Tényleg igaz, hogy nem csak a bihari emberek között sok a sötét alak? Hallottam már a "sötét Szabolcs", "sötét Borsod", "sötét Nógrád" kifejezéseket is. Ezeknek a hiedelmeknek van valami alapja?
Borsodban lakom. A fizetés itt nagyon kevés nyugathoz képest, ezért érthető, hogy sokkal zsugoribbak az emberek, amikor az utolsó forintokat is be kell osztaniuk. Ez most nem a vezetőség, hanem a munkás és a középosztály. Annyira kevés itt a munkahely, hogy egy 2 diplomás, tanult, értelmiségi sem mindég tud elhelyezkedni egy jó helyen. Akik nem költöznek el, akik mindenáron itt maradnak, azoknak be kell érniük sokkal kevesebbel is, mint amit megtanultak.
Viszont akik elmennek, nos azok elmennek. Orvosok, ügyvédek, vezetők, mérnökök, még az értelmes, szorgalmas, lelkiismeretes munkások, mint az asztalos és a hegesztő is. Ebből kifolyólag, mi marad? A tanulatlan, sötétek gyülekezete és néhány ember, akik valamiért még nem mentek el. Na meg a rengeteg cigány, akiknek - tisztelet a kivételnek - mindegy, hogy hol élnek, hiszen úgyis csak a segélyből tartják fenn magukat.
Én ezt gondolom. Sajnos az embereket nagyon bántja az - és jogosan -, hogy azok akik életükben egy szalmaszálat nem tettek keresztbe több pénzt kapnak, mint azok akik a belüket is kidolgozzák, és a továbbiakban majdnem ugyanannyi lesz a nyugdíjuk is - ha lesz egyáltalán.
Hát ez van sajnos.
Biharban élek, de nagyon sok helyen jártam már a világban. Alapvetően a falvak sötétek. Mert falun nincs semmi, csak a föld, ahhoz meg nem kell nagy tudomány, legalábbis azon a szinten, ahol a vidéki mezőgazdaságok állnak, nem kell. Más munkahely meg nincs. Emiatt a jobb képességűek elhúztak, maradt, aki nem volt jobb képességű. Ők meg nem jártak a világban, csak a TV és az internet az ő forrásuk - ellenőrizetlen és egyoldalú,mert ugyanazt nézik nap mint nap - emiatt beszűkülnek, irigyek lesznek, nem lesz pénzük stb.
Amikor elkerültem nagyvárosba, főiskolára faluról, szabályosan éreztem, hogy tágul a látóköröm. Otthonról elképzelni sem tudtam volna magamról,hogy én valaha nagy multik közelébe juthatok. Aztán a nagyvárosban itt volt a sarkon az iroda, kaptam a lehetőségeket utazásokra, kutatásokra, a napi 10 ember helyett napi 200-at látok...
A vidék ingerszegény, emiatt "sötét". Benne a cigányokkal és azok nélkül is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!