Sok helyen miért nem lehet többet keresni nettó 200 ezernél?Miért a 200 ezer a plafon?
Miért fizessen többet, ha ennyiért is elvállalják a munkát?
+ többet nem tud kitermelni, úgy hogy még nyeresége is maradjon.
Igen, ezt nagyon pontosan kifejezted. Olyan "sokat" kell fizetni a népnek, hogy ne lázadjon fel a rendszer ellen, de olyan "keveset", hogy ne tudjon kikerülni a rabszolgaságból.
Ez a plafon minden országban máshol van... A magyar cselekvésképtelen, birka természetű. Az 140 000 forintért us robotolna. Az Amerikaiaknál meg fegyver van, ellenben buták: ha fenyegetve érzik magukat, rettentően veszélyesek lehetnek. Hiszen jól el vannak látva lehetőségből, ellenben hiányt szenvednek józan gondolkodásból.
Nem tudom ez hol van, gondolom kelet Mo., vidék.
Itt Budapesten meg 200 ezer alatt “nehéz” keresni. Aki futár 250-300-at megkeres. Bolti eladó 200-250. Irodista, pedagógus 200-230. Gyári munkás 250-350
Mi a végzettseged, mihez értesz?
Én IT területen dolgozom, szakirányú diplomával... itt millió fölött van a plafon...
Azért, mert senkinek sem érdeke egy bérháború. Neked munkavállalóként az a célod, hogy minél több pénzt keress ugyanannyi munkával (idő és energia befektetéssel), míg egy cégnek/vállalkozónak az a célja, hogy a lehető legkevesebb bérért megtalálja a legjobb munkaerőt. Itt jegyzem meg, hogy ha valaki talál mondjuk egy jó informatikust nettó 600 ezres fizetésért, az a munkaadónak konkrétan ajándék, hiszen aránylag olcsón jutott hozzá a munkaerőhöz.
Na de hogy a kérdésre visszatérve és a bérháborúhoz: bár sokat hallani a munkaerő hiányról, ha megnézel 2 azonos céget mondhatni a fizetés teljesen megegyező. Természetes, hogy ha bármelyik is emelne a fizetésen mondjuk 50 ezer forintot, akkor az egyik cégből szépen átvándorolnának az emberek ahhoz a céghez, ahol 50 ezer forintot lehet keresni. De mivel ennek a cégnek is működnie kell, így kénytelen kompenzálni, hogy nála maradjanak/visszamenjenek az emberek. Ezt hívják úgy hogy bérháború és erre 1 cégnek sincs szüksége. Itt is ennyi meg ott is annyi a fizetés, így eszedbe sem jut átmenni a trafikból beülni a kasszába vagy elmenni operátornak, hiszen többet ott sem fogsz keresni. A munkaadónak pedig megmarad az alkalmazott a gyárban is, meg a trafikban is.
"200 000 alatt nehéz keresni Budapesten"...? :D
Én is Budapesti vagyok. Az első fizetésem - 2017-ben - havonta 98 000 forint volt, 8 óra esetén. Más helyen havonta 100 000 forintot kerestem 5 napi 4 órában, 160 000 forintot ugyanitt, 4 napi 12 óra esetén. A 4 óra itt kényelmes volt, de semmire nem volt elég, 12 órában a belemet kidolgoztam, de ugyanúgy nem volt elég, plusz még nem is érte meg a belefektetett energiát.
Ezután 4 órában 70 000 forintot, majd máshol 8 órában (igazából csak 7 volt amit le kellett dolgozni) 140 000 forintot.
Egyetlen egy helyen kerestem 200 000 fölött, a legutóbbi munkahelyemen - ott 240 000 forint volt a havi fizetés, 12 órában.
Nem vitatom, hogy egy szakács (jellemzően 300 000 forint) vagy egy ENSZ-alkalmazott (350 000 - 750 000 forint, ha nem vagy "felsőbb" pozícióban) meg tud keresni ennyit, illetve a szakemberek is, de átlagos emberként, ha nem a szakmádban dolgozol - és persze Magyarország területén - rendkívül ritka, ritkaságszámba menő.
Bárki bármit állít, 200 000 forint itthon jó fizetésnek számít, Budapesten is. Megélni viszont ebből is éppen csak hogy lehet, megtakarítani viszont - érdemben - semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!