Igaz, hogy Németországban kötelező a tisztasági festés 2 albérlő között? Itthon miért nincs ilyen?
Annyit hallottam, hogy Németországban törvény szabályozza, hogy 2 albérlő között el kell végezni a tisztasági festést, de azt már nem tudom, hogy a tulajdonos kötelessége-e, vagy mindig a lakást elhagyó lakóé.
Itthon sehol nincs ilyen? Nem gondolja valaki, hogy be kellene vezetni?
Németországban a törvény azt írja elő, hogy a bérbeadó (tulajdonos) kötelessége a lakást lakható állapotban tartani. A bérlő a rendeltetésszerű elhasználódásból eredő költségeket nem viseli.
A bérleti szerződésben ettől el lehet térni annyiban, hogy bizonyos "szépséghibák" kijavítását át lehet hárítani a bérlőre. Tipikusan a falak és a mennyezet festése, belső ajtók, keretek, csövek és radiátorok lakkozása ilyen. Azonban könnyű úgy megfogalmazni ezt a szerződésben, hogy jogilag érvénytelen legyen. Például, ha fix időközönként kell festeni, vagy ha kiköltözéskor állapottól függetlenül mindig kell festeni, vagy ha csak meghatározott színnel lehet festeni, az érvénytelen.
Magyarországon a Lakástörvény szabályozza a kérdést:
"A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik".
Tehát éppenhogy Magyarországon köteles kifesteni a bérlő a lakást, ha más nincs a szerződésben. Németországban pont fordítva van, ott alapból a bérbeadó fest.
Meg kell tanulni németül vitatkozni, és akkor viszont látod. Nálunk eddig mindenki visszakpata, nekem is csak 100 eur-t nyúltak le, az ellen meg nem tudtam mit tenni, mert papírforma szerint jogos Volt.
Egyébként 6 hónapig van joga visszatartani, az olyan esetekre, ha pl. az utolsó hónapokban magasabb számlákat csinltál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!