Hogy lehet, hogy még nem omlott össze az összes társasház/panel?
Nem ez a gond, hanem az, hogy annak idején a paneles építkezésből származó épületek élettartamát képtelenek voltak (megfelelő tapasztalat és mérési adat hiányában) megbecsülni és legalább 30 évet garantáltak.
A fúrást illetően megnyugodhatsz, mert a betonacél vázszerkezet gyakorlatilag ép. Ha a fúró betonacélba ütközik, ott ritkán folytatják a fúrást. A beton pedig valóban jó anyagból készült, nekem akkor fájt először a könyökizületem, amikor a falat fúrtam (próbáltam fúrni).
A magyar panelokat statikailag nagyon összerakták, a födém mésszel égetett beton, az alap sok panelnál a doboz alap, ami a létező legerősebb síkalap. Ha nem engedik korrodálódni a vb. szerkezet akkor 1000 évig fognak állni. Ezért is fontos hogy be legyen szigetelve, meggátolja a beton illetve a vasak korrózióját.
Egyedül a vizes blokkot nem szabad agyonfúrni, mert ott csak 5 cm vasbeton van, szinte vasalat nélkül.
Akkor van baj mikor egy repedést a falon nem tömnek be, elkezd korrodálni, tönkremegy a falazat. Amelyik panelházat nem tartják karban az tényleg nem húzza 100 évig.
"a födém mésszel égetett beton"
Erről van valami hivatalos forrás, hogy ez mit jelent a te olvasatodban?
Van erről egy xkcd:
De azért a valóságban fúrással elég nehéz egy normális házat összeomlasztani. Azt teljesen megértem, ha fárasztó folyton a sok furkálást hallgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!