Ha a szomszédom épített egy új kerítést és abból 40 centi átlóg az én telkemre, tehát nem a telekhatáron áll, akkor én azt a 40 centis részt elbonthatom?
Azt tudom, hogy semmi, ezért is írtam, hogy ennyi miatt semmit nem tud tenni a kérdező. Azért egy sokéves kerítés nyomvonala határozottan látszik, nem lehet elnézni. Sajnos vannak ilyen emberek, akik képesek ennyit csalni csak azért, hogy egy sor krumplival többet vethessenek. Az ilyenek a saját szarukat is megennék 10 forintért.
De majd hátha jön a kérdező, és ellát minket pontosabb infókkal és az eddig történtekkel, addig meg tényleg ne feltételezzek semmit. Bár a legtöbb telekvita az egyik paraszt bunkósága miatt szokott lenni. Nekem két szomszédom van, az egyikkel semmi bajom, évtizedek óta centi pontosan szánt a mezsgyén, a másik meg már háromszor mérette ki a földjét, és önkényesen már többször áttette a mezsgyekarókat az én földemre. Minden évben plusz 1-2 métert kiszánt az enyémből, sőt már el is kerített egy részt. 21 ezer négyzetméteremből már 3-4 ezret sajátított ki. Sajnos csak bírósági úton kötelezhető a telekhatár eredeti állapotának visszaállítására, plusz az összes költségem és károm megtérítésére.
Hogyne lehetne. Láttad volna, hogy a szüleimnél, hogyan építettünk kerítést...;) Fa oszlopokra volt drótháló húzva vagy 50 évvel korábban, akác és bodza benőtte mindkét telek felől az egészet. A növényzet és a kerítés maradványainak eltakarítása után kutya nem tudta volna megmondani, hova kell a vezetőzsinórt kihúzni. Belejön egy töréspont a telekbe és métereset lehet tévedni könnyedén
Várjuk a kérdezőt, nyilván nem fog válaszolni
Milyen már, hogy csak úgy ellopni más területét?
Ez nem szántóföld, de vazze még a traktort is gps-el szántatják, hogy ne menjen se tilosba, se minuszba.
De miért nem volt eddig ott a tisztességes határvonal legalább kikarózva?
De igenis tehetsz!
Ha hagyod, akkor x év után elbirtokolhat a telkedből 40 cm-t! De jó lenne tudni, hogy melyik oldalon van a kerítés és, hogy telekhatárra épült a ház vagy hogy van e csurgó rész.
Ezeket a földhivataltól kikérheted, és ezzel már mehetsz a jegyzőhöz.
Ki volt karózva már háromszor, de a szomszédom sose tudott beletörődni. Egyszerűen kihúzza a karókat, és oda teszi, ahova ő gondolja. Képtelen elfogadni, ahogy a földmérők kimérik. Természetesen mindig akkor pakolássza, amikor nem vagyok itthon. Mire hazaérek a munkából, már fel is szántja. Én nem jártam ki ellenőrizgetni, csak a falugazdásznál láttam a műholdképen, hogy már 8-9 méterre átjött. Szép szóval én se megyek semmire, 25 éve vitázom ezen vele, de hátha egy per észhez téríti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!