A "csendháborítás" másik oldala?
Tisztában vagyok a törvénnyel, az érdekel mit lehet tenni a nagyon alacsony toleranciaszintű szomszéddal, ha feljelentéssel fenyeget. Szó sincs arról, hogy házibulit csapok, egyszerűen 10 óra után szinte megszólalni sem lehet, veri a fűtéscsövet, leveleket írogat a "következményekről" stb. Saját lakás, előtte albérlők laktak itt több is, minddel baja volt természetesen, mindenki ő ellene van, mert valami borzalmas időbeosztásban dolgozik, és mindenki igazítsa hozzá az életét. Ma reggel is arra keltem, hogy a csengőn fekszik, mert valami gondja van.
Tegyük fel átjön egy ismerősöm este 8 órakor, egy pohár bor mellett beszélgetünk (átlagos beszédhangerő, semmi ordibálás), ő rámhívja a rendőröket. Mivel bizonyítom, hogy nem normális a szomszédom, mit tegyek ha meg akar büntetni a rendőr?
Mit tegyek ha valami helyi lakóközösségi akárminél jelent fel?
Ha feljelent, kijönnek a rendőrök, és megvizsgálják a feljelentés jogosságát. Ha nem találnak csendháborításra utaló jelet, akkor elmennek. Ha találnak - azaz ha mondjuk tényleg bömböltetitek a zenét - akkor felszólítanak a csendháborítás megszüntetésére. Ha ezek után másodjára is csendháborítást követsz el, akkor 30 ezer forint helyszíni bírság.
Mindig a vádlónak kell bizonyítani, hogy a feljelentése jogos. Nem úgy megy, hogy eleve kétkedés nélkül a feljelentőnek hisznek, és neked kell bizonyítanod, hogy ártatlan vagy.
Egyébként én azokat a leveleket megmutatnám egy jogásznak, hogy nem meríti-e ki valamilyen vétségnek a fogalmát... az ilyenekre ráfér, hogy egyszer-kétszer visszanyaljon a fagyi. Nem lenne utána akkora szája.
Ha kihívja a rendöröket, akkor ök az esetedben hallják, hogy ok nélkül tette.
A rendör nem büntethet meg, csak indokolt esetben feljelentést tehet, de ehhez méressel kell igazolnia, hogy túllépted a megengedett hangeröt.
Viszont ha reggel idnokolatlanul csenget, akkor te jelentheted fel zaklatásért. Ugyanis ahhoz neki nincs joga, hogy ok nélkül csöngessen nálad.
Mellesleg a csendháborítás napközben is érvényben van, ha meghaladja az okozott zaj a normál hangeröt, nemcsak este 10 és reggel 7 között.
Köszönöm a válaszokat.
Másodiknak: szerintem már nincs zajszint mérés, 2012 évi törvény óta szubjektív a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!