Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Családi házat az alacsony...

Családi házat az alacsony keresetűek fűtenek fával? (Gondolok itt arra hogy korszerűsítésre nincs pénz, sok fa kell, gázból meg még több)

Figyelt kérdés
Egyik ismerősöm 28e ft-ot fizetett tavaly fűtésre, neki Ytongból épült a ház, jó vastag szigeteléssel, több légkamrás ablakokkal. Gázról megy a fűtés, főzés, fát csak annyit használnak amiből nyáron a kertben főznek, illetve bent a kandallót begyújtani hangulatosság kedvéért.
2018. okt. 7. 19:16
 1/10 anonim ***** válasza:
41%

A gáz mindenképp kényelmesebb. Aki megteheti hogy gázzal fűtsön valószínűleg eszébe sem jut fával kínlódni. Persze kivétel a kandalló amit leginkább a látvány meg a hangulat miatt csinálnak.

Sok vitát hallottam már a városokban a fatüzelésről, sokan ellenzik és betiltanák (köztük én is), az ellenérv az szokott lenni hogy ez szegényellenes intézkedés.

2018. okt. 7. 19:27
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért tisztában vagytok a fa árával? Nekünk van gázcirkó és kandalló is. A kandallóval hamarabb felmelegítem a házat, mint gázzal, azt maximum azért használom, hogy reggelre ne hűljön le a ház.
2018. okt. 7. 19:38
 3/10 anonim ***** válasza:
49%
A legális tűzifa árával tisztában vagyok. Az viszont kérdés hogy a tüzépről számlával vásárolt fa hány százalékát teszi ki a ténylegesen eltüzelt mennyiségnek. Valamiért az az érzésem hogy a többség “okosban” szerzi a tüzelőt. Azt pedig nem tudom hogy feketén mennyiért lehet venni.
2018. okt. 7. 21:14
 4/10 batta80 ***** válasza:
79%
Fűtenènek ők gázzal is, de tudod te, mennyibe kerül egy házba a gáz bevezetèse, kazán terveztetèse, kiépítése? Több százezer Ft. Az adminisztratív költsége ráadásul jóval nagyobb a tényleges költségeknèl.
2018. okt. 7. 21:55
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Mi most térünk át gázra. Már van fűtés rendszer, be van vezetve a gázcsonk, jóformán csak gàzkazán és kémény kell.

Így kerül a kiépítése 800-900 ezer forintba. Plusz ablakcsere, és a ház külső szigeletèse, baráti alapon 1-1,5 millió.

Ugyanekkora, szigetelés nélküli ház gázzal fűtése 70-80 ezer, havonta, àtalányban. Tehát 12 hónapig fizeti. Ez ugye 840 ezer egy évre.

Mi úgy vesszük a fát, hogy fel is van aprítva. Így (szigetelés még nincs!) 300 ezer körül volt a tavalyi fűtésünk. Ami a fele sincs!

Nem mindenki lakik új építésű, szigetelt házban. Sőt: nem minden településen elérhető a gáz.

Nagyon sokan még mindig kályhával fűtenek. Ismerek ilyen nénit. Egy kályha a szobában, sparhelt a konyhában. A fél telet kukoricaszárral és csutkával fűti ki. Egy kis vàlyog parasztházban él. Neki nincs annyi a nyugdíja, hogy bevezesse a gázt, és azzal fűtsön. Ha betiltják a fatüzelést, akkor illegálisan fog fűteni. Nem gondolom, hogy önként és dalolva megfagy.

2018. okt. 8. 09:27
 6/10 Metionin ***** válasza:
100%
Anyámék évek óta fával fűtenek mert a gáz nagyon drága. A születésem körül mg olcsó volt, azért lett mindenhol gázkonvektor, később aztán ahogy drágult a gáz, áttértek vissza a fára. Cserépkályhával fűtenek. Kíváncsi leszek az idei télre, mert a nyáron cserélték ki a bejárati ajtót és az ablakokat. Azelőtt besüvített a hideg az ajtó alatt. Most biztosan kevesebb kell a fából is emiatt.
2018. okt. 8. 13:07
 7/10 batta80 ***** válasza:
79%

Utolsó, most én kiszámoltam, egyik évben két cserépkályhával fűtöttünk, másik évben gázzal. Annyira drága lett már a fa, hogy gázzal sokkal olcsóbb.

90 m2-es vályogházat a tavalyi szezon alatt 240 ezer forintból fűtöttünk. Hasonló kaliberű házban, ugyanezen a télen 350 ezer forint értékű fával fűtöttek, és áprilisban még venni kellett. Nem beszélve arról, hogy a konyhakész fa még drágább, de ha feldolgozandó fát veszel, azt még fel kell aprítani helyére tenni.

Aztán ami nálunk gond volt, hogy este fél hatnál hamarabb senki nem ért haza. És akkor kezdeni felfűteni a kihűlt házat... soha többet.

2018. okt. 8. 13:33
 8/10 batta80 ***** válasza:
100%

Ja, és a karbantartásról nem is beszélve. Nekünk már mindkét kályhát újra kéne rakatni, a mester 160 ezer forintos árajánlata hallatán padlót fogtam.

A kéményeket is ki kell kormolni, időnként azt is újra kell rakatni.

2018. okt. 8. 13:35
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

A gáz elavult.

Hőszivattyú és napkollektor van, valamint egy olyan kandallókályha, ami gyönyörű és befűti a köözösen használt tereket. Szinte mindig azt használjuk, mert gyönyörű.

2018. okt. 12. 17:41
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem feltétlenül. Napkollektor és duplaégésű fatüzeléses kazánunk van, pedig remekül állunk anyagilag. Inkább mentalitás/környezettudatosság kérdése szerintem.
2018. okt. 28. 02:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!