem ismerem a problémát, ehhez konkrétabb ismeretre lenne szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!