Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Milyen az élet Angliában?...

An.reka kérdése:

Milyen az élet Angliában? Kiköltözéstől kezdve a belerázodásig?

Figyelt kérdés

Erőteljesen gondolkozunk az ország elhagyásán...a cél anglia lenne. Nem közvetlen, de valamiféle ismerős él kint. Elég sok kérdés felmerült. A férjem előre menne egy szobát bérelne, és valami munkát keresne. Lehet ezeket innen intézni ha igen akkor hogy (megbizhato közvetitő)?

Egy mérnök, jo nyelvtudással 3 év tapasztalattal kb mennyit keres havonta?

én műkörmös vagyok, az is érdekel hogy ők mennyit kereshetnek.

Mi később mennénk ki a 3 éves fiammal, akor szeretnénk 2 háloszobás lakást/házat bérelni. Bristol és környékét néztem ott kb 700 font/hó láttam házakat. A rezsi egy ilyenhez mennyi lehet?

még a kaja érdekelne hogy havi szinten egy család ha sporol (itthon megtanultunk...) mennyit költ ételre?

milyen városokat érdemes megcélozni?

kb mennyit lehet havi szinten félre tenni?

köszönöm a segìtséget!

2015. jún. 4. 15:19
 1/8 anonim ***** válasza:
Nemsokára én is elhagyom ezt a szemétdombot. Legalább az itthoni 2.5 - 3 szorosát.
2015. jún. 4. 15:23
 2/8 anonim ***** válasza:

Egy ideig olvastam a "Határátkelő" blogot, itt külföldre távozott magyarok írnak a tapasztalataikról, nehézségekről, mire kell figyelni stb. Angliáról rengeteg cikk van, olvasgasd át, nagyon hasznos!

[link]

2015. jún. 4. 16:16
 3/8 anonim ***** válasza:

Végre valaki, aki kicsit tájékozott és nem azt írja: Angliába akarok költözni, nem tudok semmit, írj le mindent.

Vetted a fáradtságot és utánanéztél pár dolognak, ez már eleve azt mutatja, tényleg akarsz valamit.

Javaslom még majd olvasgass a HMRC oldalán, itt a link:

[link]

Itt egy csomó mindent megtudhatsz támogatásokról, és egyéb dolgokról. Olvasd el a tax credites részt, ott a working tax creditről és a child tax creditről is olvashatsz. Mivel családosak vagytok, valószínű kapni fogjátok az utóbbit, de hogy mennyit, az majd az anyagi helyzeteteken múlik. A lényeg: azonnal igényeljétek a segélyeket, mert visszamenőleg nem sokáig tudják adni. Azt hiszem 1 hónapot adnak visszamenőleg. De ami még fontos ez után, bármilyen anyagi változás lép fel, miután megigényelted, azonnal jelenteni kell nekik, mert csúnyán megbűntetnek. A national insurance részt is olvasd el, ez a TB.Ezen belül kezd azzal, how to apply national insurance number. Itt leírnak mindent. Ezt is gyorsan kell intézni. A tax credit calculatorral kiszámolhatod, kábé mennyi támogatásra számíthattok, de ezt csak akkor tudod kiszámolni, ha lesz valami fogalmad arról, hogy mennyit fogtok keresni.

A fiad 3 éves, 4 éves koráig járna neki 15 óra ingyenes gyerekfelülgyelet hetente. Ha szeptemberig betölti a 4-et, iskolát kell kezdeni. Nem számít, hogy egy betűt nem tud angolul. A jelentkezéseket februárig kell beadni az iskolába online a legegyszerűbb. Ha még nem tölti be, akkor érdemes a férjednek kiérkezése után óvodákat felkeresni-daynursery- és kérni jelentkezési lapot, hogy helyet kaphasson valamelyik oviban a 15 órájára. Ha nem jelenkeztek időben, lecsúszik róla és nem kap helyet.

Bocs, ezt nem kérdezted, de úgy érzem, szükséged lesz ezekre az infókra.

Azt, hogy otthonról hogy lehet intézni, nem tudom, mert én ismerősön keresztül jöttem ki, ő épp költözni akart, így úgy keresett szállást, hogy több szobásat. A helyi ingatlanok egyébként nagyrészt 2-3 szobásak.-csak a hálókat számolják szobának.

700font az egy jó átlag az országban. A drága nagy városokban 1000 font vagy drágább-London-a kis eldugott városokban, mint az enyém, akár 350-ért is kaphatsz.

Nem Bristol környéki vagyok, így arról nem tudok semmit.

Nem tudom hol nézted, de ha nem erről az oldalról, itt is érdemes körülnézni:

[link]

Itt csak beírod a várost és már dobja is ki a lakásokat.

Rezsi:

Az elég fix a kaját leszámítva.

A szemétdíj fix díjas, és a villanyt és a gázt is be lehet lőni fixre...én magam nem szeretem, mert vagy túlfüzetem és utána kapom vissza, vagy keveset fizetek és év végén rosszul esik:D A vízdíj is fix díjas, hacsaknem van vízóra a lakásban-olyanba ne menjetek, mert olcsóbb a víz, ha nincs vízóra, akkor átalánydíjat kell fizetni.

Nálunk a víz-mi kertesbe lakunk, te valszeg sorházba tudsz majd, mert drága kezdetben a kertes, ott dupla pénzt kell fizetni legalább a vízre-, szóval a víz nektek olyan 15-20 font lesz/hó, a szemét az a legalacsonyabb kategóriás 105 körül van. Annak is nézzen utána párod, melyik brandba tartozik a szemétdíj és próbáljon Brand A-ba költözni-ez a legolcsóbb szemétdíjas. A többsg egyébként A-s.

A villany és a gáz attól függ, mennyit fogyasztotok. Elég drága. Egyébként azt mi 3 havonta fizetjük. Több villany és gáz szolgáltató van, próbáljatok meg egy cégnél lenni mind a kettővel, mert akkor némi kedvezményt adnak-nem kell sokra gondolni, pár font.

Internet is gondolom kéne idővel. Ha vonalas telefon és tv is kellene, akkor legyetek egy cégnél, úgy a legolcsóbb. A tv adó sajnos itt még él. Valami 5 font per hét-nem tudom pontosan, mert nekem nincs. Van egy pár nagy szolgáltató, ha csak internet kell, akkor egy szólgáltatót ismerek, akiknél nem kell vonalat venni, ez a virgin media-náluk vagyunk. Az összes többinél vonalat kell venni, tehát lesz vonalas telefonod. Arra meg bérleti díjat kell fizetni.

A kaják ugyanannyiba kerülnek kábé, mint otthon, csak azzal a különbséggel, hogy itt magasabbak a fizetések. Itt is van Lidl, Aldi, tesco, amiket otthonról ismerhetsz. Az aldi és a lidl nagyon jó, anyóstól azt hallottam, hogy tán az aldi otthon drága. Mi mindig onnan vásárolunk, a tesco itt is fs.

Ha minimálbéren dolgoztok majd mind a ketten és spóroltok, de 700 fontot fizettek havi szinten albiba, nem sokat tudtok félrerakni. Tényleg attól függ, mennyire húzzátok össze a gatyaszárat.

2 gyerekkel még el lehet élni belőle az biztos...nekünk kettő van és elvagyunk.

Bocs, ha túl sokat írtam, és az eredeti kérdéshez nem tudtam túl sokat hozzáfűzni.

2015. jún. 5. 14:04
 4/8 A kérdező kommentje:

Kedves 3 as válaszolo sokat segitettél. A gumtreet meg amit irtál oldalt azt szoktam nézegetni. Jo hogy irtál a támogatásokrol is, ezért is lesz jo h a férjem kimegy hamarabb ezeket elkezdheti igényelni...

megkérdezhetem hogy ti melyik város környékén éltek?

Bizom benne hogy a férjem mérnökként azért el tud helyezkedni, az anyagilag jo lehetne. Itthon valahogy nem tudunk 1 ről a 2 re lépni.... kicsi félünk ettől a költözősditől, de hátha bele tudnánk rázodni.

Még felmerült a kérdés hogy amikor a férjem egxedül neki indul mennyit érdemes magával vinni? Sok helyen 200 ezer ft láttam, de én keveslem...

2015. jún. 5. 16:36
 5/8 anonim ***** válasza:

200 ezer kevés, főleg ha arra gondolsz, hogy 700font havonta az albi. Mi ketten-akkor még gyerek nélkül-jöttünk ki 8 éve és akkor mi 250-et hoztunk ki fejenként, de éppen elég volt úgy, hogy férjem 4. héten már fizut kapott-itt általában hetente nyomják a fizut, tehát 3. héten dolgozott, 4. héten már fizut kapott, én meg egy héttel később.

Én azt mondanám, hogy fél milka legyen. Legföljebb nem kell annyi. Magyar bank egy kicsit lenyúl szerintem utalásnál, de angol bank nem. Mi már utaltunk oda-vissza és mindig a magyar nyúlt le minket sokkal jobban. Angol bank csak minimális pénzt kér a tranzakcióért.

Ja és bankok is válogatósak. Mikor nyitja meg a számlát a férjed, valamelyik 3 évre visszamenőleg angol címet kér-tehát azokhoz a bankokhoz nem mehettek.

Mi Liverpool és Manchester környékén lakunk.

Mihelyst kiér és talál munkát, azonnal hívja fel a hmrc-t és mondja el, hogy mi a helyzet, pontosan, hátha albi támogatást is kap. És tényleg azonnal kell szólni bármilyen változás lép föl, mert nem csak azt az összeget fizettetik vissza veletek, amit nem kellett volna, hogy kapjatok, de kemény büntetést is kell fizetni. Az elején mi úgy jártunk, hogy kicsúsztunk a határidőből, túl későn szóltunk és fizethettünk majd egy évig. Aztán még évekig-olyan 3-5 évig rajta volt minden papírunkon-éves támogatási kimutatáson, hogy egyszer el voltunk maradva. Mintha egy fekete listára vettek volna, tisztára úgy éreztem.

Én azt javaslom, először vállaljon el akármilyen genyó melót, aztán onnan lehet válogatni, ha már megvan a meló. Én is mindig úgy szoktam váltani melót, hogy dolgozok, s mikor találok, lépek. Most is majd lépni akarok, letelik az egy éves szülési szabadságom novemberbe és már októberbe elkezdem keresni a melót, mert nincs kedvem visszamenni oda, ahol dolgoztam, de ha nem találok, akkor visszamegyek és onnan keresem a melót, mert ha nem megyek vissza, akkor ugye bukom a szerződést.

Lelkiekben készüljetek fel rá, hogy akár fél év is lehet, míg újra együtt lehettek.

Magán kézből nem javaslom a lakásbérlést, de ha úgy csináljátok, akkor csakis szerződéssel. Pakival nagyon nem üzletelnék, csak angoltól vegyetek ki lakást, vagy cégen keresztül. Akármelyiktől bérelsz, magasról tesz rá, ha lyukas a tetőd, de legalább a cégen keresztül nem rakhat ki egyik napról a másikra, ha meg magántól bérled, csak gondol egyet, és kitessékel, ha nincs szerződés. Béreltem már magán pakitól szerződés nélkül, angoltól szerződéssel és több cégen keresztül. ...a legjobb a saját:D

2015. jún. 5. 18:06
 6/8 A kérdező kommentje:

Persze ugy menne hogy egy szobát bérelne, és tényleg elvállalna szinte minden melot...láttam tescoba szoktak raktáos árufeltöltőt keresni, vagy máshova karbantartót... jok lennének arra hogy amig a szakmájában elhelyekedik addig megéljen. Autot mennyitől érdemes venni? Mert láttam 600 fontol a csillagos égig... Inkább kisváros/faluban de nagyobb lakásba házban laknánk. Gyerekestől már a nayobbházba költöznénk.

Olyan nehéz ebbe belevágni, de ugy szeretnénk ha sikerülne:)

Ha időben 2-3 héttel utazás előtt veszünk repülőjegyet, 2 felnőtt 1 gyereknek kb mennyibe kerül? Ajj annyi kérdésem van, ne haragudj... csak örülök hogy valaki tud tapasztalatból tanácsot adni, nem csak humbukkot. Arra nem merek tervezni sem...

2015. jún. 7. 21:28
 7/8 anonim ***** válasza:

Semmi gond, kérdezz nyugodtan.

Szeretek gyékázni és kérdésekre válaszolni:D

Hát, ha nem sokkal utazás előtt veszed meg, akkor két esélyes a dolog. Vagy nagyon fogyóban lesznek a jegyek és akkor valószínű az utolsó jegyek drágábbak lesznek, vagy egy csomó hely marad és leviszik az árakat. Úgy tudod ellenőrizni az árakat, hogy mikor már a férjed talál melót, és már ott dolgozik pár hete, akkor elkezdheted nézni a jegyeket. Kábé akkor már tudni fogod, hogy mikor akarsz kijönni. Akkor beírsz akármilyen nevet-nem kell valósnak lennie, a végéig eljátszhatsz kamu nevekkel-és mikor az a rész jönne, hogy válaszd ki, hol akarsz ülni a repülőn, látni fogod, hány szabad hely van. Kisgyerekkel mindenképp ki kell majd választanod a helyet. A fiadra is már fizetni kell sajnos, teljes árat. Még az ár attól is függ, hogy szezonban, vagy szezonon kívűl jössz. Munka keresési szempontból jó lenne szezonba jönnöd. Télen kevesebb meló van, főleg közvetlen karácsony körül. Persze csak akkor, ha köthető szezonhoz a meló. Pl vendéglátás, gyár.

Én Jet2-val szoktam jönni, mert a ryanair az egyik legrosszabb hírű, én azzal nem kockáztatnék. Persze attól függ, hova jösz ki, mert erre ezek járnak, de Londonba biztos többféle társaság. Cégen keresztül ne vegyél jegyet, mert lehúznak-kezelési költség. Te magad vedd meg, nem egy nagy kunszt.

Először elég valószínű, hogy kis lepra telepre kerültök, mivel azok a legolcsóbbak. Én azt mondom, inkább kezdjétek ott, mint béreljetek egy kertes házat, mert kell a zöld. Fél évre, évre ki kell bírni a betondzsungelt. Bérháznak nem is értem, hogy minek bérel valaki olyan drágát, mikor annyiért már fizethetné a sajátját. Van itt egy magyar család...kicsit buta a férj---enyhén. Nem akar hitelbe mászni, ezért nem vesznek házat. Mert hogy ha a részletet nem fizeted, kiraknak. És mi van, ha az albit nem fizeted? Akkor nem raknak ki?! Annyi a különbség, ha már befizettél a sajátodba pár ezret, de hirtelen nem tudod fizetni, azért visszajár valamennyi, míg ha albiból raknak ki, üres lesz a zsebed. Egyébként itt Angliában én még utcán élő embert nem láttam. Összegyűjtik őket szerintem, meg hallottam, hogy nem hagyják, hogy az utcára juss, akkor kapsz önkormányzati lakást-persze itt az önkormányzati lakások bérleti díja nem olyan alacsony arányaiban, mint az otthoni. Jóformán megegyezik a normál bérleti díjjal.

Azokhoz nehéz hozzájutni és azért szeretik az emberek, mert bármikor úgy dönthetsz, hogy meg akarod venni, akkor szólsz nekik és elkezded kifizetni---na persze bizonyos bérlési idő után. Ezekről pontos infót nem tudok, nem láttam értelmét beleásnom magam. Most visszanézem, kérdeztél e még valamit:D

2015. jún. 7. 23:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Autó: Itt tényleg olcsó. Az első autónkat 1000fontért vettük, opel. Ne kérdezd milyen, mert én csak annyit tudok róla, hogy kék és 4 kereke van:D 1. lányunk születésekor vettük...utána pár héttel. Akkor 9-10 éves volt a kocsi. Semmi baj nem volt vele...most már kicsit szokott, de közel nem annyi, mint a többi magyarnak a drágább autóikkal. Nem sokat fizettünk bele párom szerint, de most már azt mondja, le kéne cserélni, hogy még pár fontot kapjunk érte. Én mondtam neki, hogy 2500-ig mehet el az "új" kocsival. Múltkor talált is egyet 1800-ért, nagyon jó, de megbeszéltük, hogy most nem. Hazafele megyünk július végén autóval, át kell nézetni, lehet fizetni kell rá, utazási költségek oda-vissza. Otthon van bőven annyi pénzünk, hogy ne kelljen egy pár évig hazavinni pénzt-direkt hagytunk otthon. Ha tudjátok így intézni, ti is intézzétek majd így, mert váltani nem biztos, hogy megéri. Apunál tárolom a pénzt-100%-ig megbízom benne. Ő használja a pénzem, s mikor hazamegyek ad, így nem romlik az értéke:D

Ha olyan bankok lennének otthon, mint itt, bankban tárolnám. Itt nem húzzák le az embert. Nevetséges összeget kell évente fizetni kezelési költségként, mégis, mi egy számlát nyitottunk csak a férjemmel, mert minek kettő.

Kezdetben akár 5-600-ért is elég autót vennetek, de ha nem muszáj, erre még ne költsetek, ha közel van a meló, inkább gyalogoljatok, ha busszal kéne menni, akkor már inkább kocsi. A tömegközlekedés itt sem a legolcsóbb dolog. Angliában nem az autót biztosítod, hanem a személyt. Így csak az vezetheti az autótokat, akinek van biztosítása.

2015. jún. 7. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!