Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Magyarországon miért gondolja...

Magyarországon miért gondolja az emberek egy bizonyos rétege azt, hogy alanyi jogon kellene járnia a lakhatásnak?

Figyelt kérdés

Elképedve olvasom, hallom, ahogy azon panaszkodnak, hogy 5 év munkaviszony mellett nem jön össze egy budapesti, belvárosi lakás ára. Többet dolgozni, magukat képezni ezek az emberek nem akarják. Várják a sültgalambot, a jól fizető munkahelyet a szomszédban, ahol dolgozni sem kell igazából. Akinek meg több van, mert megdolgozott érte, azt lenézik és zsigerből gyűlölik.

Miből fakadhat ez a nem normális, a valóságtól teljesen elrugaszkodott mentalitás?

2019. máj. 5. 13:19
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
75%

Senki nem gondolja, hogy alanyi jogon kellene járnia.

Csak van átmenet az "alanyi jogon jár" és a "soha a büdös életben nincs esélyed rá, hogy legyen" között. Jelenleg főleg a második verzió él, és ez azért jogosan nem tetszik az embereknek.

Ráadásul az egy dolog, hogy drágultak az ingatlanok, nincs ezzel gond, na de hogy a fizetésekhez KÉPEST milyen mértékben drágultak, az döbbenet.

Szerintem nem a sültgalamb várása, ha valaki még 50 éves kora előtt szeretne egy otthont.

2019. máj. 6. 09:11
 12/23 anonim ***** válasza:
42%

Vérlázító a kérdező hozzáállása! Ugyan mennyien gondolják, hogy alanyi jogon...? Meg 5 év munkaviszonnyal... Szerintem te trollkodsz!

Ha mégis ennyire szatyorban élsz, elmondanám, hogy jobb helyeken van alternatívája a lakástulajdonnak. Lakásbérletnek hívják.

De egy ápolónak, tanítónéninek sem kell 25 évig hitelt törlesztenie, hogy saját lakása legyen, ahol a gyerekeit biztonságban felnevelheti még akkor is, ha ad abszurdum válásra kerül a sor.

A nagy többetdolgozásodat, meg a képzésedet pedig onnantól felnyomhatod magadnak, hogy eléred a nyugdíj előtti néhány évet. Most nagyon okosnak hiszed magad, de eljöhet még a napja, hogy leírnak, mert túl sokba kerülsz egy munkaadónak, vagy lesz, aki alá kínál a munkádnak, csak hogy kicsináljon.

2019. máj. 15. 20:08
 13/23 anonim ***** válasza:
48%

Akkor a gyépés halbéka kérdező kedvéért levezetem számolással:

Számoljunk azzal hogy 22 éves korára kerül valaki a munkaerőpiacra, mert elvégzett egy OKJ-t, vagy egy alapszakot egyetemen (ez azért nem egy ritka dolog manapság, ugye?)

Azonnal munkába is tud állni.

Ráadásul nem muszáj elköltöznie otthonról, csak a rezsi ráeső részét meg a saját megélhetését kell fizetnie (ez amúgy nem olyan gyakori eset, sokan menekülnek a "családi fészekből", mert a drága anyu-apu 20 évnyi szülőség után kiállhatatlan lesz)

Szóval mondjuk az élete havi 60 ezer ráfordítással megvan.

az átlagkereset Magyarországon 220 000 nettó (még tavaly néztem, minimálisan változhatott).

Fontos hogy ez ÁTLAG, tehát nem a módusz (leggyakoribb érték egy halmazban).

Marad Mr.Átlag Pistánknak 160 000 a zsebében, és mivel Pista nagyon takarékos, jól nevelték, ezért ezt szépen félre is teszi.

Pistánk nem akar 45 négyzetméteres panellakásokkal bénázni, mert pénzkidobásnak érezne egy ilyet megvenni Ózdon 10 millióért, ahol ráadásul munkája se lenne.

Szeretne a leendő családja miatt egy közepes megyeszékhelyen, pl Győrben, vagy Zalaegerszegen családi házat venni, vagy építeni.

Kb mindkét esetben négyzetméterenként 500 000 forinttal számolhat, szóval egy 50 négyzetméteres ház minimum 25 millió forint lesz.

Kérdés: Mikor lesz Pistánknak havi 160 félretételből 25 milliója önerőből?

Segítek: 13 év alatt.

Ha esetleg van egy pontosan ugyanilyen kicseszettül szerencsés helyzetben lévő barátnője, aki szintén 22 éves kora óta gyűjtöget, akkor ez 7,5 évre módosul.

Tehát két rendkívül szerencsés felső közép osztálybeli fiatal együttes erővel esetleg 30 éves korára eléri ezt.

Szerintem nem kell a többi válaszadónak kifejtenem, de neked kérdező kifejtem, hogy ez a helyzet

B A R O M I R I T K A, és nem tekinthető általánosnak.

A legtöbben 150-170 ezer közt keresnek, pláne fiatal pályakezdőként.

Sokan nem 22 évesen, hanem csak 24-25 évesen tudnak belevágni a munkába, mert addig tart a diplomájuk megszerzése, amit gyakran kénytelenek diákhitel felvételével elérni.

Tehát abból a 170 ezres nettóból is havonta lemegy a diákhitel törlesztője.

Sokan az egyetemet már alapból végig albérletezik, úgyhogy az is pénz kiesés. És sokan nem dekkolhatnak még 29 évesen is anyuéknál, ahol extra alacsony költségeken takarítgathatnak.

Tehát egy átlag magyar fiatal talán 15-20 év alatt érne el önerőből 20 millió megtakarított pénzt.

Hány olyan munkát tudsz megnevezni a programtervező meg fiszem##szom informatikusokon kívül akik képesek havi 50 000 felett félretenni egyébként?

Nem nagyon tudok ilyet.

És tudod mi az elképesztő? Hogy az ember felkötheti magát, ha nem pont olyan affinitásokkal születik, és nem pont olyan családi háttérrel, hogy abba az 1-2 piacképesnek tartott szakmában helyerzkedhet el.

Milyen érzés lenne pl az informatikusopknak, akik jelenleg egyedüliként kereshetik gennyesre magukat, ha pl csak és kizárólag a szívsebész szakmával lehetne 300 ezer felett keresni? Nem cseszné fel az agyukat, hogy nekik ahhoz nincs affinitásuk, nem akarnák csinálni, nem tudnának elvégezni egy orvosi egyetemet, de más szakmából meg soha nem lesz házuk?

2020. jan. 26. 16:05
 14/23 anonim ***** válasza:

#13-as, látod, te is pont ugyanolyan hülyén gondolkodsz, mint a birka többség (és ezek még finom jelzők ahhoz képest, amiket te megfogalmaztál velem szemben).

"A legtöbben 150-170 ezer közt keresnek, pláne fiatal pályakezdőként.

Sokan nem 22 évesen, hanem csak 24-25 évesen tudnak belevágni a munkába, mert addig tart a diplomájuk megszerzése, amit gyakran kénytelenek diákhitel felvételével elérni."

Érdemes 24-25 éves korig tanulni, ha nettó 150-170 ezerért lehet az adott diplomával elhelyezkedni? Kérdésem költői...

De sebaj, hajrá pályakezdő, nullát érő diplomások, tiétek a jövő! És le lehet nézni továbbra is a szakmunkásokat, akik meg röhögve viszik haza a fizetésetek dupláját, és hamarabb lesz saját lakásuk, mint nektek. :-)

2020. jan. 27. 05:22
 15/23 anonim ***** válasza:

Egy árva szóval nem minősítettem a szakmunkásokat.

De téged most minősítelek: Szöveget értelmezni nem tudó retard vagy.

Az hogy szakmunkás vagy pedig egy ettől független dolog. Szakik közt is találni olyat, aki pl képes szöveget értelmezni, és nem felhánorodni ott is, ahol nincs min felháborodnia.

Amúgy nyilván működőképes lenne az a világ is, ahol mindenki ablaküvegezőnek meg ácsnak menne...

Nyilván továbbra is magas lenne a piaci értéke, hisz tudjuk hogy minél több van valamiből, az ugyanannyit ér...oh...wait...hátk#rváranem....

(((Amúgy control+F-el még át is futottam, hogy hol írok én a szakmunkásokról a 13-as válaszomban. Hát sehol.

Nem tudom hogy a búbánatban vetted ezt magadra, de gratulálok hozzá. Te vagy a példája hogy a szakmunkásoknak meg a hülyéknek is van egy közös metszete)))

2020. jan. 27. 05:34
 16/23 anonim ***** válasza:

Hűha, micsoda ismeretek, ctrl+F ! :-)

"Tehát két rendkívül szerencsés felső közép osztálybeli fiatal együttes erővel esetleg 30 éves korára eléri ezt"

Fenti idézet tőled. Érdekes, hogy felső közép osztálybeli, diplomás, diákhitel, ilyesmi szavak szerepelnek a kommentedben.Hát, valóban, ezen a ctrl+F valóban nem segít, ide ennél már több kell, retardkám. :-) De gondolom most sem fogod érteni, amíg szóról szóra valaki le nem írja neked, mert a szövegértelmezés már túlmutat rajtad.

Költői kérdésem még nagyobb értelmet nyert ezek után, érdemes-e ennyit tanulni, hogy utána, közel a harminchoz, pályakezdőként egy Lidl-árufeltöltő fizetését se keresd meg... Szerintem kötekedő barátom is jó példa erre. :-)

2020. jan. 28. 05:42
 17/23 anonim ***** válasza:

Az hogy magadra veszel egy olyan lenézést, amit a másik le se írt, az inkább a te belső komplexusosságodat tükrözi.

A lőtéri kutya nem hozta szóba a szakikat, te dobtad be hogy "csúnya diplomás, lenézi a szakikat, brühühü" holott egy szóval nem volt róluk szó.

Az hogy a diplomások, és okj-sok helyzetéről írtam azt nem tudom hogy a francban teszed egyenlővé azzal, hogy szakikról nyilatkoznék lenézően.

De tudod mit, nem is érdekel.

Egy hülyének a fejében kotorászni kb olyan mintha egy roncstelepen akarnék logikát felfedezni a hulladék elrendeződésében. Nincs semmi logika, csak mérhetetlen össze-visszaság.

Maradjál továbbra is meggyőződve arról, hogy a 13-as kommentben kifejezetten TÉGED, és a szakikat bántottam, én a csúnya egyetemista.

A hülye fejed ezt projektálja rá egy egyébként full nem ilyen tartalmú kommentre.

Aztán csodálkozunk hogy miért hagyja itt a pélóba a diplomások jelentős része Mo-t...

Nem elég hogy egy rablóbanda vezeti az országot vetésforgóban 18-20 éve, de még van egy mérhetetlenül hülye társadalom is mögötte, ami még a témáról való gondolkozáshoz is hülye, és csak hőbörögni tud.

(akkor is ha egy szóval nem említették őt személy szerint. De jó tudni, hogy ha a diplomás fiatalok nehézségeiről ír az ember, akkor azt automatikusan valaki úgy dekódolja, hogy szidom a szakikat. Hát ok. Egy öröm lehet veled egy családban élni, és a mindennapi kérdésekről is ilyen fajta nehézségek árán beszélni)

2020. jan. 28. 05:56
 18/23 anonim ***** válasza:

Amúgy grat hogy a kérdést arra sajátítod ki, hogy jól meglobogtasd a pénztárcádat itt anonimban mindenkinek hogy "néééézzétek, mennyi sokat keresek!!! Pedig egy kőbunkó tufa vagyok!!!! Ezt kapjátok ki diplomáskáim"

Nagyon ügyes vagy, kár hogy a kis pénzeden nem tudsz egy egészséges 4. osztályosnak megfelelő szövegértés kompetenciát venni. Azt sajnos nem árulnak a boltban.

Pedig hidd el, én is örülnék ha legalább a pénzeden tudnál okosodni.

2020. jan. 28. 06:06
 19/23 anonim ***** válasza:

Lol, ekkora baromságot levezetni...

Aki saját házat akar az ne nettó 160.000-rel akarjon már eltengődni...

Az összes mérnöki, orvosi és közgáz és még sorolhatnám területen szerzett diplomával a fentiek több, mint dupláját lehet keresni 2-4 év tapasztalattal...

Arról nem is beszélve, hogy erre az egész problémakörre találták ki a hitelt. Ahogy régen is vagy hitelt vettek fel, vagy a szülők adtak több milliót. Csak ugye van egy réteg aki miután megkapta a szülőktől ezt a támogatást, ő már nem építette fel ugyanezt a pénzmagot a gyereknek. aztán lehet sírni. És akkor sem 1-2 év alatt rakták össze egy ház árát.

Ahhoz meg egyáltalán nem kell csoda, hogy valaki meglépje ezt, minimális plusz energiabefektetés kell hozzá.

2020. jan. 28. 07:28
 20/23 anonim ***** válasza:
Van itt frusztráció bőven, úgy látom. :-)
2020. jan. 28. 07:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!