Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Az hogy ki mennyire tud jól...

Az hogy ki mennyire tud jól élni egyedül, elsősorban genetikai dolgokon múlik?

Figyelt kérdés

Én igazából nagyon jól tudok élni egyedül, sikerült egy jó egzisztenciát megteremtenem, vannak barátaim, élek társasági életet, sportolok, vannak hobbijaim. Nem mondom, hogy nem érzem néha, hogy jó lenne egy társ, de az a fajta kétségbeesés, hogy mi lesz, ha egyedül maradok, amit több barátomnál is láttam, nálam nem merült fel.

Arra jöttem rá, hogy ha az ezzel kapcsolatos viszonyulásom akarom jobban megérteni, akkor érdemesebb a szüleim, nagyszüleim életét megnéznem, mint a barátaimét. Anyám és egyik nagypapám is viszonylag fiatalon (40 év körül) megözvegyültek és egyikük sem keresett utána komoly kapcsolatot. Anyám kategorikusan ki is jelentette, hogy szerinte "a házasság egy börtön, ahol teljesen fel kell adnod magad" és sokkal kényelmesebb egyedül élni, máshoz nem kell alkalmazkodni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem konkrétan a férjével volt annyira baja, hanem inkább az anyósával. Nagypapám is szinte 50 évig élt egyedül, mindenki csodálkozott is rajta, hogy idős férfi létére tudja magát rendezni, mert az utcában több öregember is, ha özvegyen maradt, keresett magának egy másik öregasszonyt. Nagypapám viszont sosem akart újra nősülni, szerintem vagyoni megfontolások miatt sem, a házát, amit épített nem adta volna oda senkinek.

Szóval ha én ezt a mintát láttam, hogy egyedül is igazából jól lehet élni, úgy nem is nagyon törtem össze magam, hogy legyen párom, a barátaim pedig sokszor nem értették ezt és mind próbáltak motiválni, hogy de keressek magamnak valakit, anélkül nem lehet élni. A barátaim jelentős részének is elváltak a szülei, de a legnagyobb részük újraházasodott vagy összeköltözött valakivel, de mint mondtam anyám soha nem akart ilyent, ez is egy észrevehető különbség.

dec. 6. 15:22
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

"Az hogy ki mennyire tud jól élni egyedül, elsősorban genetikai dolgokon múlik?"

Nem. A példád se azt mutatja, hogy genetikai dolgokon múlik. A minta és a genetika két külön fogalom.

dec. 6. 15:28
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
De hát a saját példád is azt mutatja, hogy nem genetika, hanem minta.
dec. 6. 16:09
 3/6 anonim ***** válasza:
82%
Most mi a kérdés, magad írod le a választ...
dec. 6. 16:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha pl azt, hogy valaki extrovertált vagy introvertált azt genetikai tényezőnek vesszük (végül is lehet az, szerintem ez agyi huzalozás kérdése), akkor talán igen. Introvertáltnak is kell a társaság néha, de ő sokkal jobban elvan magában. Aki meg nagyobb mértékben introvertált, az simán lehet hogy tudatosan lemond az együttélésről is valakivel, hacsak nem tudja más módon megélni az elmélyült egyedüllétet kapcsolat alatt is. Volt pár bogarasabb zseni és feltaláló, nem emlékszem pontosan hogy melyikük, de pl ott a felesége szabályosan ki volt zárva időnként, hogy a közelébe se mehetett olyankor. Szóval én úgy sejtem, aki nagyobb mértékben vagy extrém módon introvertált, az simán jól tud egyedül élni, főleg ha beletanul a módjára. És akkor idővel már nem is szívesen mondana le róla senkiért, max laza kapcsolat, vagy szintén hasonló introvertált társ esetén. És ha abból indulunk ki hogy az agyi huzalozás genetika, akkor a válaszom igen.

Ezen kívül akadnak még kisebb nagyobb mentális rendellenességek, ahol folyamatos konfliktus lesz ha másik emberrel élsz, vagy zavaró kényelmetlenség. Na most náluk is néha az a vége, hogy inkább vannak egyedül, mert jobb úgy nekik, mint egy másik emberrel a folytonos vesződés. És ez szintén genetika.

dec. 6. 16:52
 5/6 anonim ***** válasza:
88%
Ez nem genetika, inkább évek szocializálódási és tanulási folyamat eredménye.
dec. 7. 08:18
 6/6 anonim ***** válasza:
0%
40% genetika, 60% nevelés.
dec. 8. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!